06.12.1916 / Helsinki

06.12.1916 1910-luvulla Helsingin aseman alaisena oli Helsingin satama ja sen alaisena joukko muita liikennepaikkoja.

1900-luvun alkupuolen kuvissa on ollut ongelmana se, että ei ole ollut mahdollista valita liikennepaikaksi kuvan ottamisen aikaista todellista liikennepaikkaa. Oma kantani on se, että kuviin pitää aina voida merkitä kuvan ottamisen aikainen todellinen liikennepaikka.

Kuvan http://vaunut.org/kuva/122226 kommenteissa kerroin turhaan etsineeni tätä joskus aiemmin löytämääni luetteloa Helsingin alaisista liikennepaikoista SVR:n aikoihin. Nyt sen lopultakin löysin, kun etsin jotain ihan muuta.

Liikennetirehtöörin Kiertokirje N:o 3/2755.
Helsingin. Sörnäsin ja Fredriksbergin asemain alaisista vaihteista ja lastauspaikoista, annettu Helsingissä joulukuun 6 päivänä, 1916.

Esiintyneestä syystä ja usein sattuvien erehdysten välttämiseksi sen johdosta, että asemat eivät tunne Helsingin, Sörnäsin ja Fredriksbergin asemien alaisten vaihteiden ja lastauspaikkojen asemaa ja minkä aseman alainen kukin näistä on, saan selvitykseksi huomauttaa, että Helsingin aseman alainen on Helsingin satama, jonka alle kuuluvat:
1) Katajanokka,
2) Eteläsatama;
3) Merisatama,
4) Hietalahti,
5) Ruoholahti ja
6) Jätkäsaari.
Fredriksbergin aseman alaisia ovat:
1) Vallila ja
2) Huber'in (ent. Johanssonin vaihde.)
Sörnäsin aseman alainen on :
Hagnäs.
Ilmoittaen tästä ja viitaten oheelliseen piirrokseen edellämainittujen vaihteiden ja lastauspaikkojen asemasta asemien suhteen, joiden alaisia ne ovat, saan kehoittaa asianomaisia liikennevirkailijoita ottaessaan vastaan tavaraa kuljetettavaksi jollekin edellämainituista vaihteista ja lastauspaikoista tarkoin huolehtimaan, että lähetys osotetaan juuri sille purkauspaikalle, jossa se on tarkoitettu purettavaksi.
Axel Lindfors.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Helsinki
Kuvaaja: Kurt Ristniemi
Lisätty: 23.02.2019 17:53
Muu tunniste
Sekalaiset: Kartta

Kommentit

24.02.2019 10:56 Erkki Nuutio: Jo pitkään toiminutta Pasilan konepajaa ei ole tulkittu vaihteeksi eikä lastauspaikaksi, vaikka sinne varmasti tuli tavaraa suuret määrät. Kun se oli virkatarpeita varten, ei merkintää oheiseen karttaan tarvittu.
Huberin vaihde oli vesijohto- ja hanaherra Huberin tehtaalle. Jossakin luki että kyseinen vaihde olisi siirtynyt SOK:n vaihteeksi. Se ei pidä paikkansa, koska SOK:n vaihde oli paljon myöhempi ja toisella puolella rataa.
Huberin vaihteen haltijana ehti olla Donnerin Helsingin kehruutehdas. Sekin muutti pois paljon ennen vuotta 1916 ja laajeni Hyvinkäällä.
Ennen SOK:ta toiselle puolelle vei alkuaan vaihde Sörnäisten Puutavara Oy:n puutavaravarastolle, noin vuoden 1905 vaiheilla. Ansiokas kirjoitus Helsingin satamaradoista Resiina 1/94:ssa ei valitettavasti ilmoita vaihteiden avaamisvuosia.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!