??.??.1909 / Hakaniemi

??.??.1909 Kuvan https://vaunut.org/kuva/132212 kommenteissa on pohdittu rautatieliikenteen määrää Hakaniemen torilla. Itse muistin torille tuodun ainakin halkoja, koska polttopuuta tarvittiin hurjat määrät puulämmitteisessä Helsingissä.

Mutta tämä Signe Branderin kuva vuodelta 1909 näyttää, että torille tuotiin muutakin tavaraa.

Tavaraa on tuotu sekä katetuilla että avonaisilla tavaravaunuilla, jarrukopillisilla ja jarrukopittomilla. Mukana on myös yksi 4-akselinen avovaunu; jotakin raskasta on taidettu tuoda.

Helsingin kaupunginmuseo https://www.helsinkikuvia.fi/search/?search=N462+Brander+1909

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Hakaniemi (Liikennepaikan tiedot)
Kuvaaja: Signe Brander (Lisännyt: Kurt Ristniemi)
Kuvasarja: Signe Branderin rautatievaunut
Lisätty: 17.04.2019 07:57
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla

Kommentit

17.04.2019 09:24 Erkki Nuutio: Tuskin ovat kaikki vaunut tuoneet tavaroita torille. Esimerkiksi 4-akselinen lienee työnnetty sinne kuorman purkamisen jälkeen Kone- ja siltarakennuksen pistoraiteelta, tai se on odottamassa viemistä lastattavaksi siellä. Voi tuolla olla Elannonkin raiteella tyhjennettyjä vaunuja.
17.04.2019 10:17 Reino Kalliomäki: Taaemman raiteen vaunuissa näyttäisi olevan tiilikiviä. Oletin raiteita käytettävän vain torikappaan. Lähistöllä rakennetaan. Vaunussa on täysi kuorma, kun se on lastattu matalia laitoja myöten, näkyy kyllä halkojakin.
17.04.2019 11:08 Kurt Ristniemi: Taemman raiteen toinen vaunu vasemmalta näkyy olevan lyhyt, päädytön, sivutolpilla varustettu vaunu. Olisiko M?
Nyt flunssaisena en jaksa ruveta selvittämään 4-akselisen vaunun litteraa: O-jotakin... Enkä muidenkaan avonaisten vaunujen litteraa: H-jotakin...

Etualalla, vasemmalla näkyy olevan vesiposti. Minun lapsuudessani tuollaiset vesipostit olivat vihreitä. Oikealla näkyvä messinkinen hantaaki työnnettiin ylös, ja niin vesipostista sai vettä juodakseen. Kätevää.
17.04.2019 15:43 Tapio Keränen: Kurtin mainitsema vaunu näyttää kovasti IK-sarjan tukkivaunulta. Telivaunu on todennäköisimmin O-sarjaa.
18.04.2019 14:01 Jukka Viitala: Olisikohan kivivaunuissa sittenkin katukiviä? Pehmoiset tiilet muistuttaisivat saippuapaloja hujan hajan kuormattuina... Mistä kaukaa katukivet muuten tulivat, jos junalla oikein? Veikkaan Rödbrott.
19.04.2019 13:18 Eero Karttunen: Muistan vielä 1950-luvun alussa useinkin nähneeni Hakaniemen torilla hallin läheisyydessä purettavia halkovaunuja.

Elannossa tuolloin työssä ollut anoppini kertoi, että hän oli 1950-luvun lopulla myynyt Elannolle kolme junavaunullista halkoja, jotka oli Suomenniemen metsänhoitoyhdistyksen toimesta rahdattu lastatattavaksi vaunuihin Varpasen asemalle. Vaunut ilmestyivät sitten noin viikon kuluttua Elannon raiteelle purettavaksi. Elannollahan oli tuona aikana pääkaupunkiseudulla erityisiä halkojen myyntipaikkojakin mm. Korsossa.
19.04.2019 23:15 Markku Liira: Onpa joskus Hakaniemen torilta lähtenyt matkustajajunakin. Työnväen arkiston kuva

http://www.arjenhistoria.fi/actions/imageinfo.php?id=1262271&from=searchext&view=lres&prms=q%3DTA43807%26option%3Dcom_ekuvasearch%26view%3Dekuvasearch%26Itemid%3D1

Sunnuntaina 6.10.1957 Helsinki-seura järjesti rautatieajelun rautatielinjoilla, joilla normaalioloissa vain tavarajunat kulkevat. Juna lähti Hakaniemen torilta Kauppatorille Kyläsaaren ja Vallilan tavara-aseman kautta. Junan veturina "Pikku-Jumbo" 896.
19.09.2023 13:58 Jouni Halinen: Oikealla olevassa talossa asui 1900 luvun alkuvuosikymmeninä ajoittain herra Puutinin edeltäjä muuan herra Leniini (siitä on laattakin talon seinässä), hän oli vähän niinkuin ”piilossa” keisarin santarmeilta. Hänhän sitten kulki Venäjän ja Suuriruhtinaskunnan väliä veturin lämmittäjäksi naamioituneena. Tästä aiheesta on täällä lisäämäni videokin.

Leninin käyttämä veturi (no 293) luovutetaan NL:le Merisatamassa alkaa 4.55 http://www.elonet.fi/fi/elokuva/106930 (1957) Ihan tulee kaihoisa mieli kun Neukkiaikoja muistelee, siis sitä ihan lutuista meininkiä (pl. politiikka) mikä nykyiseen verrattuna silloin vallitsi.

Hakaniemen hallia ei ole vielä olemassa, ja lisäyksenä Eeron kommenttiin. Elannolla oli vielä 60/70 taitteessa pienehköjä kuorma-autoja (Nalle-Sisu?) joissa oli korkealaitainen lautahäkki, siinä oli ilmeisesti täyteen lastattuna x kuution myyntierä ns. heittoklapeja joka tarkoittaa sitä että kuormassa klapit ovat ”sikin sokin” toisin kuin pinokuutiossa missä tavara on siistissä pinossa. Tämä sitten paremman paikan puutteessa kipattiin vaikka jalkakäytävälle, lähiseudun pikkupojat sitten riensivät talkkarin avuksi. Lämmitys puut (jos talossa oli pannuhuone/keskuslämmitys) olivat varmaan metristä halkoa, mutta asukkaiden puut noita klapeja (omat lämmitysuunit +puuliesi), asukkailla oli usein omat klapivarastot talon kellarissa.
19.09.2023 14:33 Kari Haapakangas: Heittoklapikuution siirtäminen on melkoisen töisevää hommaa, ainakin jos sen joutuu ihan käsipelillä tekemään. Yleensä sen joutuu tekemään vielä useaan kertaan (myynti/varastopaikalta kuormaan, kuormasta alas ja lopuksi liiteriin).
19.09.2023 16:27 Erkki Nuutio: Kaupunkipuutalojen puulämmitteisten huoneistojen haltijoilla ei ollut vaihtoehtoja. Pikkuiset luukut veivät jalkakäytävältä asunokohtaisiin liiteriosastoihin. Yhä useiden näiden talojen kivijalkojen pikkuluukut (tai ainakin luukkujen reunat) ovat jäljellä, mutta kaukolämpö on tehnyt liiterit työttömiksi. Nalle-Sisu oli aika suosittu klapiautona. Kapeutensa ansiosta se pääsi kerrostalojen porttikongeista pihoihin, joissa oli usein kaatoluukku talon keskuslämmityksen halkoja tai kivihiiliä varten.
19.09.2023 18:39 Juhani Katajisto: Tuntuu aika utopistiselta ajatella tänä päivänä, että joinain jouluina 1950-luvulla, joskus vuosina 1953-56 ostimme perheen joulukuusen Hakaniemen torilta suoraan junavaunusta. Veimme sen kantamalla monen kilometrin päähän Eurantielle. Eikö todella lähempänä ollut kuusen myyntiä? Hakaniemen tori palveli laajan alueen ihmisjoukkoa ja sen tavaraliikenne rautateitse on ollut vilkasta. - Tapani Kilpinen aloitti rautatiekuvauksen vuonna 1957. Yksi hänen ensimmäisiä kuvia on tältä paikalta otettu halkolämmitteinen Tk3 896. Seuraavan vuoden alussa kaikki Pasilassa kirjoissa olleet loput puupolttoiset veturit muutettiin hiililämmitykselle. Ilppo Voutilaisen onnistui puolestaan kuvata Vr4 1414 satulatankkikoneena Sörnäisten rantatiellä. Toinen aikamoinen harvinaisuus harrastajien kuvaamana Hakaniemessä. - Sörnäisten rannassa oli vielä ainakin keväällä 1969 iso puurakennus, jonka seinässä oli iso kyltti. HELSINGIN KAUPUNGIN PUUTAVARA- JA POLTTOAINETOIMISTO och samma på svenska. Pystyikö puulämmitteisten asuntojen ihmiset ostamaan myös sieltä tarvitsemansa polttopuut vai mihin tarkoitukseen kaupunki tarvitsi halkoja? Rakennuksen vierellä oli tuolloin haloilla lastattuja avotavaravaunuja.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!