21.07.1976 / Pasila alapiha
Tapio Keränen

21.07.1976 Pasilan laskumäestä rullasi Pasilan alapihalle avovaunu Hk lastinaan kauhakuormaaja heinäkuussa 1976. Jarrumies huolehti, että vaunu pysähtyi pehmeästi määräpaikalleen.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Tapio Keränen
Lisätty: 13.10.2020 09:27
Muu tunniste
Sekalaiset: Henkilökunta, Muu ajoneuvo
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

13.10.2020 09:30 Petri Tuovinen: Tuohon aikaan ei ollut nykyisenkaltaisia työasuja...
13.10.2020 09:48 Kari Haapakangas: Hiekkalaatikoltako siihen on löydetty noin naurettavan pieni kauha?
13.10.2020 10:38 Jussi Laukkanen: Vaikuttaa aivan uudelta ja ajamattomalta koneelta. Lienee lastattu vaunuun Hankkijalla ja on nyt lähdössä ostajalle jonnekin maakuntaan. Kauhaa ei ehkä koneessa ole ollut sitä maahan tuotaessa, mutta Hankkijan noheva konemyyjä on viimeistellyt kaupan lupaamalla ostajalle, että siihen me laitetaan sulle mukaan "kunnollinen" kynsikauha että pääset heti penkkaa kaivamaan. Vähintään jossain esittelykoneessa kauha on jo päässyt maistamaan maata. Näyttää pieneltä, mutta kiinteän materiaalin irrotukseen tarkoitetuksi kauhaksi tuo on silmämääräisesti arvioiden aika lähellä valmistajan suositusta.
13.10.2020 11:28 Juha Pokki: Yksi (valistunut) veikkaus, että matkalla Lahden Hankkijan huoltokeskuksen avajaisiin, jossa tämä kone ja vieläpä samalla kauhalla vaikuttaisi olleen esillä.
13.10.2020 11:51 Kari Suominen: Moottoritilan sivussa heikosti erottuva MF kertoo koneen olevan aikaisintaan vuodelta 1974, jolloin Massey Ferguson osti Hanomagin maanrakennuskoneiden tuotannon. Kone on Hanomag Massey Ferguson 44 C ja epäilen kauhan olevan peäti orggis kamaa...
13.10.2020 12:12 Jussi Laukkanen: Juhan veikkaus osunee oikeaan. En itse huoimioinut lainkaan kuvausajankohtaa. Ehkä kaupat syntyivät sitten Lahdessa.

Kauha näyttää konemallista tarjotun mittaprofiilikuvan perusteella tämän mallin alkuperäiseltä kynsikauhalta, joka kai periaatteessa oli niin sanottu vakiokauha. Vaunuun lastattu kone itsessään on niin putipuhdas, että kauhan voi epäillä menettäneen maalinsa ollessaan kiinnitettynä johonkin toiseen koneyksilöön.
13.10.2020 21:26 Simo Virtanen: Kertoo jotakin tuosta ajasta, jos Helsingistä Lahteen on kuljetettu tällaisia pieniä koneita rautateitse.

Siinä ajassa kun on kuormattu vaunuun olisi rekkakuski jo vienyt sen Lahteen. Samaan rahaan kuormannut, kuljettanut ja purkanutkin yhden miehen vahvuudella. Ei ihme, että kumipyörät ovat vieneet voiton.
13.10.2020 22:23 Heikki Jalonen: Simo nosti esiin hyvän huomion! Ikävän tietysti jos rautateitä ja tavarankuljetusta ajattelemme, mutta niin se vain menee.

Tehdäänpäs pieni mielikuvitusharjoitelma miten se Hankkijan (siis entivanhan Hankkijan) puolen askareena olisi voinut mennä:

Pos.1: kuormaus vaunuun lähetyspäässä Hankkija Hki-Oulunkylä: 3 miestä + työnjohtaja + konttorihenkilö (puolipaksu paperityö) hyvinkin pari tuntia per nuppi (noin kahvipaussi-ruokatunti-väli), yhteensä siis noin 10 henkilötyötuntia.
Pos.2: purku Lahden tavara-asemalla ja ajo Hankkija-Lahti: 2 miestä + työnjohtaja + autonkuljettaja (jotta päästään asemalle ja pois, matkan pituudesta riippumatta) + koneenkuljettaja (joka osaa ajaa koneen huoltokeskukseen), aamulla töihin tultaessa lähdetään ja ruokatunnilla ollaan takaisin, yht noin 15 henkilötyötuntia.
Pos.1 ja Pos. 2: yhteensä 25 työtuntia.

VR:n käyttämä työaikapanos on sitten vielä oma asiansa, sen kohdistaminen vain yhteen tiettyyn vaunukuormaan olisi aika hankalaa ja harhaanjohtavaa - mutta ei sekään ole merkityksettömän vähäinen.

Pokkarekalla vastaavasti: alle 4,5 tunnin ajo- ja kuormaus/purkuajalla pitäisi mennä, muuten tulee kuskille sanomiset. Koko reissu, Hkijostakin-Lahtijonnekin-Hkijonnekintakaisin. Siis 4,5 henkilötyötuntia. Melkoinen ero entisen ajan menoon ja varsinkin entiseen Hankkijan meininkiin...

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!
<< Kuvalista >>