01.07.1992 / Chicago - Portland / Seattle, Yhdysvallat

01.07.1992 Hannu Peltolan artikkelin Great Northernista (Resiina 4/22) innostamana kävin vintillä ja löysin tämän aikataulun kesältä 1992. Muistin kyllä, että junan nimi oli Empire Builder. Mutta en muistanut enää, että tuo oli Great Northerin perustajan James Hill lempinimi, vaikka se kerrotaan kyllä junan esitteessä (myös tallessa, mutta teksti sopii huonosti vorgiin).

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Uwe Geuder
Lisätty: 31.12.2022 15:49
Muu tunniste
Sekalaiset: Junamatkustaminen
Ulkomaat

Kommentit

31.12.2022 16:00 Uwe Geuder: Muutin nyt kuvauspäivämäärän vuodeksi 1992 vaikka kuvattu se on tänään. Nopean haun perusteella näin on ennenkin tehty aikataulukuvien tapauksessa. Se on varmaan haussa hyödyllisempää tietoa.
31.12.2022 16:14 Uwe Geuder: Siihen aikaan oli vielä toinenkin juna Chicago - Portland - Seattle: Pioneer. Sen reitti oli minusta silloin vielä mielenkiintoisempi: Denverissä pysähtymisaika riitti ihan kaupunkikierrokseen ja se meni Wyomingin halki. Hannu on ladannut tänne Wyomingin kuvia, mutta matkustajajunia ei ole enää ollut yli 25 vuoteen eivätkä edes palaa Bidenin suuressa laajennusprojektissa (jos se sitten joskus toteutuu). Pioneerin aikataulun pitäisi myös vielä löytyä samasta laatikosta, jos yleisölle riittää kiinnostus.
31.12.2022 19:52 Esa J. Rintamäki: Minä jo katsoin pikkukuvasta että vakioveikkauskuponkiko on siinä?

Erittäin mielenkiintoinen aikataulu, ettei olisikin ensimmäinen laatuaan vorgissa...?

Illinois, Wisconsin, ja mm. North Dakota, Montanakin osavaltioista tunnistettavissa. Juna 7 on parinsa kanssa nähtävästi yöjuna, matkaakin on: 2209 mailia Seattleen elikkä 3554 kilometriä, Oregonin Portlandiin pitempikin.
01.01.2023 01:32 Uwe Geuder: En tiedä, voiko sitä kutsua yöjunaksi. P tarkoittaa PM siis kello 12:00 – 23:59. A tarkoittaa AM siis kello 00:00 – 11:59. Juna lähtee Chicagosta klo. 15:15 ja on seuravana päivänä samaan aikaan jossain Minnesotassa. Tulee vielä toinen yö, kunnes se saapuu kolmantena päivänä Portlandiin ja Seattleen. Siis se on tuplayöjuna ja päiväjuna siinä välissä.

On sekä istumavaunuja että makuuvaunuja. Säästäväisenä nuorena miehenä menin tietysti istumapaikalla. Jalkatila oli varmaan melkein metrin verran eikä yleisesti vieressä istunut kukaan. Nukuin jalkatilassa kokolattiamatolla makuupussissa. Ihan hyvät yöunet siellä sai. (Se oli siis paljon pitempi matka kuin vain 1.5 vuorokautta Empire Builderilla.)
01.01.2023 02:09 Uwe Geuder: Katsoin juuri voimassa olevasta aikataulusta. Juna numero on nyt 27, se lähtee jo 15:05 ja saapuu Portlandin melkein puolitoista tuntia myöhemmin kuin 30 vuotta sitten. Ei se silloinkaan päätä huimaava ollut (kun Saksassa mentiin jo 160 km/h, 200 km/h ja myös 250 km/h huippunopeutta), mutta nykyisin keskinopeus on pudonnut jo alle 80 km/h. Siis Tampereelta Helsinkiin yli 2 tuntia, vaikka väliasemia on huomattavasti vähemmän. Suomessa yöjunat kulkevat hitaasti, etteivät matkustajat joudu nousemaan klo 5:ltä. Mutta tuskin sama syy päde siellä.
01.01.2023 11:07 Hannu Peltola: Kiitos Uwe, tämä aikataulu on mielenkiintoinen ja se tuo muistoja mieleen! Ja mukava huomata, että Resiinan artikkeita luetaan. Matkustin itse Empire Builderillä Chicagosta Seattleen kesällä 2011. Minä nuukailin myös ja hankin halvimman hytin. Hytti oli periaatteessa kahdelle, mutta yksin mahduin juuri ja juuri siihen. Matka oli äärimmäisen mielenkiintoinen ja siitä on myös kuvasarja Vorgissa: http://vaunut.org/kuvat/?s=4525

Yksi hauska piirre matkalla oli aikavyöhykkeiden muuttumiset. Matka alkoi Central Standard Time -vyöhykkeellä, jatkui siitä Mountain Standard Time -vyöhykkeelle ja lopulta saavuimme Pacific Standard Time -vyöhykkeelle. Yhdysvaltojen aikavyöhykkeisiin tuli teksti Standard nimenomaan rautateiden takia. Ennen standardointia jokainen kaupunki käytti omaa paikallista aikaansa ja asemilla asemapäälliköt asettivat kellon suurin piirtein fiiliksen mukaan. Eri "aikavyöhykkeitä" on tunnistettu ainakin 300 kappaletta, todennäköisesti luku oli suurempi. Selvää on, että tällainen käytäntö on junaliikenteessä vaarallista ja myös matkustajien kannalta hankalaa. Yhdysvallat jaettiinkin eri aikavyöhykkeisiin niin, että manner-USA:ssa on neljä aikavyöhykettä, Alaskalla omansa ja Havaijit omassa aikavyöhykkeessään. Muutos tuli voimaan 18.11.1883 keskipäivällä Chicagossa, josta lennätimellä lähetettiin äänimerkki kaikille rautatieasemille. Tässa ylläolevasa aikataulussa aikavyöhykkeet näkyvät paikkakunnan nimen perässä suluissa, esim. Williston ND (CT).

Amtrakilla junien numerointi on pikkuisen elänyt aikojen saatossa, enkä ole sitä kovinkaan tarkasti seurannut. Great Northern -aikana Empire Builder -junat kulkivat numeroilla 1 (länteenpäin) ja 2 (itäänpäin). Vuoden 1947 modernisoinnin jälkeen ( http://vaunut.org/kuva/125986?s=1 ) tarvittiin viisi kokonaista runkoa ja varavaunut päivittäisen liikenteen kattamiseksi. Empire Builder on perinteisesti jaettu Spokanessa Seattlen ja Portlandin, OR osiin. Vanhoina aikoina Portlandin osan veti Washingtonin osavaltion paikallinen rautatieyhtiö Seattle, Portland & Spokane Railtoad (SP&S). Tässä yllä olevalla aikataululla Portlandin juna kulkee numerolla 27 nyt tietysti Amtrakin vetämänä. Vanhaan hyvään aikaan juna 27 oli Great Norhernin postijuna The Fast Mail Minneapolisin ja Seattlen välillä. Junan kulku aikataulussa oli kunnia-asia, tarvittaessa koko muu rata laitettiin kiinni, jotta Fast Mail pääsi kulkemaan tiukassa aikataulussaan. Junan aikataulu oli monilla paikoilla nopeampi kuin Empire Builderillä. Junan saapuminen Seattleen oli niin täsmällistä, että paikalliset ihmist kuulemma tarkistivat kellonsa Fast Mailin saapumisesta.
01.01.2023 20:59 Uwe Geuder: Katsoin huonosti, junan numero ei ole muuttunutkaan 1992:n jälkeen. Portlandin suorat vaunut menivät jo silloin numerolla 27/28. Aikataulussa on ilmeisesti reilusti ilmaa: Kun katsoo juuri nyt junan 28 tilannetta, ilmoitetaan, että se lähti 3:15 tuntia myöhässä, mutta saapuu 17 minuuttia etuajassa. Ei se ole minusta kovin selkeästi ilmoitettu, päivämääränä on vain 1.1. Onko se sitten 1.1 lähtenyt vain 1.1. saapuva juna? Arvaisin jälkimmäinen, mutta sanottu se ei ole.

Kun matkustin itse, se saapui kyllä Chicagoon noin 2 tuntia myöhässä. Se tainnut olla siihen asti minun elämäni suurin yksittäisen junan myöhästyminen, ilman että siihen olisi ollut mikään ilmeinen syy, niin kuin esim. rajuilma tai kalustovika. Nykyisin semmoista on tietysti Saksassa jo ihan normaali asia.
01.01.2023 23:16 Hannu Peltola: Minulla Seattlen juna oli lopulta yli 10 tuntia myöhässä, mutta juuri tuolloin Montanassa oli pahimmat tulvat vuosikymmeniin.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!