12.03.2023 / Jokioinen, Minkiö (JR)

12.03.2023 Pientä Bender vaihdelyhdyn kunnostusta Minkiön konepajalla

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Minkiö (JR) (Liikennepaikan tiedot) Kuvauspaikka: Jokioinen
Kuvaaja: Jyrki Längman
Lisätty: 15.03.2023 07:56
Muu tunniste
Sekalaiset: Henkilökunta
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla

Kommentit

15.03.2023 13:07 Esa J. Rintamäki: Kuvassa on Bender-mallinen vaihteenopastinlyhty.

Lieneekö muuten kyseisen vaihteenlyhdyn valmistuspiirustuksia enää olemassa...? Eipä silti, uusiopiirustusten laadinta ei ole kovin ylivoimaista.
15.03.2023 16:43 Jarno Piltti: Onko vorkissa tai jossain hyvää kuvaa tällaisesta lyhdystä valona yön pimeydessä? Kaikki löytämäni kuvat on valoisassa otettuja.
15.03.2023 21:30 Teppo Niemi: Ei tuossa tehdä muuta kunnostusta kuin tutkitaan, miten vaurioitunut kierre saadaan korjatuksi. (Korjattu kommentti oikeaksi, kierteen korjauksen jälkeen toki jatkui öyjysäiliön mittojen tutkiskella)
17.03.2023 11:47 Esa J. Rintamäki: Kierteen korjaamiseksi on kolme konstia, kuten entisellä timpermannilla:

Porataan kierteen sisähalkaisijamittaa isompi alkureikä, seuraavaan vakiokokoon ja koneistetaan uusi kierre.

Porataan sisähalkaisijaa vähän isompi alkureikä, kierteitetään se ja tälle kierteelle asennetaan ns. Heli-Coil-kierre-elementti, joka vastaa alkuperäisen kierteen halkaisijamittaa.

Hitsataan vaurioituneeseen kierteeseen täytehitsaus, johon koneistetaan uusi kierre alkuperäisillä mitoilla.

Tarkoitukseni ei ole rannalta huudella "hyviä neuvoja", vaan kertoa että ratkaisumahdollisuuksia on kyllä olemassa. Hitsausmenetelmällä museaalisen arvon heikkeneminen olisi vähäisempi kuin muilla mainitsemillani. Tietenkin käyttöarvolla ja - kelpoisuudella myös on oma painoarvonsa.
17.03.2023 12:02 Mikko Herpman: Sinällään vanhojen "koneiden" korjaamisen voi suorittaa kaiketi vapaalla tyylillä. Kunhan korjaus on vähintään yhtä luja ja kestävä kuin alkuperäinen. Näinhän näitä todennäköisesti on aikanaankin korjattu, siten miten asentaja/seppä on sattunut osaamaan ja/tai on ollut tarvikkeita. Eli vaikka toinen "pultti" olisi toista isompi, on se aivan täysin museaalinen käyttöesine edelleen. Toki jos halutaan entisöidä niin täytyy olla toki tarkempi miltä lopputulos näyttää.
17.03.2023 13:17 Esa J. Rintamäki: Muistan lukeneeni muinaisesta Moottoriurheilu - lehdestä, kuinka joltakulta omatoimimatkaajamoottoripyöräilijältä oli katkennut kampiakseli. Tapahtui jossain pohjois-Italiassa, ensimmäisen maailmansodan taistelupaikoilla, Piave - joen tienoilla.

Apu löytyi pikkukylän kyläsepän pajasta, seppä kylmän rauhallisesti hitsasi kampiakselin kuntoon. Tarina jäi mieleeni siksikin, kun maailmanmatkaaja polkaisi hrududunsa käyntiin, totesi että käy ja kukkuu ja lähti liikkeelle. Seppä juoksi perään huutaen: Olio del Cambio!

Meinasi moottoriöljy unohtua. Jannu senkun vihelteli ajaessaan Itaaliasta Suomehen.
21.03.2023 09:09 Pasi Seljas: Mukavan näköinen "työstökeskus", mikä mahtaa olla kärkiväli?
21.03.2023 10:08 Timo Salo: Jos tarkoitat tuota minisorvia, niin veikkaan 200-300mm. Niitä saa hyvin edullisesti koneita.com:in kautta. (Nova) Olisin laittanut linkin, mutta tänäaamuna tuntuu taas yks sun toinen sivusto takkuavan...
P.S. Tuo ilmeisesti itsetekoinen "smirgeli" kannattaa viedä takapihalle piiloon ja haudata maahan, jos tulee työtapaturma, tai työsuojelutarkastaja tulee piipahtamaan. Ei täytä oikein mitään määräyksiä, ei sähköisiä, eikä mitään muutakaan... Sri!
No nyt toimii:
https://koneita.com/fi/2180-metallisorvi​t
24.03.2023 22:54 Teppo Niemi: Piltin Jarnon kysymykseen 15.3. on nyt vastattu: http://vaunut.org/kuva/161228
25.03.2023 07:18 Jarno Piltti: Kiitoksia Teppo ja Jyrki!
12.05.2023 17:10 Petri Kiviniemi: Tuo itsetekoinen "smirgeli". Ettei olisi Tormek-tahko. Samaa näköä. Jos on Tormek niin ei kai sitä sentään kannata takapihalle haudata.
12.05.2023 18:39 Timo Salo: Yritin löytää CE-hyväksyntää moiselle laitteelle, mutta ei löydy. Täytyy vissiin kysyä ensi viikolla viranomaisilta mikä on moisen sähkötahkon turvaluokitus? Myyjäliikkeiden nimet ainakin juoruaa, että tyyppihyväksyntä saattaa olla vielä työn alla...
Käsikäyttöisen (käsin veivattavan) "terottimen" ymmärrän, mutta vaikka tuossa laikan nopeus on/olisi pieni, niin silti, HUH! Nykyään saa myydä melkein mitä tahansa ja tiedän tapauksia, että "laitteen valmistaja" on itse printannut CE-tarroja ja liimannut koneitten kylkeen välittämättä tuon taivaallista mistään säännöistä! Kaikki OK? Tuo linkin lakiteksti on kylläkin niin "pyöreää", että se ei kummemmin "vaadi" mitään...? Miten mahtaa vakuutusyhtiö suhtautua tuohonkin laitteeseen? Ota sitten tästäkin jutusta jotain tolkkua:
https://tukes.fi/tuotteet-ja-palvelut/ce​-merkinta

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!