24.07.1976 / Kouvola lajittelu

24.07.1976 Dr14 1862 toimi Kouvolan laskumäkiveturina 24.7.1976. Vieressä paikkaajana odotteli tehtäviään Dr14 1873. Matalalaitaisissa neukkuvaunuissa kuormanna oli Caterpillar-telaketjutraktoreita. Olivat kai lopulta menossa itään, vaikka ensin mäestä laskettiin lännen suuntaan.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Tapio Keränen
Lisätty: 24.07.2024 19:04
Muu tunniste
Rautatieinfra: Laskumäki
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

24.07.2024 21:03 Esa J. Rintamäki: Jaahas, eikös aatteen miehillä ollutkin omaa telaketjutraktoritiotantoa? Etteivät pillarit olisivat olleet menossa johonkin/joihinkin kolmansiin valtak- eikun - ööö - maihin?

Mitähän noiden neukkuvaunujen osoitelapuissa luki? Nahodka? Shanghai?
24.07.2024 23:18 Petri Nummijoki: Omaa puskutraktorituotantoa joo mutta eri asia sitten, mikä oli niiden kestävyys, polttoaineen kulutus tai työjäljen laatu. Markkinoitiin neuvostoliittolaisia puskutraktoreita Suomessakin mutta lähinnä kokeilukappaleisiin jäivät. Jotain harrastetraktoreita on ehkä jälkikäteen tuotu.
25.07.2024 03:50 Lasse Reunanen: Eivät taida puskukoneita olla, ellei ole ollut tarkoitus varustella sellaiseksi 5-vuotissuunnitelman puitteissa. Enemmän pitäisin noita juurikin telatraktoreina kuten kuvatekstissä on mainittu. Suuressa ja mahtavassa suosivat niitä kolhooseilla peltovetäjinä pitkäänkin. Omaa tuotantoa oli runsaastikin eri kokoluokissa, mutta kait tuotekehitystäkin piti välillä tehdä. Neuvostoliiton tärkein konesuunnittelijanhan oli tunnetusti herra Regus Patoff.
25.07.2024 04:04 Esa J. Rintamäki: Toveri Reguspatoffin salat tulevat nyt julki: Registered in United States Patent Office. (Äkkiseltään tulkittuna?)

Nyt taisi "pjatiletka" vähän yskähtää...?
25.07.2024 17:50 Juha Pokki: 1970-luvulla Caterpillar toimitti Neuvostoliitton huomattavan määrän telatraktoreita useamman vuoden aikana, ja ne varusteltiin länteen suuntaavien kaasuputkilinjojen rakentamiseen. Esimerkiksi NYT kirjoittaa lokakuussa 1972 näin:

Caterpillar Tractor Gets $68‐Million Soviet Order

The Soviet Union signed a $68‐million contract here yesterday to buy tractors and pipelaying equipment from the Caterpillar Tractor Company of Peoria. Ill.

The machinery will be used to build large‐diameter pipelines to transport natural gas within the Soviet Union and to countries in Western Europe.

The contract was signed in a private dining room on the 64th floor of the RCA building by Albert V. Engibarov, chairman of V/O Traktoroexport, a Soviet Government agency responsible for imports and exports of agricultural and construction machinery, and J. W. Busch, managing director of Caterpillar Overseas of Geneva.

In reply to questions, Mr. Engibarov said that the agreement also provided for possible licensing arrangements between Caterpillar and the Soviet agency.
E. C. Chapman, vice president of marketing for Caterpillar, said the Russians had shown interest in some of Caterpillar's component designs that could be incorporated into Sovietbuilt tractors.

Under the agreement, Caterpillar will deliver about 550 tractors and pieces of pipe‐laying equipment starting early next year. Delivery is expected to be completed by early 1974.

For Caterpillar, it is the second big contract with the Soviet Union. In 1970, they signed a $40‐million contract for 350 tractors and pipe‐laying equipment.
25.07.2024 17:55 Juha Pokki: Pillari ei myöskään ollut ainoa toimittaja, kalustoa tuli Druzhba-hankkeelle myös ainakin Komatsulta ja Clevelandilta.
25.07.2024 22:36 Jouni Halinen: Homma oli usein selkeää teollisuusvakoilua. NL hankki kylmän sodan aikana eri tavoin ja monesti bulvaaneja käyttäen länsimaisia tuotteita/teknologiaa (mallikappaleita) joita sitten tarkasti tutkittiin ja ei aikaakaan kuin ko. kopiotuotetta esiteltiin jonkin alistetun sosialistimaan ( http://bot.fi/3xvz ) teollisuusnäyttelyssä neukkien itsensä keksimänä/valmistamana. Sosialistisella porukalla oli ihan oma organisaatio näiden asioiden hoitamiseen eli SEV
https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskin%C3%​A4isen_taloudellisen_avun_neuvosto

Asialle (pl. CoCom sektorin alaiset tuotteet esim. pistorasiat eivät kuuluneet niihin) ei ollut kuitenkaan oikein tehtävissä mitään, mutta ei sillä ollut kuitenkaan suurta merkitystä, sillä eihän kukaan lännessä ostanut ko. tuotteita, eivät edes Suomalaiset, koska sehän olisi vaikuttanut tietenkin kielteisesti Suomen länsisuhteisiin (kopio pilaa alkuperäisversion mainetta) ja laatukin oli mitä oli. Puheet olivat kuitenkin hyvinkin lennokkaita ja mahtipontisia, painotettiin aina sitä että tämäkin loistava keksintö/tuote on oiva esimerkki sosialistisen järjestelmän ylivertaisuudesta kapitalistiseen järjestelmään verrattuna ja katala länsi on jo tämänkin kopioinut.

Kuuluisa ilmakuva on se missä ”7” leikkuupuimuria kulkee hiukan limittäin toisiinsa nähden laajalla viljapellolla, puimurien värikin oli kopsattu länsimaisesta vastineestaan. Kuvaan törmäsi useassa eri paikassa. Mm. Maailma ja me (MM) lehdessä joka oli itämainen versio Valituista paloista aina paperilaatua ja kokoa myöten. https://fi.wikipedia.org/wiki/Maailma_ja​_me

Eilenhän lehdissä oli juttua, että venäjä on hankkinut miljardeilla euroilla länsimaisia mikrosiruja ym. muita komponentteja bulvaanien avulla (6000 eri firmaa) ja mm. ohjustuotanto jatkuu niiden avulla niin kuin ennenkin https://www.hs.fi/maailma/art-2000010586​116.html (ei maksumuuria)

Homma toimi ihan kaikilla tasoilla, tässä esimerkki, että miten se toimi sähkötarvikkeiden kohdalla. Olin töissä Yleissähkö Oy:sä (Tj Sixten Nyman eli Sicu) vuosina 1975-1978. firma sijaitsi Tehtaankadulla kukon askeleen päässä neukkien kaupallisesta edustajistosta. Firmaan pelmahti aina syksyisin perjantaina työpäivän jälkeen hyvää Suomea puhuva herrasmies. Matkassa hänellä oli iso limppu, puukko, muutama aski mahorkkaa ja pari pulloa vodkaa. Poskipusujen (kaveri oli vuosia sama) ja alkulämmittelyn jälkeen alettiin tutkimaan erinäisiä sähkötarvikkeita niin kuin myös ns. mustasta kirjasta (sähköalan hintakartelli, kiellettiin 90-luvulla) niitä katsottiin. Kaverilla oli hyvä tietämys sähkötarvikkeista.

Sicu sitten kirjasi, että kuinka paljon mitäkin tuotetta laitetaan tulemaan, se oli yleensä muutamia tukkupakkauksia. Homma jatkui usein seuraavan vuorokauden puolelle ja sen päätteeksi oltiin usein aika kännissä. Sicu sitten keräsi tilauksen valmiiksi ja sen kävi sitten hakemassa CD autolla ajava henkilö joka pysäköi autonsa tietenkin ratikkakiskoille. Seuraava on pelkkä skenaario, eli ei tositarina: ”Suomalaisen sähkötarviketehtaan kaupparatsu napsautti valot päälle huoneessaan Hotelli Moskovassa ja totesi kaverilleen” ”miten tämä on mahdollista, eihän me olla edes myyty näitä tänne” No niitä ei olisi sitten ollut mitään mahdollisuutta/tarvetta myydä heille, ja tuskin edes muuallekaan itä-blokkiin. Sicu heitti meille jossain vaiheessa vitsinä, että mitä tästäkin hänelle seuraa?, onko SuPon kaverit jo hänen peräsään?.

Jos joku ei tiedä miten CD autojen rekisterikilpiasiat menevät, niin tässä on vähän selvitystä: Kaksi ensimmäistä numeroa kertoo ao. maan maakoodin ja kaksi seuraavaa numeroa henkilön ”nokkimisjärjestyksen” ao. suurlähetystössä. Eli CD-1201 auton takapenkillä istuu Jenkkien suurlähettiläs ja vastaavasti CD-4701 kyydissä hänen venäläinen vastineensa. 12/47-”99” autoilla ajavat ovat sitten ao. suurlähetystöjen diplomaattista rupusakkia. Sitten on vielä C sarjan kilpiä, niillä ajavat konsuliosaston virkailijat. Israelin maakoodia vaihdetaan sattuneista syistä määräajoin. Tässä jutussa on asiasta enemmän. Israelin maakoodia siinä ei mainita ollenkaan. https://www.is.fi/autot/art-200000974004​1.html

Varsinkin ase ja korkean teknologian tuotteiden valumista Itä-plokkiin pyrittiin suitsimaan ns. CoCom järjestelyn avulla. Se oli länsiliittouman maailmansodan jälkeen perustama tuonti- ja vientialan järjestö jossa USA vei ja muut vikisivät. Kuka tahansa sen määräyksiä rikkoikin niin sai tuta sen nahoissaan. Suomeakin (Rauma-Repolaa) uhattiin kovilla sanktioilla jos se vie enemmän kuin 2 syvänveden (niihin saatiin CoComin lupa) sukellusalusta (MIR) neuvostoliittoon. Toimitusjohtaja Matomäen huoneeseen lampsi tuimailmeinen kaveri joka oli jonkun tiedon mukaan CIA miehiä. Hän puhui lyhyesti, ”että jos alusten vienti ei lopu niin Rauma-Repola tulee menemään lähitulevaisuudessa takuuvarmasti konkurssiin ja voin tarvittaessa luetella firmat joille on jo näin käynyt”. Muuta asiaa hänellä ei ollut.

Repola oli kuitenkin kysynyt etukäteen CoComilta että onko heillä mitään vastaan jos NL:toon ko. s-veneitä toimitetaan, vastaus oli että antaa mennä vaan, heillä ei ollut mitään tietoa siinä vaiheessa aluksen ainutlaatuisista ominaisuuksista. Kun ne sitten selvisivät niin Jenkit pelkäsivät että aluksilla käydään katkomassa tietoliikennekaapeleita niissä syvyyksissä joihin heillä ei minkäänlaista kalustoa/mahdollisuutta mennä. No siihen loppui Repolan koko sukellusvene busines, kehitettyä huipputekniikkaa olisi mennyt kaupaksi ympäri maailmaa. Järjestö lopetettiin vuonna 1994 ja ja se korvattiin Wassenaarin sopimuksella. https://fi.wikipedia.org/wiki/CoCom

Jos joku ei tiedä tuon linkin takana ( http://bot.fi/3xvz Volgan lautturit) olevan Kari Suomalaisen piirtämän pilapiirroksen historiaa niin se on seuraava: Kari julkaisi suomettumista kritisoivan piirroksen vuonna 1958 Lontoossa poliittisten piirrosten näyttelyssä. --Välihuomautus: olen kopsannut edellisen osin netistä ja minusta kuvassa ei ole mitään mikä viittaa ”suomettumiseen”? sitä vastoin sitä harrastavat oikealla olevat länsimaiset miekkoset-- Piirros mukaili Ilja Repinin samannimistä maalausta. https://fi.wikipedia.org/wiki/Volgan_lau​tturit_(maalaus) Kuvassa Itä-Euroopan satelliittivaltiot vetävät lotjaa, jonka kyydissä on Nikita Hrushtshev. Pilakuvassa oli arka aihe, Neuvostoliiton kova kommunistinen pakotuspolitiikka itäblokin maissa. Kylmän sodan aikana USA ja Neuvostoliitto kävivät "varjojen taistelua" pienten valtioiden välityksellä. Suomessa kuvaa ei julkaistu kuin vasta NL:ton kaatumisen jälkeen tai hiukan sitä ennen? (en löytänyt lähdettä tälle). Kuvan oikeassa reunassa seisoo 2 länsimaista heppua jotka katsovat touhua ”läpi somien” mutta kuka hoksaa nimet heille?, toinen voisi olla Britti? Harold Macmillan?

Kun Urho Kekkonen pyysi (Karia nimeltä mainitsematta) Neuvostoliitolta anteeksi häpeämätöntä Volgan lautturit -pilakuvaa, kysyi pieni mustahattuinen mies - Karin omakuva - seuraavan aamun lehdessä viattoman näköisenä: "Ketähän kumman pilapiirtäjää presidentti puheessaan mahtoi tarkoittaa?". Pilakuvasta nousi kansainvälinen sensaatio. Muutamat ulkomaiset järjestöt pyysivät Karilta lupaa asettaa kuva suurennettuna YK:n päämajaa vastapäätä sijainneen rakennuksen seinään! Kari ei kuitenkaan suostunut tähän huomattuaan "sopan kiehuneen yli". Lopulta Time-lehti teki Karin sensaatiomaisesta pilakuvasta jutun, jossa koko tapausta ja sen vaikutuksia vielä hieman höystettiin tunnelman nostamiseksi.

Vähän tehtävän jaosta SEV maissa: Toissa päivänä telkkarista tuli ohjelma jossa kerrottiin, että sirppisaksa olisi halunnut asentaa Warreen nelitahtimoottorin, mutta kysyttäessä asiasta neukeilta niin heiltä tuli tiukka vastaus, ”ettekö te sa******nan paukapäät nyt ymmärrä, että nelitahtimoottorit ovat tarkoitettu vain ja ainoastaan neuvostoautoihin” (mm. Lada, Volga ja Mosse) ja piste. Eli sippisaksassa tehtiin (saatiin tehdä) vain 2 tahtiautoja. No Warreen laitettiin nelitahtimoottori heti sen jälkeen kuin muuri kaatui, se taisi olla Volkkarin peruja. Warren valmistus loppui kuitenkin aika pian tämän jälkeen. Warreja seisoi tämän jälkeen Haka-auton varastokentällä (Kaivokselassa/Tampereen motarin varrella) suuria määriä, taisi mennä muutamia vuosia ennen kuin ne (2/4 tahtia?) oli myyty. Warreissa oli se ”hauska” ominaisuus, että kun seisoit liikennevaloissa ja äkkiä lämmityslaite puhalsi auton sisätiloihin todella inhottavan hajun, niin silloin oli aivan selvää että nyt on Warre lähistöllä ja kun avasit hiukan ikkunaa, niin jo kuuluikin ”iloisesti” että ”rin-tin-tin---rin-tin-tin---rin-tin-tin”. Auton tyhjäkäynti ei pysynyt tasaisena vaan se vaihteli kokoajan. Lämmityslaite piti sammuttaa välittömästi ja nenä sulkea sormilla. Sitten piti katsoa, että et ole seuraavissa liikennevaloissa samassa tilanteessa.

Toinen esimerkki on se että elintarvikkeiden tuotanto SEV:sä oli tiukasti rajattu eri maiden kesken. Esim. Kuubassa saatiin tuottaa pääsääntöisesti vain sokeriruokoa koko poppoon tarpeisiin, ei paljoa muuta. Bulgariassa taas viljeltiin lähinnä perunaa. Niitä roudattin sitten peltipurkkeihin pakattuna valtameren yli Kuubaan suuria määriä. No olihan tässä se pointti että homma hoitui näppärästi MEPA kuljetuksina. Legendahan on myös se että rautalankaa, sinkkiämpäreitä ja jerrykannuja valmistettiin vain neukkilassa. Posliinisia sulakkeen kansia ja 4.5 voltin peltifikkareita taas tehtiin vain sirppisaksassa.

No meni taas vähän ohi aiheen ja tarina venyi vähän pitkäksi, mutta olkoon kaikki tyyni. Tiedoksi: Tätä ei ole kuitenkaan pakko lukea, jos aiheet eivät kiinnosta. Mikä tieto ei ole itsellä ”pääkopassa” niin sen hankin netistä tai pirauttamalla kaverille, eihän tämä nyt ihan Wikin tasoa ole, mutta parhaani kuitenkin yritän.
26.07.2024 01:45 Jouni Halinen: ”Kun neukkumasinat Stadin valtas – Neuvostoliiton teollisuusnäyttely keväällä 1948”

Mielenkiintoinen artikkeli jossa on kuva mm. neukkipillarista. ”SKHTZ-NATI oli Neuvostoliiton ensimmäinen "katepillari" telaketjutraktori. Laitteen seuraavaa sukupolvea edustavia KD-35 ja DT-54 traktoreita valmistettiin eri malleina yli miljoona kappaletta aina vuoteen 1979 saakka. Traktori on edelleen työkäytössä Siperian laajoilla mustan mullan pelloilla”.

https://www.wheels.fi/kun-neukkumasinat-​stadin-valtas-neuvostoliiton-teollisuusn​ayttely-kevaalla-1948/

SKHTZ-NATI https://www.youtube.com/watch?v=fK7PFCXD​30M

KD-35 https://fi.wikipedia.org/wiki/KD-35 ja https://www.youtube.com/watch?v=Hd2RxB22​DvI

DT-54 https://www.koneviesti.fi/weteraani/a97e​6d31-73b7-5e24-8639-26b3b13aa883

DT-54 https://www.youtube.com/watch?v=h_gDAzMc​utM
26.07.2024 05:15 Kari Haapakangas: Tuosta kopioinnista on hyvä esimerkki toisen maailmansodan ajalta. Jokunen jenkkipommittaja joutui Japaninkeikan jälkeen laskeutumaan Neuvostoliittoon. Koneet takavarkoitiin ja tutkittiin tarkasti. Aikaa myöten Neukkula alkoi tuottaa koneesta omaa versiotaan, kuitenkin sillä erotuksella, että ruuvit ja mutterit toteutettiin metrijärjestelmän mukaisina. Näinpä neukkukopion osat eivät olleet vaihtokelpoisia alkuperäisen amerikkalaisen kanssa.
26.07.2024 05:46 Jouni Halinen: Kyseessä oli Boeing B-29 Superfortress pommikone.

”Neuvostoliitto kehitti kolmesta haltuunsa joutuneesta B-29:stä itselleen vuoteen 1947 mennessä Tupolev Tu-4:n strategiseksi pommikoneekseen”. https://fi.wikipedia.org/wiki/Boeing_B-2​9_Superfortress

Tässä artikkelissa on enemmän tietoa siitä, että miten ko. koneet joutuivat neuvostoliittoon.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tupolev_Tu​-4
26.07.2024 10:40 Jouni Halinen: Korjaussarjaa pitkään kirjoitukseeni. Heput ”Volgan lautturit” kuvassa ovat Ison-Britannian pääministeri Harold Macmillan ja Yhdysvaltojen presidentti Dwight D Eisenhower. Linkin takana on laaja ja ansiokas artikkeli aiheesta, aikamoinen soppa asiasta syntyi. https://www.ts.fi/puheenvuorot/107392646​5 (ei maksumuuria).

CD kilpi kirjoitusta korjaan sen verran, että C-kilvillä ajelevat omalla autolla liikkuvat henkilöt joilla ei ole edes välttämättä Diplomaattistatusta kilvet ovat mallia C-12 ja kolme numeroa perään. Johtavat konsulivirkailijat liikkuvat CD autoilla.

Tuli mieleen, että 4-tahti autoja valmistettiin myös ainakin Puolassa (Polski Fiat) ja Tšekkoslovakiassa (Skoda). Puolassa enkä sen takia, että hekin varmaan ostivat neukkien tapaan Fiatilta koko ”helahoidon” ja mukana tuli sitten 4-tahtimoottori, ja neukit sitten katsoivat asiaa ”läpi sormien”. Tšekkoslovakiassa taisi käydä niin, että heillä oli valmiina suunnittelupöydällä sotaa edeltäviä Skoda malleja (4-tahtisia), ja niitä sitten ensialkuun pikaisesti päivitettiin syystä että saadaan tuotanto nopeasti käyntiin ja neukit tämänkin sallivat. Onko jollakin asiasta parempaa tietoa?

No niinhän se meni kuin pähkäilin: ”Sodan jälkeiset mallit 1101/1102 (1946), 1200 (1952), 440 (1955) ja Octavia (1959) pohjautuivat teknisesti sotaa edeltäneeseen Popular-malliin” (Wikibedia).
26.07.2024 13:58 Esa J. Rintamäki: Herra Jouni, kommentissasi mainitsit Dwight D. Eisenhowerin. Jeppe oli toisen maailmansodan aikana kunnostautunut kentraali, kutsumanimeltään "Ike". Taisi muuten olla kenraali Montyn ohella päällikkönä operaatio Overlordissa, eli juuri Normandian maihinnousussa kesäkuussa 1944.

Kun tyhmän missourilaisen kyläkauppiaan oloinen ja tapainen presidentti Harry Truman sai pressanurakkansa ("Big Stick") täyteen, mainittu kenraali Ike oli republikaanien ehdokkaana USA:n presidentinvaaleissa.

Iskulause "I like Ike" [ai laik aik] tepsi ja Oval Officen ovi oli auki Ikelle.

Ja Iken kauden päätyttyä ovaalikonttoriin äänestettiin JFK ("Isch bin ein Börliner"), mutta se on jo toinen juttu.

Niin ja itäautoista vielä: - mitenkäs olisi Pobeban puolalaiskopio Warszawa? Tsekkoslovakiassa vielä nysvättiin sellaistakin ihmeautoa kuin Tatra, henkilöautona. Tatralta tuli vielä nelisylinterinen "kupla": Tatraplan.

Tatra itsessään oli aikamoisen mielenkiintoinen auto: - putkirunko, takana ilmajäähdytteinen nelitahtinen V-8 ja kovasti aerodynaaminen kori. Kommaritsekkoslovakiassa ohjelmassa oli Tatra 603, aika pätevän oloinen ajoneuvo! Tyylikäskin ja Tatra 613:ssa (ohjelmassa vielä 1980-luvulla) itte Giugiaron muotoilema kori!

Ellen nyt muista väärin, niin Tatra-firmalla oli yhdyssiteensä prahalaiseen Ringhofferiin (Båtvikin vaunu A 41!). Nykyisin Tatra tekee kuormureita. Kuten oli jo alusta saakka tehnytkin. Nämä ovat isokokoisia ja hyvässä maineessa.
27.07.2024 13:19 Kari Haapakangas: Iken kunniaksi on sanottava, että presidenttinä hän oli ihan kohtuullinen, esimerkiksi Amerikan valtatieverkosto on hänen ansiotaan. Yleensä kenraaleista EI tule erityisen hyviä presidenttejä, tästä surullisena esimerkkinä Grant. Aavikkomyrskyn kenraalilla oli niin paljon järkeä että tajusi tämän itsekin eikä pyrkinyt ehdolle. Potin korjasi sitten muuan sikarileikkejä harrastava miekkonen...
27.07.2024 21:42 Esa J. Rintamäki: "Yleensä kenraaleista EI tule erityisen hyviä presidenttejä".

- Täsmää: Alfredo Stroessner ja Augusto Pinochet etelä-Amerikassa.

- Ei täsmää: Ranskan de Gaulle. (Kunniantuntoinen!!!)

- Kiikunkaakun: Wojciech Jaruzelski, jonka manööveri sotatilalla esti Neuvostoliittoa sekaantumasta Puolan tilanteeseen panssarivaunuilla. Kiikunkaakun siksi, että tämän tempun järkevyydestä on vähintään kahta mielipidettä olemassa.

Samoin kiikunkaakun: sotamarsalkka Hindenburg, päästi Braunaun pikkusieluisen antisemiittijefreitterin kiekumaan kukkona tunkiolla. Olot kyllä asettuivat, mutta turhan kovaan hintaan.

Iken aikana USA:n autoteollisuus oli vahvassa nousu-urassa ja siten Interstate-moottoritieverkoston luominen oli johdonmukainen ratkaisu. Tosin silloin pitkän matkan junamatkailun osuus alkoi tuolloin laskea...
29.07.2024 07:30 Jussi Laukkanen: Teollisuustuotteen kopioiminen valmista tuotetta tutkimalla ei ole kovin hyvä tai varma menetelmä. Siitä on seurannut epäonnistumisia esimerkiks sen takia, ettei teräsosista saa selville, millä tavoin niiden lujuusominaisuudet tarkalleen ottaen on saavutettu. Kuvassa näkyvissä Caterpillar-telatraktoreissa on eräitä osia, joiden valmistus ei yhtiön oman väittämän mukaan onnistunut tuohon aikaan Euroopassa eikä oletettavasti Neuvostoliitossakaan.

Läheisesti rautateihin liittyy tapaus reilun 15 vuoden takaa. EMD (Electro-Motive Diesel, osa Progress Railia, jonka emoyhtiö on Caterpillar Inc.) myi Kiinaan 300 kappaletta moderneja suurtehoisia dieselvetureita. Kauppa aiheutti USA:ssa kiivasta keskustelua ja eräät sikäläiset poliitikot kysyivät huolestuneena annammeko kiinalaisille oikotien amerikkalaisen huipputekniikan kopioimiseen. Yhtiön johto antoi sen johdosta lausunnon, jonka sisältö oli suurin piirtein seuraava: "Veturin purkaminen osiin ei paljasta, minkälaisilla metallienvalmistusmenetelmillä nähtävissä olevaan lopputulokseen on päästy, joten tuotteen menestyksekäs kopioiminen ei ole mahdollista."
29.07.2024 09:09 Esa J. Rintamäki: Herra Jussi, hyvä osoitus siitä, kuinka eestulemattomia politikoitsijoita on jokseenkin helppoa johdatella tai vedättää, miten vain.

Maailma on väärällään spektrianalyysilaitteita. Vähänkin tarkempi mittaaja pärjää kyllä oudommankin vehkeen mittaamisessa. Eikä esim. lastuavassa työstössä nyt niin hirveitä kehitysloikkia ole loikittu sen jälkeen kun tietokoneohjattuja työstökoneita oli otettu käyttöön. Kovametalliterien tyyppimerkinnöissä nyt on omaa kehittymistään tapahtunut myös.

Valimoissa lähinnä muottien valmistus on edennyt kerran syödyn hevosenmuonan käytöstä keernoissa omiin "sfääreihinsä". Vanhan mallinen jousien takominenkaan ei nyt mitään rakettitiedettä ole.

Teräslaadutkin ovat aika tavalla vakioituja ympäri maailmaa; - pataraudasta alkaen runsaasti seostettuihin asti.

Yhtiön johtokin tiedotti vain sitä, mitä heille oli yhtiön sisältä annettu tiedoksi. Ei ekonomit ymmärrä raudan taipumisesta mitään, edes diplomisellaisetkaan.
29.07.2024 10:10 Erkki Nuutio: Noin vuonna 1977 esitellyssä Valmet 862 -metsäkoneessa oli alkuun keinuvasti kiinnitetty Caterpillar -etuakselisto, jossa märkälevyjarrut.
Caterpillar antoi sen piirustukset osien valmistuspiirustukset mukaan luettuna. Caterpillar velvoitti tarkistamaan mitoituksen sopivuuden metsäkonekäytössä. Kun tuli keskustelua kopiomisista, Caterpillarin mies kertoi heidän valmistuslaajuudestaan, -laadustaan ja muista järjestelyistään, joiden seurauksena kopioiminen ei lyö leiville. Härskeissä tapauksissa saattaisi toki tietysti syytekin tulla
Akselisto oli erinomainen ominaisuuksiltaan ja kestävyydeltään.
Traktoriakseliston pitää ollA 18 tonnia kantava kestääkseen metsäkonekäytössä 6 tonnia. Tourula ei tätä koskaan ymmärtänyt.

Valmet teki 12.79 metsäkoneistakin Volvo BM -sopimuksen. Siksi Caterpillarin sijaan piti ottaa Volvo BM:n akselisto. Se oli paljon painavampi eikä siinä ollut märkälevyjarruja. Siinä ei myöskään ollut kiinnityksiä keinumisen lukitukseen. Kun nämä lisättiin, katkesi akselipalkki käytössä. Itse kone karkasi joskus kelkkana alamäkeen, kun jäätä oli sulanut kuivalevyjarrun päälle.
Sopimuksen mukaan VolvoBM:n piti nelosmoottoreissa siirtyä Valmetiin. Ruotsalaistapaan nämä kuitenkin kehittivät ja ottivat käyttöön Volvo TD45-moottorin - vaikka jopa ruotsalainen Huddig käytti suosittuja Valmet 411 -nelosmoottoreita.
Sopimus toi kutosmoottoreiksi puolestaan TD70:n. Se olikin eduksi meille, koska Valmet 611 ei alkuun kestänyt metsäkoneissa (mm. suuret poikittais- ja pitkittäiskallistelut ja ylipäätään jatkuva rankka kuormitus).

Kopiointi oppimismielessä on ihan käypä väliaikaismenettely. Uudet skannerit ja muut välineet nopeuttavat oleellisesti kopiointia.
Esimerkiksi: https://all3dp.com/1/best-3d-scanner-diy​-handheld-app-software/
Ennen täytyi vaivautua enemmän, esimerkiksi kun vuoden Sisu K-142:sta kopioitiin Volvo N7-12 (komponenteista tietysti Volvoja)
29.07.2024 13:18 Lasse Reunanen: Eiköhän jokainen kehittyvä teollisuusmaa ome läpikäynyt sen kopiointi- ja lisenssituotantovaiheen. Niin Suomi kuin Japanikin. Joissain maissa kehitys vain on pysähtynyt siihen kopiointiin ja tuotetaan edelleenkin jopa liki 100 vuotta vanhoja kopioita.
29.07.2024 14:09 Jouni Halinen: Näissä artikkeleissa on kaikki oleellinen MIR sukellusaluksista ja niihin liityvistä muista tapahtumista. Aikaisemmin kirjoitin, että USA pelkäsi eniten, että aluksia käytetään merikaapeleiden katkomiseen. Mutta suurempi pelko oli, että niitä käytetään niissä liikkuvan datan kaappaamiseen. Kaikkein oleellisin asia oli se, että miten aluksen pallomainen painekammio kestää kuudes kilometrin syvyydessä (alla on selvitys siitä) vallitsevan paineen, joka oli tilaajan vaatimus (Neuvostoliiton tiedeakatemia). Näyttää siltä että asiasta kerrotaan vähän eri tavoin eri medioissa?

”Teräksestä ja sen lujuudesta Lokomolla tiedettiin kaikki mahdollinen. Siihen saakka sukelluskokeita oli maailmalla tehty titaanialuksilla ja huonolla menestyksellä. Lokomolla oli kuitenkin tietoa ja kokemusta erikoiskestävästä maraging-teräksestä ja lisäksi tehtaalla oli VODC-niminen tyhjiökonvertterilaite, jolla teräksen tiheyttä kyettiin vielä entisestään tiivistämään”.

”Tärkein keksintö oli kuitenkin teräskappaleiden kovertaminen. Sukelluspallojen puolikkaat valettiin kokonaisina erikoisvahvasta maraging-teräksestä niin, että kaikkein vahvin osuus teräksestä osui ulkoreunalle. Sen jälkeen pallot koverrettiin sisältä ontoiksi. Tämä ei ollut juolahtanut maailman titaaninikkareille mieleen”.

Esa osaa kertoa varmaan tarkemmin maraging-teräksestä.

Siitä löytyy myös tietoa Ovakon sivuilta "Maraging-teräkset ovat perinteisesti hiilivapaita rauta-nikkeliseoksia, joissa lisäksi on kobolttia, molybdeenia, titaania ja alumiinia". Aikamoinen sekoitus on kyseessä.

https://www.ovako.com/fi/terasvalikoima/​teraslajit/maraging-teras/

Tuo VODC-tyhjiö konvertterilaite näyttää toimivan seuraavalla periaatteella. Painekammio tyyppiseen säiliöön laitetaan sulaa terästä ja sen jälkeen siihen imetään tyhjiöpupulla alipaine ja säilöön johdetaan ylhäältä happea ja alhaalta Argonia. jossa prosessissa hiili poistuu seoksesta. Olenko oikeilla jäljillä Esa? https://www.tevo.fi/fi/valimot/vaculok

https://yle.fi/a/3-11025008 . https://yle.fi/a/3-7543337

MIR Wikipediassa https://fi.wikipedia.org/wiki/Mir_(sukel​lusalus)

Artikkeli Kalevassa Tauno Matomäen kertomana,

https://www.kaleva.fi/matomaki-cia-kaato​i-rauma-repolan-sukellusbisnekse/1892534
29.07.2024 15:33 Esa J. Rintamäki: Herra Jouni, jos tarkoitat nimenomaan "meikä-Esaa", alumiiniaatamina touhuileminen tuotesuunnittelussa ja muussakin Nuurdikilla ei oikein jättänyt aikaa syventyä teräspuolen kehitystrendeihin.

Mitä titaaniin tulee, se tiedettiin hankalaksi rastiksi jo silloin, kun Grumman alkoi väsätä F-14 Tomcateja. Kyseessä oli lähinnä "juuttuvageometristen" siipien kääntönivelkohdat. Grumman kuitenkin onnistui kehittämään hitsausmenetelmää, jossa suojakaasu oli jotain ihan muuta kuin kotoisella migillä tai tigillä "muurattaessa".

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!