16.04.2024 / Viikki

16.04.2024 Pikaratikka linjalla 15 saapuu reittinsä pisimmältä suoralta Viikintien liikenneympyrään. Pyöräilijöiden pysähtyminen on tässä tasoristeyksessä varmistettu valoilla päällysteessä olevien etuajo-oikeuden antavien ratikkamaalausten lisäksi.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Viikki Koordinaatit: 60.21916 25.04294 [Google Maps] [Karttapaikka]
Kuvaaja: Henri Hovi
Lisätty: 10.08.2024 20:24
Muu tunniste
Sekalaiset: Raitiotie
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Kevät

Kommentit

10.08.2024 21:06 Juhana Nordlund: Tuo on siis valo-ohjattu ylityspaikka. Valojen ollessa toiminnassa mennään niiden mukaan. Valojen ollessa pimeinä (tai vilkulla) kevyt liikenne väistää.
10.08.2024 22:06 Simo Virtanen: Luultavasti moni polkija tulkitsee tilanteen, niin junaa ei tule jos punaiset ei vilku. Ei siis ole mitään väistettävä..
11.08.2024 07:13 Juhana Nordlund: Ei noissa valoissa punainen vilku missään tilanteessa. Siinä on samanlaiset jalankulkijanvalot kuin suojateilläkin on. Ratikka noudattaa tuossa joukkoliikenneopastimen valoja S - poikkiviiva - nuoli, joiden merkitys on punainen - keltainen - vihreä. Raide-Jokerilla noissa paikoissa on lähes aina pallovalo vielä S:n yläpuolella. Opasteen näyttäessä S:ää ensin syttyy pallo ja sen jälkeen viiva. Kun nuoli syttyy, S ja viiva tietenkin sammuvat, mutta pallo jää palamaan sinne ylös. Pallo ja nuoli -yhdistelmä viestittää kuljettajalle, että valo ei vaihdu nenän edestä S:lle. Vaunun ohitettua opastimen valot vaihtuvat takaisin S:lle viivan kautta. Silloin pallokin on jo sammunut.

Sellaisilla ylityspaikoilla, joissa ei jalankulkijaa eikä pyöräilijää ohjata ollenkaan valo-opasteilla, mutta muuta liikennettä samalla alueella (esim. kiertoliittymä) ohjataan, ratikan valot poikkeavat edellisen kappaleen erimerkistä siinä, että ratikan nuoli onkin korvattu kolmiolla (ylösalaisin oleva kolmio). Sen merkitys on "aja varovasti". Niissä valoissa ei ole edellisen kappaleen palloa ollenkaan. Lisäksi valojen syttymisjärjestyskään ei ole täysin sama, eli S:ltä kolmioon mennään suoraan. Viivaopastin syttyy vain silloin, kun valot ovat vaihtumassa takaisin S:lle.
11.08.2024 10:56 Erkki Nuutio: Eikö juuri tuollaisiin tallustajien ja pyöräilijöiden rautatie-tasoristeyksiin pitäisi laittaa 90-, 180- ja 90 asteisiin käännöksiin pakottavat suunnanmuuttamispuomit, jotka pysäyttävät varomaan lähestyviä ratikoita?
Tallustajapuomien kulkuleveys noin 1 metri ja pyöräilypuomien noin 1.2 m. Tarkoitus on että pyöräilijä joutuu nousemaan satulasta.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!