25.07.1969 / Oulu Tuira

25.07.1969 Opastintyökunnan vaunu BT 01317 seisoi Tuirassa 25.7.1969. Ruskeaseinäinen kori oli rakennettu lyhyen O-vaunun aluskehykselle. Vaunussa oli liukulaakeroidut A6-telit.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Oulu Tuira (Liikennepaikan tiedot)
Kuvaaja: Tapio Keränen
Lisätty: 15.12.2024 10:49
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

15.12.2024 18:00 Heikki Jalonen: Vaunu seisoo Tuiran pohjoisimmalla raiteella (5), Tarmontien hiljakkoin suljetun tasoristeyksen tuntumassa. Tarmontien kevyen liikenteen alikulun työmaa taisikin olla kuvan oton aikaan parhaillaan käynnissä, työmaan paikka jää kuva-alan vasemmalle puolelle.

Tuolla kohdalla oli melkoisen pitkään vakipaikka erilaisille työkuntien vaunuille. Sinne oli myös järjestetty verkkovirran saanti, taustalla näkyy yksi linjan pylväistä.

Joku saattaa ihmetellä tuolla taustalla näkyvää valkeaa viivaa. Se on Vihreäsaaren öljysatama-alueelta Typpi Oy:n tehtaille johtava DN150 putkilinja. Linja valmistui 1968.

Sen tehtävä oli siirtää raskasbensiiniä (luit oikein: bensiiniä, sen raskasta teollisuujaetta) käytettäväksi ammoniakkilaitos 4:n tarvitseman vedyn luovuttajaksi. Linjan kokonaispituus oli noin 7 kilometriä. Osa siitä sijaitsi ilmavetona noin metrin korkeudella maasta, osa oli kaivettu maanalaiseksi varsinkin liikenneväylien lähituntumissa. Toppilansalmen ja Kemintien linja ylitti rautatiesiltojen kylkiäisenä. Ammoniakki 4:n käyttöikä jäi aika lyhyeksi, mutta luultavasti se jatkaa edelleen tuotantoaan Intiassa jonne laitteistot myytiin 1980-luvulla. Putkilinjan todellinen käyttöaste ei tuotannonkaan aikana ollut kovin suuri, Typen/Kemiran oma ammoniakin tuotanto vaihteli tuontiammoniakin (Neuvostoliitosta) saatavuuden ja hintatason mukaan. Oma valmistus taisi olla aina kalliimpaa kuin bilateraalinen tuonti.

Siellä-täällä tuon putkilinjan varrella oli varoitustauluja joissa luki "Typpi Oy:n putkessa bensiiniä." Mahdollisesti viimeinen tällainen taulu seisoi vielä joskus vuoden 2006 tietämissä Kemintien rautatiesillan kupeella Tuirassa. Ilmeisesti se katosi lopulta vasta Kemin suunnan sähköistyksen töiden myötä.
.
15.12.2024 19:39 Esa J. Rintamäki: BT 01317 oli sekin valmistunut vuonna 1955. Heinäkuussa 1991 siitä tuli XT 01624.
16.12.2024 09:18 Tuomo Kärkkäinen: ^^Ammoniakkilaitos myytiin Intiaan 1990-luvulla. Vuonna 1995 intialaiset työmiehet/asentajat olivat purkamassa laitosta. O.t. Kemiran suurin virheinvestointi Suomeen taisi olla turveammoniakkilaitoksen rakentaminen Ouluun - liekö ollut päivääkään tuotannossa.
16.12.2024 11:36 Heikki Jalonen: ^^^Turveammoniakki ei tosiaan ollut päivääkään oikeassa tuotantokäytössä. Sinänsä siinä oli kyse pelkästään turpeen kaasutuslaitoksesta eikä koko ammoniakkilinjasta. Siis vain eräästä vaihtoehtoisesta prosessin osasta. Täydellinen virheinvestointi varmasti, mutta ei suuruusluokaltaan mikään maata mullistava moka.

Turpeen kaasutuslaitoksen tarkoitus oli tuottaa vetyä varsinaisen ammoniakin valmistusprosessiin. Se siis olisi toimiessaan korvannut öljypohjaisen (raskas polttoöljy, raskasbensiini) vetykaasutuksen. Teknisesti se pohjasi jo kauan sitten Saksassa kehitettyyn kivihiilen kaasutustekniikkaan eli varsin koeteltuun teknologiaan.

Varsinainen ammoniakkisynteesi olisi edelleen tapahtunut normaalissa prosessissa, ammoniakki 4:llä. Ammoniakin kotimaisuusaste olisi tällä tuotantotavalla kuitenkin noussut kovasti. Varmaan myös tuotantokustannus.

Tosiaan, intialaiset purkivat (silloin jo liki 30 vuotta vanhan eli elinkaarensa lopuilla olleen) ammoniakki 4:n vasta vuonna 1995, muistelin väärin. Käynnissähän se ei silloin ollut ollut enää moneen vuoteen. Ukissa oli uudempi laitos, joten tuotanto siirrettiin sinne.

Käytännössä tuontiammoniakki jylläsi hinnallaan entistä vahvemmin, yksityistäminen (lue: Neuvostoliiton konkurssipesän ryöstö) ei suurempia katkoja toimituksiin aiheuttanut. Kauppa vain muuttui rahapohjaiseksi ja maksut alkoivat ohjautua mukaville kaukomaisille tileille...
16.12.2024 17:13 Hannu Peltola: Kiitoksia Esa tarkoista valmistumistiedoista tämän ja muiden kuvien yhteydessä! Ja Heikille & Tuomolle kiitos suomalaisen ammoniakkiteollisuuden tietoiskusta!

Tapsa: kerää nämä hyvät virkatarvevaunjen kuvat sopivaksi sarjaksi! Tämä on aivan loistava kokonaisuus ja kuvasarjana eri aikoina lisättyjä kuvia olisi helpompi löytää.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!