??.??.1920 / Mikkeli, Vuolinko

??.??.1920 Isäni Paava Virtanen kuvasi ilmeisesti 1920 luvun lopulla Vuolingon aseman koulumatkallaan vaunun ikkunasta tai rapuilta. Originaali on ollut tulipalossakin. Paljon ei ole asema muuttunut vuoteen 2002. Yksi asia ihmetyttää kuvassa. Oliko betonikattotiili jo käytössö 20/30 luvulla? https://vaunut.org/kuvasivu/548

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Vuolinko (Liikennepaikan tiedot) Kuvauspaikka: Mikkeli
Kuvaaja: Raimo Virtanen
Lisätty: 29.01.2008 00:00
Muu tunniste
Rautatieinfra: Asemarakennus
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

29.01.2008 14:50 Timo Leino: Oletko tutkinut, että kyseessä on nimenomaan betoniset kattotiilet? Tiili ja kattotiilikin on jo wanha keksintö. (googlella löytyy aiheesta)
29.01.2008 14:52 Timo Leino: Esimerkkinä museoviraston sivut: http://www.nba.fi/tiili/valmistus/keskiaika_1600.htm
29.01.2008 14:59 Jarmo Pyytövaara: Ovat ne voineet olla savitiiliäkin, muistaakseni Ulvilan aseman, litteiden kattotiilien alla luki Kupittaan Savi. Katolla oli kahta erilaista tiili tyyppiä.
Vaikka ne olivat olleet tulipalossa, siellä olisi ollut komeaa ja käyttökelpoista tavaraa.
29.01.2008 15:06 Raimo Virtanen: Käytin väärää termiä. Kysehän on sementtikattotiileistä. Minulla on Häppälän vahtituvassa samalla profiililla -40 luvulla laitetut kattotiilet, kun Vuolingolla. Haurasta materiaalia. Ei kestä kävelyä. Aikaisemmin ainakin vahtituvissa oli huopakatto, joka on nyt meillä moninkertaisena ja hyvin piettynä tiilien alla. Vanhoissa asemarakennuksissa oli usein aito savitiili tai peltikatto. Vahtituvat olivat vähän köyhemmin katetut. Pitääpä selvitellä tätä Vuolingon kattoa.
29.01.2008 16:37 Jarkko Korhonen: Mielestäni kuvan perusteella ei voi päätellä varmasti, mitä ainetta kattotiilet ovat. Jos 20-luvun kuva, pidän savitiiltä todennäköisempänä.
29.01.2008 21:34 Antti Korhonen: Sitten 40-50 -luvuilla sementti- ja betonikattotiilet yleistyivät joillain alueilla enemmänkin, esimerkiksi meilläpäin Karjaan nurkilla rintamamiestaloissa. Tiilien mallejakaan ei tähän mennessä ole tullut kovin montaa erilaista vastaan, ilmeisesti muottien valmistajia ei ollut kovinkaan montaa. Kannattaa siis kurkkia naapurustojen tiilikasoja ja piipahtaa kaatopaikallakin, jos kaipaa varatiiliä.

Itselläni on meneillään sementtitiilikaton kunnostusprojekti, jossa pesun lisäksi on tarkoitus maalata kattotiilet uudelleen Tikkurilan Kilpi-maalisarjalla.
29.01.2008 21:49 Arto Lopia: Olisin erittäin kiinnostunut sementtikattotiilien olemuksesta :D
30.01.2008 09:53 Bo Jansson: Mielestäni voidaan kylläkin puhua betonikattotiilistä. Sementti on pulveri josta tulee betonia hiekan ja veden kanssa sekoitettuna. Näitä betonikattotiiliä on tehty monessa tehtaassa eri puolella maata ja ovat siksi yleisiä varsinkin maasaudulla.
30.01.2008 10:10 Raimo Virtanen: Sementtikattotiilien malleja on vastaani tullut kolmella eri profiililla. Tiilet tehtiin usein paikan päällä, tai paikkakunnalla oli yhteinen tekijä. En tiedä laitettiinko punainenväri jo tekohetkellä muottiin? Myös ilman väriä olevia tiilejä käytettiin esim. navetoissa. Kestävyys riippui sementin ja hiekan suhteesta. Sammal pureutuu tiiliin ja heikentää sitä. Hyvä aluskate on välttämätön, koska vesi kiertyy kapillaariilmion vaikutuksesta tiilen alareunasta ja sivulta alapuolelle. Olen todennut vanhankin maalaamattoman tiilen muuten pitävän vettä. Myös tuiskulunta saattaa mennä tiilien alle. Olen huomannut, että valtion rakennuksissa olevat tiilet ovat usein kovempaa ainetta, kun yksityisten tekemät. Lieneekö ollut normi sementin ja hiekan suhteesta. Varatiilet eivät ole ongelma. Täällä Mikkelin seudulla tiedän useita tiilipinoja joutilaana. Harjatiilet ovat vaikeammin löydettävissä. Painepesurilla puhdistettaessa lähtee helposti pintaa tiilestä. Itse puhdistin katon raapalla, teräsharjalla ja katuharjalla, kiiloilla tiiliriviä alareunasta ylös nostaen. Tein homman kuutisen vuotta sitten. Nyt näyttää taas olevan alkavaa sammalen kasvua pohjoispuolella.
12.10.2009 21:46 Raimo Virtanen: Lähes kahden vuoden epätietoisuuden jälkeen selvisi, että Vuolingon aseman katemateriaali on keraamista tiiliä, eikä sementtitiiltä. Ilmeisesti aseman alkuperäinen katto. Kävin asian itse viime kesänä toteamassa. M.O.T.
13.10.2009 23:15 Arto Lopia: Toisin kuin vanhoilla profiileilla olevia BETONIkattotiiliä, on savitiiliä saatavissa ainakin muutamallakin vanhalla profiililla! Vinkiksi vaan kaikille rakennusten entisöijille.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!