??.??.1974 / Turku, välillä Kupittaa–Turku asema

??.??.1974 P121 on lähestymässä Turkua, kolmisen kilometriä on vielä matkaa jäljellä. Kupittaan asema on hetki sitten sivuutettu ja Hämeentie alitettu. Ratavartijan punainen vahtitupa kurkkii oikeasta reunasta - Dm9 rullailee Turkuun noin vuonna 1974.

Kuvan tiedot
Välillä: Kupittaa–Turku asema Kuvauspaikka: Turku Ratakm: 197+000
Kuvaaja: Tapio Muurinen
Lisätty: 25.11.2011 21:34
Junatyyppi
P: 121
Muu tunniste
Rautatieinfra: Silta, Vahtitupa
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

26.11.2011 18:31 Tapio Keränen: Onko tuota ylikulkusiltaa joskus avattu korkeiden kuljetusten tieltä, kun näkyy olevan samanlaiset saumat kuin Karjaan ylikulkusillassa? Liittyykö ilmiö Littoisten muuntajansiirtoraiteeseen?
27.11.2011 13:42 Tapio Muurinen: Uusi näkökulma aiheeseen, ainakin minulle. Olen pitänyt noita saumoja liikunnan vuoksi. Mutta tuo laatta olisi tosiaan helppo nostaa tarvittaessa. En tiedä, onko tässä koskaan niin tarvinnut tehdä. Se Liedon Ankan muuntaja on tuore tapaus tähän siltaan verrattuna. Muuntaja uusittiin 2005, ja tästä ali vietiin päämuuntaja Osg-vaunulla Littoisiin. Tosin ei tuo siltakaan taida enää tänään olla entisellään. - Aikoinaan sillankansia on kyllä nosteltu ylikorkeiden erikoiskuljetusten takia. Esimerkiksi Haminasta vietiin Simpeleen paperitehtaalle iso kuivaussylinteri 1970-luvulla, niin kahta siltaa piti nostaa alituksen ajaksi. En tiedä, olivatko betonikansia vai mitä.
27.11.2011 17:49 Jarkko Korhonen: Jos tuolla takana näkyy Kupittaan asema, on siltaa melkein pakko ollut muokata kuvanottohetkestä, on se sen verran korkeammalla radasta nykyään se vanha asema. Tuo vahtitupa hävisi jotain 2004-2005. Ihan salakavalasti. En tiedä, purettiinko siirrettäväksi vai hävitettiinkö vahtitupien taivaaseen...
08.12.2011 08:10 Timo Lähteenmäki: Tuolle paikalle on tästä kotikoneelta 130 metriä matkaa linnuntietä, tosin joutuu hieman kiertämään jos paikalle haluaa. Tuota siltaa on todella rankasti muokattu. Rata kulkee äkkiä arvioiden junan korkeuden verran matalammalla kun tuohon aseman korkeuteen vertaa nykyään. Tästä suunnasta katsoen kulkee vasemmalla Helsingintie, näillä main seitsemänkin kaistaa rinnakkain kun ryhmityksetkin lasketaan. Liittymä Helsinkiin lähtee erikoisesti keskeltä siltaa, sillan ylitettyä ensin radan oikealta tultaessa. Sillalla on enimmillään 5 kaisraa rinnakkain, keskikorotus ja kevyenliikenteen väylät molemmin puolin. Raitiovanuthan on tuolla sillalla kulkeneet mutta jotenkin tuntuu että alkuperäinen leveys ei ole samaa luokkaa mitä nykyinen. Sillan kaiteet on erilaiset ainakin. Paikalle on vähän paha mennä katselemaan kun tuonne ei ole oikein mistään kulkua eikä asiaakaan jalankulkijalle. Oikealla on meluvalli ja kauppakorkeakoulun parkkipaikka jonka kulmassa tuo vahtitupa nökötti ja sitä monesti siinä meluvallin ja siltapenkan kainalossa katselin. Kuten Korhonen muistelee, tupa katosi tosiaan salakavalasti. Ajankohtaa en muista eikä paikalle mitään erityistä tapahtunut, asvalttikentän kulmassa kun tuo oli. Varmaan vaan vetivät muutaman nelion lisää pintaa paikalle ja pari parkkiruutua.
Edit: Googlen katunäkymistä näkee että silta on aivan erilainen ja vierekkäin olisi kaksikin siltaa. Viittaa siis siihen että paikalta on purettu vanha silta pois ja rakennettu uudet yksi kerrallaan liikenteen katkeamatta.
11.12.2011 20:39 Jarmo Pyytövaara: Olisikohan ratavartijan mökki hävinnyt jo aiemmin kuin 2004-2005?

Toukokuun lopussa 1993, uutta siltaa on ”paalutettu” 2-4m päässä mökin seinästä. Ainakin, Kupittaan aseman puoleinen ikkuna oli levytetty ja ympäristö täynnä työmaan tavaraa. Tuskin on mahdollista, että mökki on mahtunut olemaan paikallaan kun sillan laudoitukset ym. tarpeelliset rakenteet ovat tehty, jotta kansi on voitu valaa – saatan olla väärässäkin.

”Turpiinatien” monttua oli kaivettu Hämeensillalta, aseman ylikäytävälle. Ylikäytävä on vedellyt aivan viimeisiään - ylikäytävänä. Kalevan- ja Vanhalta Littoistentieltä on päässyt vain ylikäytävälle, Hämeen sillan suuntaan ei olut enää tietä autoille, jalankulkijoiden käytössä oli vielä vanha jalka- ja pyörätie. Yleisesti käytetty, joskin laiton oikopolku, keskussairaalan lämpökeskuksesta huoltoasemalle ei ollut enää käytössä, johtunen turpiinatien montusta. Huoltoasemakin oli purettu.

Oikopolku näkyy: http://opaskartta.turku.fi/Web/Default.a​spx?layers=Ilmakuva&lon=-%20Ilmakuva%201​986&cp=6704661,23461184&z=0.5&language=f​in Ilmakuva 1973, keskussairaalan piipun vasemmalla puollella näkyvä vaalea viiva, myös toinen oikopolku on nähtävissä. Oikeastaan, oikopolkuja näkyy Aurajoen rautatiesillalle asti, kun vain osaa hakea. Kylläpä silloin oli päätöntä menoa! Mitenkä me oikein, selvittiin hengissä kun ei ollut aitoja ja muita esteitä ratavarsissa turvaamassa meidän eloamme?

Kupittaalla oli silloin raiteiden purkaminen käynnissä, aseman edessä oli raiteita kasassa, tavaramakasiinikin oli vielä pystyssä.
Ilmeisesti, vain ”uuden välilaiturin” raide oli käytössä, muut odottivat purkamista.
11.12.2011 21:49 Tapio Muurinen: Jarmon ironista kommenttia luen hymyssä suin, että miten me oikein selvittiin noin vaarallisessa ympäristössä. Parhaimmillaan tuli rata ylitettyä 8-10 kertaa päivässä, ja tämä radanvieruspolku oli yleinen kevyen liikenteen väylä. Joku siellä mutkittelee nytkin p-pyörällä sohjossa. Pyöräilijän kohdalla sillan alla oli pultsareitten leiri. Hekin pärjäsivät junien kanssa oikein hyvin. Sopuisasti silloin osattiin elää, ja kunnioitettiin isompaa ja vahvempaa.
20.03.2013 22:18 Jonne Seppänen: Onpahan upea kuva!

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!