14.11.2012 / Imatra tavara

14.11.2012 Vaunut on peruskorjattu läpikotaisin, mutta on niillä jo elämää takanaan. Vuodet 1977, 1984, 1986 ja 1992 osuivat silmään.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Jouni Hytönen
Kuvasarja: Aleksanteri Nevalainen Imatralla
Lisätty: 14.11.2012 23:27
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Syksy

Kommentit

15.11.2012 03:44 Timo Valtonen: Ammendorffilaisia ovat.
15.11.2012 20:48 : Ovatko nämä vaunut kaikkinensa DDR vai CCCP -tuotantoa?
15.11.2012 22:20 Joni Lahti: Kun firman nimen edessä on kirjaimet VEB (Volkseigener Betrieb = kansan omistama yritys), kysymyksessä on täysiverinen DDR –yritys. Tässä on ollut todellakin asialla VEB Waggonbau Ammendorf.
16.11.2012 20:06 Ville Vehmaa: Onhan tuossa peräti kaksi kilpeä, joissa valmistusmaa on ilmoitettu. Vasemmanpuoleisen kilven alimmalla rivillä lukee Saksan demokraattinen tasavalta. Oikeanpuoleisessa lukee maa nimen yläpuolella "valmistettu".
16.11.2012 23:27 Joni Lahti: Vastaava ylimaalaamaton valmistajakilpi näkyy tässä kuvassa http://tinyurl.com/coqyeww Oikeassa yläkulmassa on Ammerdorfin tehtaan logo ja vasemmassa kulmassa taas on Vereigigter Schienenfahrzeugbau der DDR –organisaation logo. Tämä organisaatio oli Itä-Saksan yhdistyneiden raideliikennevälineiden valmistajien katto (vienti?) -organisaatio (paremmin saksaa osaavat keksikää parempi käännös). Organisaation tarkempaa rakennetta taikka suhdetta tehtaisiin en tiedä. Sama Ammerdorfin tehtaan logo oli ja on kai edelleenkin käytössä palloseura BSG Motor Ammendorfin tunnuksessa. Se oli/on jonkinlainen Upon palloseura tai Lokomotiv Jaroslavl.

Muuten mielenkiintoista oli, että DDR:ssä yritykset nimettiin ”kansan omistamiksi” ei valtionyrityksiksi. Samoin kollektiivitilat olivat nimeltään kooperatiiveja eli osuuskuntatiloja. Sitä oli itäsaksalainen poliittinen retoriikka.
17.11.2012 01:26 Timo Valtonen: Näiden VEB -yritysten kohtalo Saksan yhdistymisessä on asia, joka edelleen puhututtaa ja närästää saksalaisia. Näitä yrityksiä hoitamaan ja yksityistämistä varten perustettiin Treuhand -niminen laitos, joka sitten pilkkoi, myi, yhdisti ja ajoi alas näitä yrityksiä. Viraston toiminta herätti ärtymystä niin idässä kuin lännessäkin siinä määrin, että sen johtaja murhattiin. Viraston toiminta päättyi vuonna 1994 kun viimeisenkin VEB -yrityksen kohtalo oli sinetöity. Moni yritys häipyi kokonaan ja koska yleensä paikallinen VEB oli kaikki kaikessa ylläpitäen terveyskeskuksia, asuntoja, kouluja ym. seuraukset olivat paljon tuntuvammat kuin pelkkä työpaikkojen menetys.

Olin jokunen vuosi sitten yhden saksalaisen rautatieklubin jäsentapaamisessa Berliinissä. Klubi toimi jo DDR:n aikana ja toimii edelleenkin Berliinin itäosassa. Kuulin siellä sellaisia "totuuksia" eri rautatiealan VEB:istä ja Treuhandista, että täällä vellovat VR-Leaksin laineet ovat pientä väreilyä tuon tapaamisen kulkuun verrattuna. Suurin osa paikalla olleista olivat menettäneet joko työpaikkansa, asuntonsa, koulutuspaikkansa tai jotain muuta tuntuvaa Treuhandin toiminnan takia.
20.11.2012 00:35 Kimmo T. Lumirae: Kyllä, Joni, samaa retoriikkaa kuin hyvin moni muu asia valtion nimestä alkaen: Saksan "demokraattinen" tasavalta :o} Poliisi oli Kansanpoliisi, armeija Kansanarmeija. Mutta retoriikka on helposti "suomennettavissa" suomentamalla "Volks-" eli "Kansan-" alkuliite aina "Kommunistipuolueen-" sanaksi. (Sovelletaan vain DDR:ään, ei esim. Volkswageniin...).

Berliiniä ei kirjoitettu pelkäksi Berliiniksi vaan piti kirjoittaa, "Berliini, DDR:n pääkaupunki". Näin ainakin toimittiin tienviittojen ja opastustaulujen kohdalla. -"Lähden matkalle huomenna." -"Ai jaa, mihinkäs sinä?" - "Käyn Berliinissä, DDR:n pääkaupungissa" -"Na jawohl, pidähän hauskaa Berliinissä, DDR:n pääkaupungissa!" :oD

Vielä eräs kiintoisa havainto derkkulaisesta retoriikasta: huolimatta siitä, miten rajun irtioton kumpikin tahollaan niin DDR kuin Liittotasavaltakin tekivät natsiaikojen Saksaan, niin 1920-40 -lukulaiset isot kuljetusalan laitokset jatkoivat samalla nimellä kuin natsiaikoina: Reichspost, Reichsbahn ja Mitropa. Ei näköjään yhtään häirinnyt tuon, toisissa yhteyksissä niin vihatun "reich-" sanan käyttö...
20.11.2012 01:49 Heikki Kannosto: Tosiasiassahan kyseessä oli Deutsche Bürokratische Republik... mutta mukavia ja halpoja H0-kokoisia junanvaunuja siellä sentään tehtiin. Siellä kehiteltiin myös hauskoja rinnakkaisnimityksiä olemassaoleville asioille: Rohfutterverzehrende Grossvieheinheit eli raakarehua syövä suurkarjayksikkö tunnettiin kansankielessä ja lännen puolella myös nimellä lehmä.
20.11.2012 05:09 Timo Valtonen: Sieltähän sitä on oppia otettu kun nykyään täällä on terveyskeskuksen vuodeosastoja eikä enää sairaaloita.
20.11.2012 07:09 Kurt Ristniemi: Reichspostin, Mitropan ja Reichsbahnin juuret ovat toki pitemmällä historiassa kuin natsiajalla. Reichspost perustettiin Saksan keisarikunnan (1871-1918) aikana jo vuonna 1871. Samoin Mitropa (Mitteleuropäische Schlafwagen- und Speisewagen Aktiengesellschaft) vuonna 1916. Reicshbahn perustettiin Weimarin tasavallan (1919-1933) aikana vuonna 1924. Itse asiassa Deutsches Reich -nimi tarkoittaakin kansallisvaltiollista Saksaa koko ajalla 1871-1945, josta valtaosa oli muuta kuin natsien aikaa.
20.11.2012 13:32 Joni Lahti: Läpeensä militarisoidussa DDR:ssä - kuten Kimmo jo totesi - oli lukematon määrä byrokratiaa ja sotilaallisesti organisoituja toimijoita. Tällaisia uniformu/poletti –organisaatioita olivat mm. Kasernierte Volkspolizei (vuoteen 1956), Kasernierte Volkspolizei See (vuoteen 1956), Volkspolizei, Transportpolizei, Nationale Volksarmee NVA, Luftstreitkräfte der NVA, Volksmarine, Deutsche Reichsbahn ja Kampfgruppen der Arbeiterklasse der DDR. Rautateiden virkajärjestelmä muistutti todellakin arvomerkkeineen yms tunnuksineen kansanarmeijan vastaavaa.


Pahin kokemukseni oli aikoinaan Suhlissa, jossa kansainväliseen tapahtumaan toi ns. rauhanviestin aseistettu Neuvostoarmeijan partio! Siinä maassa ei vain uskaltanut itkeä eikä nauraa näinkään falskissa tilanteessa. Samalla reissulla yritin ostaa Berliinin Alexanderplatzin reunassa olleesta tavaratalosta PIKOn H0 –kalustoa. Löytyi yksi veturi. Helsingissä sain Pilailumuodista jopa kolme eri PIKO -veturia ja vaunuakin löytyi sieltä sekä muista kaupoista. Miksi? Siksi, että DDR pyrki viemään valuutan puutteessa lähes kaiken teollisen tuotantonsa ulos, kotimarkkinoille ei tavaraa riittänyt. Muuten, PIKOt olivat aivan mukavia laitteita. Niissä käytetty muovi vain ei kestänyt ajan hammasta vaan hapertui ja murtui.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!