16.09.2013 / Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta

16.09.2013 Croydon Tramlink on moderni pikaraitiotie Wimbledonin ja Croydonin välillä. Kalustona on Flexity Swiftejä ja Variobahneja. Kuvassa Flexity-vaunu 2544 Mitcham Junctionin pysäkillä linjalla 3 Wimbledon - New Addington.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Lontoo Valtio: Yhdistynyt kuningaskunta
Kuvaaja: Leo Männistö
Lisätty: 18.09.2013 12:04
Muu tunniste
Sekalaiset: Raitiotie
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Ulkomaat
Vuodenajat: Syksy

Kommentit

18.09.2013 12:57 Martin Hillebard: Britanniassahan oli aikoinaan raitioteitä monissa kaupungeissa, ja vaunuina myös niitä kaksikerroksisia mutta sittemmin ne hävitettiin lähes kaikkialta, taisi olla sodan jälkeen en käsitä miksi. Engelsmannithan mielellään säilyttävät kaikenlaista vanhaa.
Vaikka nythän siitä vanhasta on luotukin uusinta uutta. "Kuten kuvasta näkyy", jos sallitaan sanoa.
18.09.2013 13:08 Leo Männistö: Tosin Tramlinkin rakentamisessa on käytetty hyväksi osin vanhoja olemassa olevia ratalinjoja, että ehkä tämä on sitten sellainen sekoitus uutta ja vanhaa? Tuo konservatiivisuus kyllä näkyy tietyllä tavalla: uudetkin junat ovat yhtä rumia kuin vanhat, taksit ovat edelleen niitä Austin FX4:lle kunniaa tekeviä vankkureita ja bussiliikenteessä Routemasterit korvattiin Borismastereilla (Lontoon pormestari Boris Johnsonin mukaan).
18.09.2013 23:06 Ari Palin: Tämän filmin alussa voi nähdä Lontoon kaksikerroksisen ratikan kääntymässä oikealle: http://www.youtube.com/watch?v=nC7lGUyX4​BE. Sähkön vaunu näyttäisi ottavan radan keskellä olevasta virtakiskosta.
19.09.2013 14:56 Topi Lajunen: Blackpoolissa ajetaan edelleen modernin kaluston lisäksi kaksikerroksisilla saneeratuilla vaunuilla: http://en.wikipedia.org/wiki/Blackpool_t​ramway
19.09.2013 22:28 Ari Palin: Onkohan noissa avomallisissa jokin pituusraja yläkerrassa? :)
20.09.2013 12:52 Martin Hillebard: Aika kiva filminpätkä. Monissa kaupungeissa oli järjestelmät joissa voima otettiin jotenkin maan rajasta. Tämä kuulostaa aika vaaralliselta, kulkivathan vaunut katuja pitkin ja jännite tapaa sentään olla esim. 650 - 700 volttia. Eräässä kaupungissa - en muista missä - oli käytössä menetelmä jossa katuun oli upotettu nastat jotka olivat yhteydessä virtakaapeliin, ja jotka vaunun edetessä nousivat niin että syntyi kontakti vaunun alarakenteeseen kiinnitettyyn virroittimeen. Oletettavasti nosto tapahtui magneetin avulla, ja tarkoitus oli että nasta vaunun ohitettua vaipuisi takaisiin syvennykseensä. En muista yksityiskohtia ja painotuote josta selostuksen luin on kadonnut jäljettömiin vuosia sitten mutta jotenkin noin se oli.
Joskus tapahtui että katua pitkin etenevän hevosajoneuvon vetojuhta astui virtaisen nastan päälle jolloin pollen kerrotaan "saaneen sätkyn". No ei tämä nyt oikeasti kovin paljoa naurata.
Tietosanakirja Encyclopaedia Britannica, osa 8 painovuosi 1965 hakusanan Electric Traction yhteydessä on kuva jonka tekstinä "The Double-deck car characteristic of British tramways. This type of car was used only experimentally in the U. S." Siis kaksikerroksiset olivat "luonteenomaisia" brittiläisille raitioteille.
Kotimainen tietopaketti "Tiet ja maakulkuneuvot" painovuosi 1932 Werner Söderström Osakeyhtiö kertoo luvussa RAITIOTIET mm. seuraavaa.
"Kuva 1114 esittää Lontoossa käytettyä kaksikerroksista vaunua. (Niinpä näyttää esittävän. Kaksitelinen ja suuri.) Sen ulkomitat ovat: pituus 10.6, leveys 2.13 ja korkeus 4.71 m. Sekä ala- että yläkerroksessa sisäinen vapaa korkeus on 1.84 metriä ja on siis monelle silkkihattua käyttävälle suomalaiselle riittämätön. Vaunut ovat muutenkin ahtaat ja epämukavat.
Alakerroksessa on 46 poikittain ja yläkerroksessa 32 pitkittäin asetettua istumapaikkaa, yhteensä 78. Paino on tilavuuteen nähden vähäinen, ainoastaan 16 tonnia. Vaunut kulkevat ilman perävaunua ja häiritsevät tästä syystä verraten vähän muuta katuliikennettä."
Perhealbumeita selatessa, eipä sieltä juuri silkkihattua eli ns. silinterihattua käyttäviä herroja juurikaan löydy - ehkä joku kaukainen sukulainen, ja tsaarinajalla. Miehet jotka mahdollisesti vierailivat Lontoossa maailmansotien välisenä aikana, saivat siis rauhassa nousta vaunuun, ottamatta ensin hattua päästään.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!