??.??.1970 / Pori, välillä Pori (vanha asema)–Ulasoori (uusi)

??.??.1970 Kuvassa on Porin tikkutehdas. Kuva on ilmeisesti vuodelta 1970? Pientä muutosta on havaittavissa nykypäivään, vai mitä?

Kuvan tiedot
Välillä: Pori (vanha asema)–Ulasoori (uusi) Kuvauspaikka: Pori
Kuvaaja: Jarmo Pyytövaara
Lisätty: 19.02.2014 17:47
Muu tunniste
Sekalaiset: Ilmakuva
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

19.02.2014 17:56 Juhana Nordlund: Kuvassa vasemmalla ylhäällä melkein näkyy Hevosluodon lossi. Kiinteää yhteyttä sinne ei Raumanjuovan toiselle puolelle ollut silloin. Lossi oli moottoroimaton (ainakin 1960-luvun loppuvuosina).
19.02.2014 18:40 Raimo Harju: Muutos on käsittämättömän suuri. Mitäs muuta on vielä jäljellä, kuin tuo tiilinen Rauma-Repolan entinen kurssirakennus,ja vasemmalla näkyvä muuntajakoppi
19.02.2014 19:19 Mika Koukkari: Ei muuta kun silmät ristissä vertailemaan yksityiskohtia vanhoihin maastokarttoihin ja nykytilaan. Lisää tällaisia kuvia!
19.02.2014 20:28 Joni Lahti: Miten ABC Tikkula sijoittuu tähän maastoon? - Kuka muuten ehti harrastaa tulitikkuaskien etikettien keruuta? Niitä oli todella runsaasti aikana, kun Suomessa tehtiin monissa paikoin tulitikkuja.
19.02.2014 20:33 [Tunnus poistettu]: Upea kuva! Kaksi päällimmäistä ajatusta:
1) Tikkutehtaan takaa johtaa kuvassakin tie Kokemäenjoen rantaan. Hiukan ennen jokea risteää oikealle pellon poikki tie, jonka varrella matalia asuinrakennuksia. En ole juurikaan löytänyt kuvia tästä HÄTILÄN kaupunginosasta, jossa harvemmin tuli käytyä. Hieno nähdä tämä - vastaa hyvin muistikuviani.
2) Tulitikkutehdas hävitti joskus pilalle menneitä tai ylijääneitä (?) etikettejään rahtaamalla ne samaisesta Hätilän risteyksestä vielä muutaman kymmenen metriä lähemmäksi jokea - siellä oli heidän 'kaatopaikkansa' - aika 'epävirallinen' luulisin. Kulovalkean tavoin sana levisi Kuudennen kaupunginosan itäpäähän asti - taas oli uusi satsi etikettejä kaadettu tehtaan 'kaatopaikalle' - sinne lähti paikallista palokuntaa nopeammin pikkupoikien pyöräkolonnat kahmimaan itselleen mahdollisimman paljon etikettejä (jotka usein olivat märkiä ja yhteen liimautuneita - joskus haisevan kuran peittämiäkin). Ei haitannut, vakkei niillä myöhemmin mitään tehnytkään - se keräilemisen into oli tärkeintä. Taisi olla niin, että kymmenellä etiketillä saattoi 'puhumalla' saada yhden purukumikeräilykuvan sarjasta 'FBI- salaiset aseet'?
19.02.2014 20:38 Jussi Koivukangas: Mitä noissa säiliöissä oikealla on ja milloin ne häipyivät? -73 syntyneenä ei noista kyllä ole muistikuvia. Pientä muutosta nykytilaan on...
19.02.2014 20:52 [Tunnus poistettu]: Nykyään tikkutehtaan ympäristö on lähinnä asfalttiviidakkoa. Onkos tuolla vastarannassa (porkassa) nousemassa kerrostalo(ja)?
19.02.2014 20:55 Samppa Maunuksela: Toi vaalea konttori rakennus on yhä olemassa. Nykyisin siitä seuraava rakennus kohti kuvan ylälaitaa on "peukkubaari", sitten parkkialuetta ja ennen pusikkoa on Kodin Terra.
19.02.2014 20:56 Mika Koukkari: Kopterikuvasta se selviää: http://www.fonecta.fi/s/1W5P. Pätkä tehtaan seinää on vielä ABC:n rakennuksessa.
19.02.2014 22:09 Martin Hillebard: Kyllä nyt yht'äkkiä on vanhasta Porista niin paljon kuvvii.
Kun tulet Porriin;
niin panemme Sinut päre-korriin;
Ja vedämmet Sinut yle Porin torrii.
*** terveiset vanha rosenlewilainen.
... jatkoa seuraa huomenna MAH
20.02.2014 13:52 Esko Maasalo: Pirskatin hyvän kuvan olet löytänyt! Huomaan että porttirakennus oli vielä tuolloin Maantiekadun puolella. Pari vuotta myöhemmin olin tehtaan portilla töissä ottamassa vastaan haapatukkikuormia ja päästämässä työväen kotiin tasan neljältä, kun höyrypilli vislasi voimalarakennuksen katolla. Silloin portti oli jo siirretty oliko tien nimi silloinkin Tikkulantien varteen n. savupiipun takana olevaan paikkaan. Haapapuukuormia tuli jopa keski-Suomesta asti puoliperävaunulla, joka vedettiin kokonaan vetoauton kyytiin. Junavaunuilla tulitikkujen raaka-ainetta tuli harvakseltaan ehkä pari kertaa viikossa. Siellä peräpihalla niitä haapakasoja näkyykin. Oikenpuoleinen raide oli se arvoituskuvani kohde kuvattuna puupinojen edestä piipun suuntaan. Gulfin huoltoaseman lippuliehuu voimakkaassa länsituulessa aivan oikeassa alareunassa. Kausen lautatapulialue laajeni myöhemmin muuntajarakennukselle asti. Öljysäiliöt olivat Esson ja Shellin kaupunkivarastoja, joihin vielä 60-luvulla tuotiin aineita pienillä rannikkotankkereilla Tahkoluodosta, olikohan yhden nimi muistaakseni Petronella. Jostakin säiliöiden takaa meni pieni kuja jokirantaan, jossa oli myös lossi joen yli Hevosluodon siirtolapuutarhaan, näkyy hyvin säiliöiden takana. Lossirannassa tehtiin pieni radio-ohjelma joskus 60-luvun puolivälissä ja satuin olemaan paikalla. Oikealla horisontissa rakennetaan ilmeisesti ensimmäistä Pormestarinluodon kerrostalolähiön rakennusta. Paljon ovat ihmismuurahaiset taas tehneet kekojaan tämän jälkeen.
21.02.2014 09:20 [Tunnus poistettu]: 'Tikkulan risteys' - kuvassa keskellä alhaalla - oli noihin aikoihin melko pahamaineinen, siinä oli usein kuolonuhreja vaatineita kolareita, satamiin kulkeneet raskaat rekat käyttivät suuria nopeuksia mennen tullen. Polkupyöräilijöille varsinkin vaarallinen risteys.
21.02.2014 09:24 Esko Maasalo: Tehtaan raideyhteys katkesi valtakunnanverkkoon kohta kuvanoton http://vaunut.org/kuva/54502 jälkeen satamaradan uuden loivemman kaarteen käyttöönoton vuoksi. Tehdas lopetti toimintansa 1987 ja purettiin konttorirakennusta lukuunottamatta heti uuden vuosituhannen alussa. Siinä välillä tehdastiloissa toimi kuljetusliikkeen toimipiste.
21.02.2014 10:16 Esko Maasalo: Satuin kerran paikalle kameran kanssa n. vuonna 1972, kun risteyksessä oli tapahtunut öljyrekan ja Volvo Amazonin kolari, pienemmän auton kuljettaja menehtyi.
21.02.2014 13:03 [Tunnus poistettu]: Mainitsemaasi aikaan porilasvaikuttaja Uuno Helminen (vrt. Impi Helminen) oli vakavassa kolarissa juuri ko. risteyksessä.
24.02.2014 00:31 Janne Pohjala: Tuossa portin vieressä voisi olla muuten vaalea Amazon tulossa kadulle. Ainakin näyttää samalta kun auto minun tallissa.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!