??.10.1982 / Orivesi, välillä Hoivala–Rotiala

??.10.1982 Lokakuun lopulla on harmaata, mutta porkkanajuna Sulkusalmen sillalla oli aina ilonaihe.

Kuvan tiedot
Välillä: Hoivala–Rotiala Kuvauspaikka: Orivesi Koordinaatit: 61.68341 24.49559 [Google Maps] [Karttapaikka]
Kuvaaja: Jukka Martio
Kuvasarja: Porkkanoita, porkkanoita….
Lisätty: 04.03.2014 11:45
Junatyyppi
P: 94
Muu tunniste
Rautatieinfra: Silta
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Syksy

Kommentit

04.03.2014 15:48 Kimmo T. Lumirae: Hasler-nopeusmittari raksuttaa rytmikkäästi viisarin hypähdellessä sadanviidentoista kohdilla. Usva tiivistyy tuulilasiin ja vaatii aina silloin tällöin pyyhkäisyn lasinpyyhkimellä. Kuljettajan käsi naksauttelee tehoratin aina kuutosportaalle saakka, sillä sillalta alkaa nousu. Moottorien kierrokset pysyvät reilussa tuhannessakahdessasadassa, koska Wilson ja SCG-ohjaus pitää nelosen kytkettynä. Turboahdinten vieno ujellus lisääntyy ja savu piipuissa alkaa sakentua.
04.03.2014 19:08 Sauli Mäkelä: Mukavaa tunnelmointia Kimmolta. Itselläni oli tuolloin lokakuun lopulla 27. päivä melkoisen jännät paikat, kun pääsin ensimmäistä kertaa katsomaan tätä maailmaa. Muistikuvat tapahtumasta hyvin vähäiset.
05.03.2014 01:30 Kimmo T. Lumirae: Moottorivaunun matkustamossa SIG:in telit keinuttavat moottorivaunua niin sivuttain kuin jonkin verran pystysuunnassakin ja Breda murisee kumeasti lattian alla. Keulimmaisessa osastossa tupakkamiehet kellastuttavat vaunun kattoa entisestään. Seinällä sisäoven vieressä on aina yhtä turha tarjoilijan kutsupainike. Mutta WC:issä sentään olivat tekstit peräti neljällä kielellä! Porkkana oli suomalaisten Trans-Europ-Express, uusi ja kansainvälinen siinä missä Finnairin DC-8-62:t.
05.03.2014 10:03 Petri Nummijoki: Esiintyikö Porkkanassa nykäyksiä vaihtamisten yhteydessä tai silloin, jos kuljettaja käänsi rattia suuremmalle portaalle? Jonkun kerran ehdin Porkkanalla itsekin matkustaa mutta en silloin osannut kiinnittää tämmöisiin yksityiskohtiin huomiota.
05.03.2014 11:06 Jouni Hytönen: Eikös Porkkanassa ole myös ovinappien tekstit neljällä kielellä? Siitä muistelisin ensimmäiset saksan kielen sanani oppineeni. :) Mistäs onkaan ruotsia ja norjaa pikkupojan päähän tarttunut? Får ej övertäckas. Må ikke tildekkes. Tietenkin sähköpatterista! :)
05.03.2014 11:08 Jouni Hytönen: Tähän paikkaan tuli pari kertaa suunnattua väijymään lauantaipäivän herkkua eli T 6032:a 90-luvulla. Siinä oli lähestulkoon aina Dr13+(Dr13).
05.03.2014 11:23 Kimmo T. Lumirae: Vääntömomentti oli verraten pieni isommilla vaihteilla, mutta esim. ykköseltä kakkoselle vaihdon vanhan polven kuljettajat opettivat tekemään automaattia "huijaten" niin, että ykkösvaihteella vedetään nelostehoportaalla muistaakseni 40 km/h nopeuteen, jolloin ratti palautetaan ykköselle ja automaatti vaihtaa kakkosen tilanteessa, jossa moottorin ruiskutus on hyvin pieni. Vaihto nykäisi kyllä, mutta ei lainkaan niin paljon, kuin jos olisi jättänyt "kaasun keventämättä". Isommissa nopeuksissa vaihtoja ei juuri huomannut muuta kuin kierrosmittareista.

Porkkanallahan oli niinikään perimystietopohjainen ohje käyttää ykkösvaihteella korkeintaan nelostehoporrasta, koska muuten "tuli vetet pihalle". Tätä vesien sylkemistä pidettiin yleisesti mysteerinä, mutta sen kanssa vain yritettiin elää. Täällä vorgissahan joku, kun en nyt muista kuka, esitti erittäin uskottavan selityksen siitä, miten lähdettäessä viileällä moottorilla kiihdyttämään, sylinterinkannet kuumenevat niin, että vesi kiehahtaa hetkellisesti kansien luona. Tämä selittäisi vesien pihalle tulon, kun paine jäähdytysjärjestelmässä on noussut, ja käy hyvästä selityksestä jatkuviin kansivaurioihin.
05.03.2014 11:38 Teppo Niemi: Ja tuo Hyvösen Jounin kommetti pätee Dm9 junaan (+ yhteen Dm8 moottorivaunuun, jossa oli ovikoneiston modernisointiproto. Muihin Dm8 juniin asennettiin Sm1-2 tyyppiset painonapit. (ja nuoremmille tiedoksi, en tarkoita nykymallisia Sm1-2 junissa olevia painonappeja)
05.03.2014 13:08 Jouni Hytönen: Jaahas, kaseja ei Jyväskylässä enää n. vuonna 1986 kovin paljon näkynyt. Iltajunassa P 105 oli erittäin usein runko 5101+5601+5102.
05.03.2014 13:08 Mikko Mäntymäki: Onko muuten Haapamäen porkkana kunnostuksessa että joskus pääsisi sen kyytiin? 25 vuotta sitten katselin perkiössä porkkanoiden hylkyjonoa. Voisko jollakin museoajolla päästä Dr12:n ohjaamoon ajon aikana että pääsisi kuuntelemaan sen äänimaailmaa?
11.03.2014 21:35 Petri Nummijoki: Pystyikö kuljettaja ennakoimaan Porkkanassa vaihtamishetken niin tarkasti, että tehojen vähentäminen onnistui myös ylämäkeen kiihdytettäessä, kuten Helsingin ja Pasilan välillä? Kiihtyvyyshän varmaankin loppui heti, jos ylämäessä tehot pudotettiin ensimmäiselle portaalle.
11.03.2014 23:36 Juhani Pirttilahti: Ainakin valittu tehoporras vaikuttaa koneiston ohjauskeskuksen toimintaan ja vaihtohetkeen myös.
11.03.2014 23:36 Kimmo T. Lumirae: En muista nyt aivan tarkasti, mutta muistaakseni kuvio meni siten kuin selitin, eli nelosportaalla kiihdytys neljäänkymppiin ja sitten tehot pois. Tällöin automaatti havaitsi, että tehon ja nopeuden suhde vaatiikin kakkosvaihteen eikä tällä hetkellä päällä olevaa ykköstä, ja vaihtoi kakkosen, ehkä kahden, kolmen sekunnin kuluttua tehojen laskusta. Kakkonen olisi vaihtunut joka tapauksessa jonkun ajan päästä, joten tällä vain huijattiin automaatti tekemään se halutulla hetkellä eli neljänkympin nopeudessa (jos arvot nyt olivat niin, kuin muistelen). Vaihteiston rakenteesta johtuen (momentinmuunnin, jonka perässä planeettavaihteisto), vaihdot olivat hyvin nopeita ja teräviä, joita vain momentinmuunnin osaltaan pehmensi.

Sitten kakkosvaihteella saikin käyttää reilummin tehoa, eikä vaihteisto vaihtanut enää takaisin alaspäin. Koska koko prosessi ei kestä kuin ehkä alle 10 sek tehojen laskusta tehojen uudelleen nostamiseen, ei sillä ollut isommin vaikutusta kiihtyvyyteen. Myönnän kyllä, että mitään tarkkaa muistikuvaa Hesasta Pasilaan päin lähdöstä tai Siurosta Tampereelle; Äetsästä silloisen Peipohjan suuntaan jne. , ei minulla ole.
12.03.2014 08:08 Kimmo Pyrhönen: Vaihtamishetken kikkailu kuulostaa hyvin tutulta esim. Voith-vaihteisten linja-autojen kohdalla. Porkkanan ajokokemuksia ei valitettavasti ole, perstuntumakokemuksia jopa ohjaamosta kyllä.
13.05.2016 17:12 Petri Nummijoki: Oliko Porkkanassa muuten vaihtaminen sillä tavoin synkronoitu, että 9-vaunuisessakin junassa kaikki koneistot tekivät tämän likimain samanaikaisesti vai oliko tuossa siinä määrin eroja, että joku koneisto saattoi vaihtaa vasta siinä vaiheessa, kun kuljettaja tulkitsi vaihtamisen jo tapahtuneen ja nosti tehoja?
21.09.2023 14:17 Kimmo T. Lumirae: Petrille vastaus tässä heti seitsemän vuoden jälkeen:

Kaikki vaihteistojen ohjaukset toimivat itsenäisesti ja samassa yksikössäkin esim. vaihdot neloselle, jonka huomasi kierroslukujen laskusta 1200-1300 rpm tuntumaan, tapahtui yleensä hiukan eri aikaan. Yksikköjen välilläkään ei ollut "tiedonsiirtoa" vaihteistoista; ylipäätään, vaihteiston ohjaus ei tiedottanut ulospäin mitään; useimpien autojen automaattivaihteistojen tavoin tämäkin piti sisällään tiedon kulloisestakin vaihteesta. Mutta kuten keskustelussa on käynyt selville, joitain vaihtopisteitä saattoi seurata.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!