21.05.2006 / Pieksämäki asema

21.05.2006 Kesäyössä vaunujen väri muuttuu. Punaiset ovat sinisiä, siniset ovat punaisia, vihreät sinisiä, ja.. Varmaa kuitenkin on että tämä teräsvaunuyöjuna jatkaa Savon rataa pitkin Ouluun. Lähtö 25 minuutin kuluttua. Hyvää juhannusta!

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Niila Heikkilä
Lisätty: 19.06.2014 16:22
Junatyyppi
P: 81
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

19.06.2014 17:16 Olli Aalto: Kiitos kuvasta, tunnelma on saatu vangittua hienosti. Tästäkin on jo kahdeksan vuotta. Neljä pikajunaa saapuvat treffeille tälle risteysasemalle vaihtaakseen makuuvaunuja keskenään, vasemmalla kolmosella 935 ja taaempana ykkösellä 902. Helsinkiin menevän makuuvaunun tömähtämisen 84:n runkoon rekisteröi puoliunessa, jos ei nukuttanut, tuli katsottua tapahtumia makkarin käytävältä. Fot:kin kuului 81/84:n vakiokokoonpanoon. Mainioita, ympäristöystävällisiä ja aluetta palvelevia yhteyksiä kerrassaan. Muutaman kuukauden päästä kuvanotosta kaikki tämä oli historiaa. Junamatkustuksen tilalle sai tulla lentokone, jos Helsingissä oli tarvetta olla perillä varhain aamulla, tosin aina sitäkään ei liikennöity. Sitten vaihtoehdoksi jäi ajaa autolla unihiekat silmissä asuinpaikkaa lähinnä olevalle Savon radan asemalle, ja nousta pikajunaan nro. 700 sekä vaihtaa junaa vielä Kouvolassa. Näin VR palvelee nykyään.
19.06.2014 18:07 Toni Lassila: Miksihän nykyään ei enää voi ajaa yöjunaa Savon rataa pitkin? Kyllä varmasti olisi käyttöä sille.
19.06.2014 18:31 Ari-Pekka Lanne: Taisi Kainuun yöjunien lakkauttaminen olla niin sanottu "kuningasajatus". (Vrt. https://vaunut.org/kuva/31716)
19.06.2014 19:51 Jukka Ahtiainen: Kuvaa katsoessa tekisi mieli nousta kyytiin ja matkustaa mukavimmalla tavalla perille verrattuna "junannäköisiin" muodostelmiin maanteillä. Makuuvaunua tuli käytettyä myös Haukivuoren reissuilla (juna oli silloin viiden - kuuden välillä aamulla 'perillä').
19.06.2014 20:06 Olli Aalto: Junan lakkautus johtui ennen kaikkea suomalaisista erityisolosuhteista. Näissä junissa ei ikinä tarvinnut matkustaa ilman hyttikaveria vaikka matkustusajankohtana olisi ollut talvella arkipäivinä. Päivävaunutkin olivat kaikkea muuta kuin tyhjiä!
19.06.2014 22:32 Eljas Pölhö: Se oli juuri Ari-Pekan mainitsema "kuningasajatus", joka oli mahdollisata toteuttaa vain Ollin mainitsemissa erityisolosuhteissa. Kaikki (muut kuin idean isä?) tiesivät, ettei suunnitelmassa ole mitään järkeä, mutta LVM ei tahtonut panna VR Oy:tä koville (suullinen lausunto sieltä). En ole ikinä ymmärtänyt miksi VR on useimmiten saanut tahtonsa läpi, vaikka ainoana havaittavana perusteena on ollut henkilökunnan vähentäminen (vai juuri siksi?).

Juna kulki tyhjänä ainoastaan la/su välisenä yönä. Olisi lakkautettu yhtenä yönä, niin lipputulojen menetys luokkaa 5% vuosituloista ja kustannussäästö 16-18% vuosikustannuksista. Matkatavaravaunu kulki lähes tyhjänä ja ravintolavaunu oli suljettu ainakin Kv-Iisalmi. Yksi päivävaunukin oli yli tarpeen useimmiten. Eli lisää säästöjä ilman lipputulomenetyksiä.

Aikatauluissa olisi voitu suosia yöjunamatkustajia sopivammilla lähtö- ja tuloajoilla. Siis vähän myöhemmin pohjoiseen ja vähän aikaisemmin eteläänpäin. Vaan mikään ei kelvannut, kun yhden yksilön piti saada pitää päänsä. LVM:n teettämä yöjunaselvitys piti tehdä ilman todellisia matkustajalukuja, kun niitä ei saatu VR:n henkilöliikenteen johdolta suosiolla, eikä käskyttämällä haluttu ottaa.
20.06.2014 00:10 : Tästä junasta ei paljon "kapinoitukaan", toisin kuin Kemijärven-junan katkaisusta Rovaniemelle samoihin aikoihin, vaikka kyse oli vain yhteyden muuttumisesta vaihdolliseksi viimeisellä lyhyehköllä osuudella.
20.06.2014 00:16 Mika Kärki: Yöjunasysteemi oli erinomainen ja toimiva. Vaihtoyhteys Pieksämäellä Joensuusta Tampereen kautta Turkuun ja edelleen yhteys laivaterminaaleihin. Sunnuntaisin Turun suuntaan meni Kajaanista lisävaunu eikä juna mahtunut edes laituriin. Sille tuli pituutta eikä konnarilta enää saanut makuupaikkaa ostettua. Se piti olla ennakkoon ostettu. ...siis juna todella kannatti. Media kuuntelee aina herrojen selityksiä ja sitä kautta saa yleisönkin uskomaan "ei kannata". Matkustajamäärä varmaan saatiin laskemaan aikataulukikkailulla. Kyseinen yöjuna lähti Kajaanista aikoinaan ennen klo 21.45. Sitten sitä myöhennettiin niin, että se lähti klo 22.45. No, myöhemmillä asemilla Iisalmi ja Kuopio alkoi lähtöaika olla jo epäedullinen ja matkustajat valitsevat päiväjunan. Näin ohjataan matkustajat väkisin päiväjuniin, jotta saadaan yöjuna lakkautettua. Olen kyllä kuullut erään kansanedustajan (vek) kommentoineen, että yöjuna piti lakkauttaa, jotta saataisiin tukirahoja lentoliikenteelle? Pitäneekö paikkaa?
20.06.2014 00:23 Ari Palin: Tätä nykyä yöjunan palauttaminen Savon radalle olisi hankalaa kaluston mentyä romuksi, mutta voisi mahdollisesti onnistua ajamalla P 265/274 reittiä Helsinki - Tampere - Pieksämäki - Kuopio - Kajaani - Oulu - Rovaniemi - Kemijärvi. Ehkä onnistuisi myös sellainen kuvio, että P 265 jatkaisi nykyistä reittiään, mutta siitä irrotettaisiin Tampereella pari vaunua omaksi junakseen reitille Tampere - Kuopio - Oulu. Oulussa vaunut yhdistettäisiin P 273:een. Sama kuvio myös etelän suuntaan. Viime mainittu ratkaisu tosin sitoisi enemmän henkilökuntaa, mutta säilyttäisi kaksi yöjunavuoroa Pohjanmaan radalla nykyisillä aikatauluilla ja toisi samalla yöjunayhteyden Savon radalle. Sesonkiaikoina toki tarvittaisiin lisävaunuja, joita ainakaan toistaiseksi ei ole olemassa.
20.06.2014 00:28 Toni Lassila: Pitäisikö niiden vaunujen jatkaa Rovaniemelle asti? Oliko tästä 81:stä joku jatkoyhteysjuna Oulusta Rovaniemelle?
20.06.2014 00:35 Ari Palin: Se olisi yksi vaihtoehto. Toki tuollaisen erillisen junan vaunut voisivat jäädä Ouluunkin. Vaunujen jatkaminen Oulusta Rovaniemelle P 273:ssa mahdollistaisi kuitenkin suoran yöjunayhteyden Rovaniemelle esimerkiksi Jyväskylästä, Pieksämäeltä ja Kuopiosta. Lisäksi erittäin pitkäunisilla olisi valittavana aikainen lähtö Helsingistä mutta silti myöhäinen tulo Rovaniemelle. P 81:stä ei ollut makuuvaunuyhteyttä Oulua pitemmälle. Sitä en muista, kuinka nopeasti Oulusta olisi päässyt jatkamaan päiväjunalla.
20.06.2014 01:31 Eljas Pölhö: Oulussa oli välitön vaihtoyhteys Rovaniemelle junalla P 601.
20.06.2014 19:27 Samppa Maunuksela: Mikäs Savon yöjuna se on, jos ajettaisiin Tampereen kautta Pieksämäelle? Kaikkea sitä näkee ja kuulee.
21.06.2014 12:30 Ari Palin: Menisihän se Pohjois-Savoon. :) Ehdotin Tampereen reittiä, koska jos Savon yöjuna tehtäisiin muuttamalla olemassa olevan yöjunan reittiä, etelän suurten kaupunkien (Tampere, Hämeenlinna) yöjunayhteydet heikkenisivät merkittävästi. Toki Lahti, Kouvola ja Mikkeli jäisivät tuossa mallissa edelleen yöjunaliikenteen ulkopuolelle. Asukaslukujen perusteella kysyntää olisi kuitenkin enemmän Tampereen kuin Kouvolan reitillä. Riihimäen, Hämeenlinnan, Tampereen ja Jyväskylän yhteenlaskettu asukasluku on hieman yli 450 000, kun Lahden, Kouvolan ja Mikkelin vastaava on hieman alle 250 000. Toisaalta tilanne tässä on se, että pitäisi ratkaista, onko tärkeämpää pitää Tampereella ja Hämeenlinnassa kaksi yöjunayhteyttä suuntaansa vuorokaudessa vai saada Kouvolaan ja Mikkeliin edes yksi vuorokaudessa. Siihen en osaa sanoa mitään. Yksi ratkaisu voisi olla lähteä liikkeelle vaihtoehdolla, jossa sesonkiaikoina kulkeva kolmas Rovaniemen yöjuna tai jokin Kolarin sesonkiajan yöjunista ajettaisiin Savon rataa Kouvolan kautta. Silloin saataisiin tietoa Savon radan yöjunan nykyisestä kysynnästä ainakin liikennöintipäivien osalta.
21.06.2014 16:36 Olli Aalto: Ehkäpä tämä yöjunafarssi on vaikuttanut monien ihmisten mielipiteeseen Suomen rautateiden matkustajaliikenteen hoidosta. Liikelaitosaikaan ei ole enää paluuta ja se on nyt kylliksi nähty, ettei VR kykene palvelemaan koko Suomen matkustajaliikennettä rautateillä osakeyhtiönäkään. Pelleilyä valtionkapitalismilla on pian nähty jo 20 vuotta. Siksi omasta mielestäni monopoli on saatava purkuun, koska asun alueella, joka sen mahdollistamasta yksipuolisesta sanelupolitiikasta on kärsinyt huomattavasti.

Osakeyhtiön ainoa tehtävä (de jure) tuottaa voittoa omistajilleen. Kun osakeyhtiöt onnistuvat tehtävässään, eli voiton tuottamisessa, palvelevat ne yhteiskuntaa vain, jos kilpailu on vapaata, eikä monopolistista.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!