20.01.2015 / Auckland, Papatoetoen asema, Uusi-Seelanti

20.01.2015 Vaikka linjat ovat sähköistettyjä dieselvetureita käytetään vielä. Lähijuna Southern Linella. Vaihto sähkojuniin on suunniteltu tapahtuvan maaliskuussa 2015.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Uwe Geuder
Kuvasarja: Aucklandin lähiliikenne
Lisätty: 31.01.2015 22:26
Muu tunniste
Sekalaiset: Kapearaiteinen
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Ulkomaat
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

01.02.2015 10:58 Kari Kuusela: Veturin kytkin näyttää olevan vanha "Norwegian coupling", jota Wikipedian mukaan käytetään vain museokalustossa? Ei tuo juna kyllä kovin museaaliselta näytä...
01.02.2015 12:54 Johannes Erra: Riippumatta siitä, miksi kytkimiä nimitetään, kuvan kytkin on Uuden-Seelannin rautateiden standardiratkaisu. En löytänyt wikipediasta mainintaa siitä, että noita olisi vain museokalustossa.
01.02.2015 13:14 Kari Kuusela: Kytkintyypit maittain löytyvät sivulta:http://en.wikipedia.org/wiki/Railway_cou​pling_by_country.
01.02.2015 20:07 Uwe Geuder: Ilmeisesti sitten virhe Wikipediassa, pitäisi korjata... Kyllä ne junat ovat kai poistumassa liikenteestä tämän vuoden aikana, kun sähkömoottorijunat tulevat käyttöön kaikilla linjoilla. ( https://at.govt.nz/projects-roadworks/au​ckland-rail-upgrade/electric-trains/ ) Mutta suoraan museojunia ne eivät ole. Itse en edes huomannut eroa, mutta nyt kun sanotte sen: Kaukoliikenteen vetureissa on toinen kytkin. (Ehkä lataan vielä lisää kuvia arkistoon.)

Tuon veturin kyljessä lukee "MAXX". Se on Aucklandin lähiliikenteen vanha "tavaramerkki" (nykyinen on "AT"). Muuten vetureissa lukee Kiwirail. En tiedä ovatko omistajat eri ja minkäläisia teknisia eroja niiden välissä on. Yksi nyt ilmeisesti löydetty.
01.02.2015 20:51 Johannes Erra: Siis, Auckland Transport on Aucklandin paikallisliikenteen tilaajaorganisaatio, vähän niin kuin HSL Helsingissä. Rautateiden lähiliikenne on kilpailutettu, ja tämänhetkinen operaattori on Transdev. Kiwirail on puolestaan valtiollinen rautatieyhtiö, jolta AT ja Transdev ovat vuokranneet osan vetureista. Kytkimiä on käsittääkseni käytössä kahta tyyppiä: norjalaista kytkintä tai ehkä ennemmin sen kehitelmää, ja sitten Suomestakin tutun SA3:n tapaista automaattikytkintä. Jako ei mene operaattorin mukaan, vaan kyse on siirtymäkaudesta. Automaattikytkinten historia Uudessa-Seelannissa on verrattain lyhyt, mutta niillä on lähivuosina tarkoitus korvata vanhat kytkimet pois kokonaan. Jos wikipediassa puhutaan museoratkaisusta, sitten kaikesta päätellen ovat muutaman vuoden aikaansa edellä (kerrankin niin päin!).
01.02.2015 20:59 Johannes Erra: Dieselkaluston poistumisesta oli tässä myös puhetta. On tosiaan niin, että sähköjunat ovat tulossa käyttöön kaikilla Aucklandin lähiliikennelinjoilla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita täydellistä dieselkaluston poistumista, koska läntinen linja sähköistetään vain Swansoniin saakka ja eteläinen linja (päärata Wellingtonin suuntaan) vain Papakuraan saakka. Rataosilla Swanson-Waitakere ja Papakura-Pukekohe lähiliikenne on siksi tulevaisuudessakin hoidettava dieselkalustolla. Minulla on ollut se käsitys, että ADL/ADC-sarjan dieselmoottorijunat jatkaisivat tässä liikenteessä, ja veturivetoiset junat poistettaisiin. Varmaksi en uskalla silti sanoa, eli jäämme odottamaan tulevaa. Aucklandin lähiliikenteen nykyiset dieselveturit sarjasta DC ovat käsittääkseni teknisesti täysin vastaavia kuin Kiwirailin käytössä olevat. Kiwirailin yksiköitä liikkuu tavara- ja kaukoliikenteen lisäksi myös Wellingtonin lähiliikenteessä, joten Aucklandin veturit eivät voi olla sarjansa ainoita ohjausvaunu-yhteensopivia.
01.02.2015 21:31 Uwe Geuder: Kiitos tarkennuksista. Swansonissa on jo ajolanka, näin sen pari viikkoa sitten. Eipä tullut katsottu loppuuko se sinne. Mutta ei olisi yllätys, Swansonin jälkeen ollaan jo oikeasti "maalla". Wikipedian artikkeli tuosta veturisarjasta löytyi: http://en.wikipedia.org/wiki/New_Zealand​_DC_class_locomotive

Kytkintyypiä ainakin kolme: Kuvassa näkyvä "norjalainen", sitten heidän "normaali" automaattikykin (Wikipedian mukaan nimeltään AAR) ja nyt Scharfenberg Aucklandin uusilla sähkömoottorijunilla. Wellingtonin kalustosta en tiedä, mutta kun on toinen sähköjärjestelmä ei kai mikään muu tarvitse välttämättä olla yhteensopiva. Eteläsaaresta puhumattakaan.
01.02.2015 21:45 Uwe Geuder: Vaunuilla on myös mielenkiintoinen historia. Ne ovat tulleet käytettyinä Isosta-Britanniasta. Se tarkoittaa tietyisti, että ne piti muuttaa 1435 mm:stä 1067 mm:iin raideleveyteen sopivaksi. Ehkä Iso-Britannian pienempi profiili mahdollisti sen? En tiedä olisko se onnistunut mannereuroppaisella kalustolla, suomalaisella puhumattakaan. http://en.wikipedia.org/wiki/New_Zealand​_British_Rail_Mark_2_carriage
En ole saanut selvää, onko kuvassa sitten SA vai SD-luokan vaunuja.
01.02.2015 21:48 Johannes Erra: Scharfenberg on käsittääkseni tulossa käyttöön myös Wellingtonissa sähkömoottorijuniin. Aiemmissa viesteissäni kommentoin tietoisesti vain veturivetoisten junien kytkimiä - vastaava tilannehan Suomessakin on, että moottorijunissa on tyyppikohtaisia ratkaisuja. Se, kummalla saarella ollaan, ei ole ratkaisevaa, koska säännöllisen junalauttayhteyden vuoksi samat tavaravaunut liikkuvat säännöllisesti saarelta toiselle.
01.02.2015 21:54 Johannes Erra: Kyllä, Britanniasta hankittuja vaunuja on sekä Aucklandin että Wellingtonin lähijunissa, ja niillä ajetaan myös Kiwirailin Capital Connection -juna Wellingtonin ja Palmerston Northin välillä. Kuormaulottuma / aukean tilan ulottuma ovat Britanniassa ja Uudessa-Seelannissa varsin samat eri raideleveydestä huolimatta. Etelä-Afrikassa ja Australian Queenslandissä, 1067 mm alueita nekin, ulottuma on käsittääkseni jopa brittiläistä suurempi. Saksalainen tai itävaltalainen kalusto olisi sen sijaan käsittääkseni mitoiltaan jo liian suurta näille 1067 mm verkoille, vaikka alle laitettaisiin miten matalat telit. Pohjoismaisella ja venäläisellä kalustolla vastaavat ongelmat tietysti olisivat vielä suuremmat. Raideleveys itsessään ei tietenkään aina ole se ratkaiseva tekijä: Venäjän Sahalinin saarella Japanin pohjoispuolella edelleen ja Kanadan Newfoundlandissa aina vuoteen 1988 saakka päärataverkon suuriulottumaisilla tavaravaunuilla on liikennöity säännöllisesti 1067 mm telit allaan.
31.12.2015 20:08 Uwe Geuder: Kytkinkeskusteluun liittyen olen ladannut ylös 2 kuvaa: http://vaunut.org/kuva/107679 ja http://vaunut.org/kuva/107682

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!