Tukholmaan oli perustettu ensimmäinen kaupunkikaasutehdas Klaran kaupunginosaan 1853. Laitos jäi kuitenkin pieneksi kasvavan kaupungin tarpeisiin ja sijainti keskellä kaupunkia ei mahdollistanut laajentamista. Uusi kaasutehtaan paikka löytyi Hjorthagenin kaupunginosasta Värtanin sataman läheltä ja rakennustyöt alueella alkoivat 1889. Alueelle rakennettiin ensin ratayhteys Storängenin niittyjen läpi Värtanista ja myöhemmin toinen yhteys Ropstenin kautta. Kaasunvalmistus alkoi alueella 1893 ja se jatkui aina vuoteen 2011.
Rautatieliikenne alueelle oli todella vilkasta. Yksi tärkeimmistä junista oli päivittäinen kivihiilijuna Domnarvetista. Junassa käytettiin 1930-luvulta lähtien Malmiradalta tuttua Of-sarjan kaksiosaista raskasta sähköveturia. Veturikalusto vaihtui 1950-luvulla kolmeen Da-sarjan kankisähköveturiin. Vaunusto koostui neliakselisista "kiinanvaunuista". Juna oli niin raskas, että sitä ei uskallettu pysäyttää Tukholma Centralilla; pelättiin, ettei sitä saataisi enää liikkeelle! Muuta rautatieliikennettä tuottivat kaasutehtaan sivutuotteista valmistettujen tuotteiden kuljetukset.
Kaasulaitos siirtyi kivihiilipohjaisesta tuotannosta kevytbensiinipohjaiseen tuotantoon 1972 ja tällöin vilkas kivihiililiikenne alueelle päättyi. Kaasulaitoksen tuotanto väheni asteittain kaupunkikaasun käytön vähentyessä ja kaasulaitoksen venttiilit suljetttiin viimeisen kerran 2011. Jo vuonna 2012 alkoi keskustelu alueen uusiokäytöstä ja ratkaisuksi tuli rakentaa kaasulaitoksen vanhoihin tiilirakennuksiin kulttuurikeskus. Myös Tukholman raitiotiemuseo siirtyi alueelle, tästä tulee sopivana hetkenä oma kuvasarjansa Vaunut.orgiin. Vanhat hiilivarasto- ja tehdasalueet puhdistettiin todella kalliilla maanvaihto-operaatiolla ja alueelle rakennettiin varsin suuri lähiö 2010-luvun lopulla.
Tämä kuvasarja jatkaa jo hyvään alkuun päässyttä kuvasarjakokoelmaani Tukholman unohdetuista teollisuusradoista. Tämän rinnalla kannattaa katsoa kuvasarja eteläisestä satamaradasta ( https://vaunut.org/kuvat/?s=5353 ) ja Liljeholmsbananista ( https://vaunut.org/kuvat/?s=5386 ). Jouni Halisen kuvasarja Slussenilta on myös hyvin lähellä samaa sarjaa ( https://vaunut.org/sarja/6163 ). Tämän kuvasarjan historialliset kuvat ovat kirjasta Stocholms järnvägar 3: Nordöstra Stockholm.
Gasverket, Tukholma, Ruotsi
Karttaleike Google Mapsin kartasta näyttää hyvin, miten vanha Hjorthagenin alue on muuttunut. Tätä voi verrata vanhempaan ennen vuotta 1914 olevaan...