29.04.1974 / Perniö, Perniö

29.04.1974 Keväällä 1974 oli vaikea kuvitella, että joskus raiteet aseman edustalta purettaisiin. Vasemmalla näkyy tavaramakasiinin kivistä kuormauslaituria, jonka päässä seisoi omalla raiteellaan liikuteltava laiturivaunu. En ehtinyt nähdä sitä käytössä. Sitä kaiketi käytettiin pienten tavaraerien siirtoon tavaramakasiinin ja ykkösraiteelle pysähtyneen junan matkatavara-, konduktööri- tai kappaletavaravaunun välillä. Kilometritolpan vierellä matkustajalaiturin reunalla oli mekaanisten johtojen kiristin, asetinpukit asematalon edustalla. Koneen pukkinosturi odotteli vaunuihin nosteltavia taakkoja, lähinnä puunippuja. Risteysvaihteelta erkani oikealle pistoraide SOK:n varastoille. Nykyaikaisempi asfaltoitu näkymä vastakkaiseen suuntaan: http://vaunut.org/kuvasivu/8561

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Perniö (Liikennepaikan tiedot) Kuvauspaikka: Perniö
Kuvaaja: Tapio Keränen
Lisätty: 05.03.2007 00:00
Muu tunniste
Rautatieinfra: Asemarakennus, Opastin
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla

Kommentit

06.03.2007 13:15 Matti Latva-Pirilä: Kyllä maisema voi vaan muuttua käsittämättömän paljon.
07.03.2007 12:00 Antti Korhonen: Tämä on arvokas kuva! Ervelässäkin on ollut vastaava laiturivaunu, jota kuulemma työnneltiin miesvoimin aika ajoin apuna myös paljon pitkän mallisen asema-alueen pihatöissä, kuten hiekoituksissa, heinää niittäessä ja lumitöissä. Minulla on siitä kuvakin, vaunu näyttää puolapyörineen ja matalan olemuksen takia aika paljon pumppuresiinalta, ehkä sellaisesta muutettu?

Turun (Varsinais-Suomen) maakunta-arkistosta löytyy muuten paljon vanhoja työasiakirjoja ja kirjeenvaihtoa erityisesti 1970-luvun puolesta välistä, nosturin työkirjanpitoa ja muuta, josta voi päätellä vähän myöhemmin vallinnutta ristiriitaista keskustelua aseman kohtalosta. Perniö kun on ollut vilkas tavara-asemana, mm. Teijon ruukin ja muun paikallisen pien- ja keskisuuren metalliteollisuuden, seutua vahvasti hallinneen Osuuskaupan sekä Aijalan kaivoksen takia.
07.03.2007 15:45 Juhani Pirttilahti: Kaivos käytti kuljetuksiinsa lähempänä sijainnutta Kosken asemaa.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!