Kommenttihaku


Kirjoittaja:



Haettava teksti:



Kommentin sijainti:



Kaikki ehdot
Mikä tahansa ehdoista

Kaikki kommentit / Hakutulokset


kuva 18.10.2014 09:56 Mikko Nyman  
  Mikä puolestaan tehonsäätöpyörän oikeassa yläkulmassa oleva kahva on miehiään? En aivan saa selvää teksteistä.

(EDIT: alla oleva lisäys)

Nyt kun puristin muistini B-portaalle, muistinkin yhtäkkiä kaikkien kahvojen merkityksen. Alla lista vasemmalta alkaen:
- vasemmalla alhaalla turvalaitteen tatti
- vasemmalla ylhäällä vaihteiston kytkentä
- keskellä tehonsäätöpyötä
- oikealla alhaalla suuntakahva: keskiasennossa suuntaa ei ole valittu, kahvaa pidetään "välipykälissä", kunnes varmistustappi nousee ja vasta sitten suunnan voi kääntää kokonaan
- oikealla ylhäällä päämoottorin käynnistys/sammutus - kun kahvaa työnnetään, kone sammuu ja kun vedetään, kone käynnistyy

Muistini perukoilta löytyi myös sellainen yksityiskohta, että vain ykkösajopöydässä on käynnistyskahva ja vaihteiston kytkentä.

On tämä kyllä melko huikeeta toimia yleisimpien alojen erikoisasiantuntijana. Kukaan ei avustanut meikäläistä yllä olevan listan tekemisessä. Tai ainakaan muistaakseni ei avustanut. Tai jos avusti, niin ei ainakaan kovin paljon. Tai saattoi avustaa ehkä ihan vähän. Terveiset näin aurinkoisen lauantain kunniaksi sinne Riihimäen suuntaan "avustajalleni".
kuva 16.10.2014 23:03 Mikko Nyman  
  Jos ei haittaa, palaan turvateippauksiin: Teemun toisessa kuvassa (http://vaunut.org/kuva/96579) on teipattu vihreä Sr2 ja nyt näemme rataverkollamme punaisia vihreäksi teipattuja yksiköitä. Trafin mukaan alkuperäisen havaittavuusongelman muodostivat nimenomaan vihreät Dm12:t, eivät punaiset yksiköt, olivat ne sitten vetureita, moottorivaunuja tai moottorijunia. Tässä koko touhussa mentiin oikein kunnolla ojasta allikkoon: ensinnäkin kokopunainen veturi on varmasti paremmin havaittavissa linjalla kuin puna-kerma-vihreä veturi. Niin ikään jollain jo valmiiksi vihreän Sr2:n keulan vihreällä teippauksella ei ole mitään tekemistä turvallisuuden kanssa.

Sen sijaan havaittavuusongelmiin voitaisi vaikuttaa parhaiten radan varressa olevien henkilöiden silmillä, ei radalla liikkuvan kaluston teippaamisella. Se on totta, että VR ampui hieman yli näissä "Scotsch"-touhuissaan, mutta alkuperäinen tarkoitus varmasti oli VR:lläkin hyvä.
kuva 16.10.2014 16:10 Mikko Nyman  
  Voisi kuvitella, ettei JKV-laitteiden asennus veljen venäläisen vehkeeseen ole mahdoton tehtävä, sillä Sm6-rungoissa on sekä meikäläisten että heikäläisten vehkeet. Kokonaan toinen juttu on sitten tyyppihyväksyntä, mutta suomalaisen byrokratian tuntien se on läpihuutojuttu... :-)
kuva 16.10.2014 11:23 Mikko Nyman  
  Se on sikäli jännä juttu, että puolustusvoimien huutokaupasta voi ostaa käytetyn panssarivaunun ja lähes kaikenlaista muuta sitä pienempää sälää. VR:ltä ei saa edes vaunun ulko-ovea, vaikka lataisi tiskiin miljoonan.

Muistan joskus lukeneeni määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä, mutta voi toki olla, että olen nähnyt untakin.
kuva 15.10.2014 20:23 Mikko Nyman  
  Ilmeisesti Kuopiossa ei liiemmin Sr2:sia vakiliikenteessä liiku, vai olenko väärässä? Mikäli niitä ei tosiaan tuolla suunnalla nähdä, mistä tämä johtuu?
kuva 15.10.2014 18:59 Mikko Nyman  
  Taitaa olla Kuusakoski Oy ainut VR:n käytetystä kalustosta kiinnostunut asiakas...
kuva 14.10.2014 19:09 Mikko Nyman  
  Mihin Vuoksat (EP-10:t) ovat kadonneet Vainikkalan ja Viipurin väliltä?
kuva 14.10.2014 11:15 Mikko Nyman  
  Leksa: millainen JKV Berliinissä on? Helsingissä se on (vielä nykyisin) varsin alkeellinen.
kuva 13.10.2014 20:38 Mikko Nyman  
  Niklaksen kommenttiin 15.06.2014 19:15 sen verran, että heitetäänpäs ilmoille knoppi, johon Nikke ei saa vastata: Milloin ja missä yhteydessä puhuttiin käsiopasteesta, joka annettiin vilkkuvalla mustalla valolla? Toi on nimittäin niin hauska juttu, että olen joutunut soveltamaan juttua melko monessa eri asiayhteydessä vuosien varrella... :-)
kuva 13.10.2014 20:32 Mikko Nyman  
  Flirtit tulevat korvaamaan HSL-alueella loputkin Sm1/2-junat keväällä 2017, joten Karjaan junien osalta on vaihtoehtoja kaksi:
1) Joko HSL-alue laajenee Karjaalle

tai

2) LVM ja HSL tekevät sopparin Flirtien käytöstä Kirkkonummen länsipuolella

Kumpi näistä tulee toteutumaan, se jää nähtäväksi. Se lienee kuitenkin faktaa, ettei VR:lle jää enää Sm1/2-yksiköitä käyttöön kevään 2017 jälkeen.
kuva 13.10.2014 20:01 Mikko Nyman  
  Vasemmanpuoleinen härveli sopisi numeronsa puolesta suomalaisiin erityisolosuhteisiin ©.
kuva 13.10.2014 18:27 Mikko Nyman  
  Merkkasin Google Mapsin satelliittikuvaan vanhan baanan linjauksen tältä alueelta:
http://www.kolumbus.fi/mikko.nyman/sjund​by.jpg
kuva 13.10.2014 15:16 Mikko Nyman  
  Tämä on muuten ihan pirun hieno paikka noin muutenkin: Sjundbyn vanha koski on todella kaunis mesta kaikkine rakennuksine ja muineen. Kannattaa käydä ajelemassa joko omalla autolla tai Google-äijän avulla.
kuva 13.10.2014 14:11 Mikko Nyman  
  Linjalla veturivetoisia junia ei ollut yksinajossa ennen loka-marraskuuta 1994. Toki Petrin rustaus on sekin totta. Käsittääkseni Porkkanat ajettiin loppuun tai lähes loppuun asti (Ukp:n junista en ole varma) kaksinajossa, mutta Lätissä ja Sm1/2-junissa oli aina yksi ukko pötköä ajamassa.
kuva 13.10.2014 13:52 Mikko Nyman  
  On muuten melko tarkkaan päivälleen 20 vuotta aikaa siitä, kun VR:llä alettiin siirtyä yksinajoon myös vetureissa; moottorijuniahan ajettiin pääosin yksinajossa jo vuosikymmenet tätä ennen. Muistaakseni ainakin alkuun oli sellainen käytäntö, että myrkkyjunissa piti olla tuplamiehitys, nykytilanteen osalta painan EOS-nappia.
kuva 13.10.2014 12:38 Mikko Nyman  
  Niila nosti Valcon esiin. Mainittakoon, että nyt kun on ollut puhetta VR:n ylikapitalisaatiosta ja olen haastatellut jos vaikka millaisia talouselämän fakiireita ja muita vaikuttajia, kerta toisensa jälkeen esiin on pulpahtanut Valco. Soneran Saksan-seikkailu UMTS-kaupoissa on toki oma lukunsa, mutta Valco ja VR ovat hyviä kakkosia valtionyhtiöistä, mitä kt-vaikutuksiin VR:n osalta ja mitä projektin kokonaishintaan tulee Valcon osalta tulee.

Arvio VR:n negatiivisesta vaikutuksesta Suomen BKT:hen nykyisillä rakenteilla on melko tarkkaan miljoona euroa per työpäivä.
Kuvasarja:
Malmbanan syksyllä 2014
 
12.10.2014 18:19 Mikko Nyman  
  Loistava kuvasarja Hannulta! Mainiota!
kuva 11.10.2014 17:44 Mikko Nyman  
  Ai peijuuna, Niken kuva olikin tosiaan täällä! Tosin Niken kuva on sen, tää on mun.
kuva 11.10.2014 17:15 Mikko Nyman  
  Niin, eli ovinappien - oli sitten kyseessä invaramppinappi tai mikä tahansa ovinappi, kyseessä on silti ovinappien yksityiskohdat.
kuva 11.10.2014 14:05 Mikko Nyman  
  Kimmolta ja Eljakselta tuli taas Aapiskukon verran tietoa. En tiedä oletteko mahdollisesti isopäisiä, mutta jossain aivolohkoissanne on joka tapauksessa varsin suuri rautateiden historiaan ja faktoihin varattu lohko. Isolohko vai pikkulohko, sitä en tiedä.

Tämänkertainen kyssärini lähti oikeastaan liikkeelle Kimmon kommentista: Venäjällä on käytössä 3000 V -tasavirtajärjestelmä, eikö totta? Nykyiset venakkovaunut lämpiävät sekä koksilla että sähköllä, uusimmista Siemens-taustaisista vaunuista en osaa sanoa. Miksei Venäjän sähkölämmitteisiä vaunuja voisi lämmittää Suomessa niin ikään sähköllä? Tuskin se nyt aivan Ameriiiiiiikan temppu olisi iskeä meikäläisen 1500 V -kaapeliin jotain muutakin jännitettä ja ampeeria. Voisin näin maallikkona kuvitella, että homma voisi toimia yhden muuntajan ja yhden juupas/eipäs-kytkimen asentamisella vetureihin.
kuva 10.10.2014 18:52 Mikko Nyman  
  STT:n Tyylikirjan kohta 8.3.3. sanoo näin: "Älä levitä kuvia sosiaalisessa mediassa, jollet ole varma niiden tekijänoikeuksista.": vaunut.org on osa sosiaalista mediaa.

Pavelta enivei erittäin hyvä kysymys, sillä tuskin kovin moni journalisti (itse en ole STT:llä töissä), friikkujournalisti tai muu voi poiketa esimerkiksi yllä mainitusta STT:n tyylikirjan kohdasta. Mutta jos nopeasti pitäisi näppituntumalta vastata Paven kysymykseen, sanoisin että se lienee aivan sama, onko kyseessä screenshot, digikameraotos tai muu näihin rinnastettava: tekijänoikeus on yksiselitteisesti tässä tapauksessa Ylellä.

Erittäin hyvä esimerkki tästä oli taannoin VRLeaksin yhden jutun yhteydessä, kun Hesari oli tehnyt erään meidän juttua sivuavan jutun. Kysyin Hesarilta jutun julkaisulupaa meillä ja se oli ookoo. Sen sijaan grafiikasta olisi pitänyt maksaa sopimussumma, mikä oli X euroa. Toisin sanoen, jutun olisi saanut julkaista sellaisenaan, mutta kuvituksesta olisi pitänyt maksaa erikseen, mikäli Hesarin laatimaa grafiikkaa tai muita kuvia olisi käytetty meillä VRLeaksissa. Ideamme oli siis siteerata Hesarin juttua ja käyttää tarvittaessa Hesarin grafiikkaa jutun täydennyksenä. Lopulta teimme graffat itse.

Mutta siis: kaikkien kuvien ja äänitteiden jakamiseen kysyisin luvan ja siteerauksiin soveltaisin STT:n Tyylikirjan kohtaa 2.3 "Siteeraukset ja muun median uutisten jatkaminen".

Mikäli jengiä STT:n Tyylikirja kiinnostaa, se löytyy tästä:
--
http://stt.fi/content/tyylikirja
kuva 10.10.2014 17:24 Mikko Nyman  
  Jatkona Ollin kommenttiin: yleensä (paino sanalla yleensä) mediatalot suhtautuvat myönteisesti siihen, mikäli joku haluaa jakaa palan jostain heidän jutusta jossain päin på internet. Ymmärtääkseni tässä vorgin kyseisessä tapauksessa kyse oli yhdestä framesta (24 fps), eli noin promillen osuudesta koko klipistä.

Vastaisuuden varalle jengille ohje: kysykää lupa niin printtimedioiden näköislehtien screenshotien julkaisuihin kuin esimerkiksi Yle Areenasta capturoitujen stillien julkaisuun. Kysyminen ei maksa mitään ja mikäs toisaalta sen parempaa mediataloille kuin saattaa julki myös muissa kanavissa heidän juttujaan ja antaa lupa julkaisuun.

Jotta asia ei olisi turhan yksinkertainen, nettiversioiden linkkejä saa jakaa tietysti vapaasti missä tahansa, samoin kuin vaikkapa linkkejä Ylen Elävään arkistoon, mutta jostain kumman syystä (esimerkiksi) Ollin linkkaamasta pätkästä, joka on täysin vapaasti kaikkien katsottavissa, ei saakaan ottaa screenshotia ja laittaa sitä esimerkiksi vaunut.orgiin. Tämä ei siis ole vorgin käyttösääntöjen aiheuttama rajoitus, vaan nimenomaan Ylen Elävän arkiston käyttöehtojen, kuten Olli ylle rustasi.

Puujalka, joka tuli edellisen kappaleen viimeisestä lauseestani mieleen: Olli oli Ylellä yllään ylletröja.
kuva 10.10.2014 15:34 Mikko Nyman  
  Pave: kattos, kun ei se erehdys ole niin vakavaa. Ymmärtääkseni ainakin itse olen toisinaan erehtynyt ja ollut väärässä, enkä silti ole joutunut maanpakoon.
kuva 09.10.2014 22:29 Mikko Nyman  
  Kuinkakohan monta Päivi Räsästä tai Toimi Kankaanniemeä pitäisi juottaa olutpöhnään, että tällainen olisi Suomessa koskaan mahdollista? Tässä on tuore esimerkki suomalaisen sääntelyn ja sääntöjen järjettömyyksistä, vai mitä sanotte?
--
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-12​88748879061.html
kuva 09.10.2014 22:22 Mikko Nyman  
  Mielenkiinnosta kysyn, miten ihmiset näkevät tai tulkitsevat kysyntään perustuvan hinnoittelun? Mitkä ovat mielestänne hinnan määräytymisperusteet? Miten mielestänne kysyntä määritellään?

EDIT: vikan lauseen lisäys.
kuva 08.10.2014 16:00 Mikko Nyman  
  Juuri näin. Runko kuitenkin pötkötti Turussa vielä x-pituisen ajan tästä.
kuva 08.10.2014 12:20 Mikko Nyman  
  Mielenkiintoisia detaljeja herroilta. Kiitokset kaikille kommentoijille näistä.

Eljas, Topi ja kumppanit: mistä voisin löytää lisätietoja 3003:sta?
kuva 08.10.2014 10:58 Mikko Nyman  
  Eli siis Riku Outisen isoisän pojanpoika on seissyt elokuussa 1992 kuvassa näkyvän Sr1 3003:n vieressä kuvassa näkyvällä paikalla.

En todellakaan tuosta noin vaan suostu myöntämään sitä, etten jostain asiasta kaikkea tietäisi, se on täysin selvä asia. Se, että tuoko jänkkääminen itselleni lisää katu-uskottavuutta muiden silmissä, onkin sitten kokonaan toinen juttu.
kuva 08.10.2014 10:39 Mikko Nyman  
  Mikko ei ymmärrä sitä, että koppia olisi tilattu yhden sijaan kaksi. Tai sitten Mikko ei vaan tiedä tätä asiaa... :-) Mutta siis kun noi Vempu-talkoot olivat tosiaan tuolloin vuodenvaihteessa 1992/1993 ja Riksun mälli sattui vuonna 1989, niin eikös siitä silloin tule, odotas... Yksi + yksi + yksi + puoli vuotta? Vai onko asianlaita siis niin, että taustalla näkyvä 3003 on itse asiassa 3003 vain kopaltaan, eli vailla tekniikkaa, eikä siis odottamassa fiksausta?

Voiko todellakin olla niin, että meikäläisellä on näin valtavan suuri aukko, oikein monttu sivistyksessäni Sr1 3003:n elinkaaren osalta?

Jotta kuulostaisin edes jotenkin järkevältä asiantuntijalta, tiesittehän että Hyvinkään pajalta on "valmistunut" 90-luvulla yhtä monta höyry- ja sähköveturia?

Huh, että helpotti, kun pääsin edes vähän pätemään... :-)
kuva 08.10.2014 10:23 Mikko Nyman  
  Voisikohan olla mahdollista, että olen ottanut tämän kuvan Dv15 1991:n kuntoonlaittotalkoiden aikaan pajalla? Vieläkin harmittaa näiden kaikkien vuosien jälkeen, kun sanoin Alangon Kimmolle, että keulanumeroiden värisävy on beessi valkoisen sijaan. No eihän ole, kun keulanumerot ovat nimenomaan valkoisia. Taitaa edelleenkin kuitenkin olla Vempun keulassa beessit numerot.

Vielä tuosta Sr1 3003:sta: Teppo mainitsi, että 3003 olisi saanut ylleen uuden kopan. Mä en oikein usko tuota, sillä ylimääräisiä koreja oli 1+1: toinen oli pajalla 70-luvulta alkaen ja siitä tehtiin Sr1 3111. Sr1 3112:n koppahan tuotiin Novotšerkasskin tehtaalta joskus 1990-luvun puolivälissä. Sitä, mistä Sr1 3003 olisi saanut kokonaan uuden korin, en voi ymmärtää.

Edelleen meikäläistä mietityttää, miksi Sr1 3003 huilasi pajalla yli kolme vuotta ennen entisöintiään takaisin ajoon?
kuva 08.10.2014 09:04 Mikko Nyman  
  Tiedän tunteen: multa hävisi yhdessä muutossa mun _kaikki_ diat, joita oli noin 8000 kappaletta: ilmeisesti vanhingossa väärä jätesäkki oli mennyt muuttokuorman sijaan roskiin. Melko kurja juttu, kun mainituista 8000 diasta noin 7950 oli rautatieaiheisia.
kuva 08.10.2014 08:40 Mikko Nyman  
  Hupsankeikkaa, no nyt on Villen typotodennus korjattu.

Lari: kyllä käsialan täytyy olla meikäläisen, ei sitä olisi muuten Pyhän Martinlaakson yläasteella kirjallisesti koulutodistuksissa kerrottu... :-)
kuva 05.10.2014 15:02 Mikko Nyman  
  Nuoremman polven harrastajat tuskin muistavatkaan aikaa ennen 1.3.1995, jolloin kaikki kakkoksluokan avo-osastolliset teräskoppaiset vaunut tottelivat litteraa Eit. Jokaisen vaunun (noin) kolmannes oli tupakkiosastoa, jossa pössyteltiin menemään niin maan pirusti ilman sen suurempaa pelkoa keuhkosyövästä tai muusta pahasta.

Muuan Sakari K. Salo kertoi mulle kevättalvella 1995 uusien litteroiden nimeämislogiikan: Eit = tupakkavaunu, Ein = Ei naisille ja Eip = pieneläimille: koirille, kissoille ja muille lemmikeille, kuten porsaille.
kuva 04.10.2014 12:54 Mikko Nyman  
  Mitä Martinin ja Tobiaksen mietteisiin silloista tulee, mielestäni The Havukoski Bridge kestää ainakin tutkinnan tässä vaiheessa ympäristöön sopivan sillan tunnusmerkistön.
kuva 02.10.2014 13:13 Mikko Nyman  
  Petrin Ogeli-jutusta tuli mieleen off topic -asia, eli se, mihin Ogelin vanha alikulkutunneli hukattiin Tiksin kaupunkiradan rakentamisaikaan vuosina 1992-1996? Ställe on kutakuinkin tässä: http://goo.gl/maps/EbKHw

Kysymykseni on se, että täytettiinkö vanha reikä sepelillä, valettiinko betonilla vai mitä sille tehtiin? En nimittäin muista, että reikää olisi ainakaan purettu tuolloin.
kuva 30.09.2014 00:11 Mikko Nyman  
  Jännä juttu muuten, että Sr1 3110:ssa on keulanumerossa normi-Sr1-fontti (http://vaunut.org/kuva/92537), mutta Sr1 3111:ssä tommonen erikoinen harvennettu merkkiväli. Sen sijaan taas 3112:ssa on normaali merkkiväli: http://vaunut.org/kuva/89127.
kuva 28.09.2014 17:12 Mikko Nyman  
  Leon kysymykseen: valitettavasti en voi ottaa kysymykseesi kantaa tutkinnan tässä vaiheessa. Ainut mitä voin kertoa, on se, että pojilla oli kuulemma lysti matka paikasta Albert kohteeseen Bertil.
kuva 27.09.2014 23:55 Mikko Nyman  
  "Minä valvoin pitkin öitä, tehden paljon käsitöitä... Lattioilta niitä näitä joka aamu siivota sain."
kuva 27.09.2014 16:50 Mikko Nyman  
  Akselijärjestys on seuraava:
- 2 x dippainssiä
- 2 x saman verran älliä
- 2 x totaalisia toopeja
- 2 x järjettömiä hankkeita
--
Taseen loppusumma: helvetin hauska innovaatio vailla minkäänlaista järjen häivääkään. Soitin pojille, että olisivat olleet jo Hertzin vehkeellä perillä, mutta kummallakaan ei kuulemma ollut ajokorttia.
kuva 27.09.2014 13:34 Mikko Nyman  
  Littera on "Moby".

Tuossa on lisätietoa laitteesta: https://www.youtube.com/watch?v=iK8GHGRp​rCg
kuva 26.09.2014 22:46 Mikko Nyman  
  Kesällä 2017 kaikki Sm1/2-yksiköt ovat historiaa. Vielä on siis tehokasta kuvausaikaa reilu neljännesvuosikymmen.
kuva 26.09.2014 11:51 Mikko Nyman  
  Lasse: Haapakosken "pitäjään" kuuluu myös muuan Hupeli (alkup. Fyllaspel).
kuva 25.09.2014 20:12 Mikko Nyman  
  Saan aina pakkosuomennuksista valtavan määrän ihottumaa. Hyvinä esimerkkeinä näistä ovat Ilmala (alkup. Luftböle), Kera (alkup. Med), Seinäjoki (Väggå), Pori (alkup. Borgbacken), Parikkala (alkup. Fiskpar) ja Salo (alkup. Mika).
kuva 25.09.2014 15:03 Mikko Nyman  
  Mites muuten nykyään - onko se (toivon mukaan on) "Sköldvikin päivystäjä"? Jos se on muutettu "Kilpilahden päivystäjäksi", poltan Aapiskukkoni pakkosuomen vuoksi. Liikennepaikan nimihän toki on edelleen (onneksi) Sköldvik.
kuva 25.09.2014 10:04 Mikko Nyman  
  Kiitokset herroille selvennyksistä.

Onko tilanne siten tällä hetkellä se, että Sm1/2-runkoja liikennöi vakituisesti enää junissa L-, S-, U- ja Y, sekä Hämeenlinnan iltapaikussa ja luonnollisesti Ri-Lh-Kv-Kts-junissa? Kysymykseni on: kuinka monta runkoa mainittujen junien pyörittäminen tänä päivänä sitoo? Jos heitän villin veikkauksen, että 30 kappaletta, olenko pahasti i mitten av skogen?
kuva 24.09.2014 00:33 Mikko Nyman  
  Ari: onko todella niin, että myös kaikki H-junat ovat nykyään Pupuja? Vielä kesällä muistan nähneeni ruuhka-ajan H-junissa Sm1/2-yksiköitä.
Kuvasarja:
Kivikukot
 
23.09.2014 10:25 Mikko Nyman  
  Täsmälleen näin. Mainittakoon vielä yksityiskohta siitä, miksi tämä kehitys alkoi juuri Ruotsissa Suomessa. Homma johtui niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin pitkistä välimatkoista ja korpitaipaleista; Keski-Euroopassa ei ollut välttämättä vastaavaa tarvetta rakentaa (linja)radioverkkoa tai ARP:tä.

Suosittelen lukemaan Kurt Nordmanin loistavan kirjat "Tiga är silver men tala är guld" ja "Keihäänkärkiä - Kolmetoista kertomusta suomalaisesta huipputekniikasta". Nordman "saattaa" tietää, mistä puhuu... ;-)
Kuvasarja:
Kivikukot
 
23.09.2014 10:11 Mikko Nyman  
  Lajunen on oikeassa tuossa, ettei NMT:llä tai GSM:llä ole suoraa sukulaisuussuhdetta. Olin huolimaton sanavalinnassani. Tarkoitin sitä, että Valtionrautateiden ja PV:n (linja)radiojärjestelmä oli lähtölaukaus ARP:lle ja sittemmin NMT:lle sekä GSM:lle. Tämän voisi muotoilla vaikka siten, että linjaradiojärjestelmä on NMT:n appiukko, GSM:n, UMTS:n ja NMT:n ollessa sen sijaan sukulaisia keskenään.

Tämän päivän Iltalehdessä on melko iso juttu aiheesta otsikolla "Gorbatsov ihmetteli Nokian kännykkää". Juttu löytyy lehden sivuilta 12-13.
Kuvasarja:
Kivikukot
 
22.09.2014 22:26 Mikko Nyman  
  Tarkennan A-P Lannetta sen verran, että GSM-R ei sinänsä ole mikään keksintö tai evoluutio, se on vain eräs versio GSM:stä.
Kuvasarja:
Kivikukot
 
22.09.2014 20:00 Mikko Nyman  
  Arin kommenttiin: moni ei välttämättä tiedäkään sitä, että GSM- ja NMT-tekniikat ovat itse asiassa sukua nimenomaan Valtionrautateiden linjaradiotekniikkaan. Vuonna 1971 avattiin sitten ARP, jonka perustekniikan pohjalle NMT ja sittemmin GSM HLR:ineen on rakennettu. Itse asiassa on varsin koomista, että vielä 2010-luvulla 3G:ssäkin on käytössä HLR jossain määrin, 4G:ssä näin luonnollisesti ei asianlaita ole.

Ei pidä unohtaa myöskään Ericssonia ARP:n ja NMT:n kehittäjänä. Tarkentakaa toki, jos olen hakoteillä, mutta muistaakseni niin SJ kuin Valtionrautatietkin rakentelivat ja suunnittelivat linjaradiojärjestelmää yhdessä niin Noksun kuin Erkinkin kanssa 60-luvun puolivälissä. Samoissa talkoissa oli mukana muuan Suomen Puolustusvoimat.
kuva 22.09.2014 19:42 Mikko Nyman  
  Mitä h***ettiä tuolle on tapahtunut? Ei mahdu järkeeni, ei, enkä tällä viittaa siis Haapamäen talkooväen saamattomuuteen, siitä ei todellakaan ole kyse. Sen sijaan nuo kusipäävandaalit (anteeksi karkea kielenkäyttöni tässä yhteydessä) pitäisi naulata vyötärön ala- ja polvilumpion yläpuolelta vesitorniin viikoksi.