03.01.2013 / Helsinki asema

03.01.2013 RATAOSALLA KÄYTETTY KALUSTO Sm1 JA Sm2

Sm1- ja Sm2-junat ehtivät toimia 38 vuotta M-junien kalustona ennen kuin niiden vakituinen liikennöinti Vantaankoskelle tämän kuvan oton jälkeisenä kesänä 2013 päättyi. Sm5-yksiköiden määrän lisäännyttyä ei Sm1 ja Sm2 junille 14.6.2013 jälkeen ollut M-junissa enään tarvetta. Sittemmin avattu kehäradan liikenne tunneliosuuksineen lisäksi asettaa radalle uudet tiukemmat turvanormit, minkä johdosta rataosuudella voidaan liikennöidä vain uusilla, määräykset täyttävillä junilla.

Tähänastisen käyttöhistoriansa aikana Vantaankosken liikenteessä toimiessaan kumpikin Sm-sarja on läpikäynyt saneerauksen. Kaikki Sm1-junat vuosina 1994 - 2000 ja kaikki Sm2-junat 2002 - 2011.

Vuonna 2003 kaikki pääkaupunkiseudun vanhat Sm1 ja Sm2 -sarjojen lähiliikennejunat saivat uudet, sähköiset lipunmyyntinäytöt. Uusiin kaupunkijuniin (Sm4 tuolloin, Sm5 sittemmin) uudet näytöt asennettiin jo tehtaalla.

Kyseessä on jo toinen yritys kertoa sähköisesti matkustajille, missä lipunmyyntinäytöt ovat lähijunissa. Ensimmäinen tehtiin vuonna 1999, mutta silloin hankittu järjestelmä jouduttiin ottamaan pois käytöstä, koska uusi lämpökalvotekniikka ei kestänyt. Systeemi kyllä toimi, mutta kalvo kului nopeasti, eikä sietänyt Suomen kesän ja talven säitä. Näytöissä piti lipunmyynti ja ei lipunmyyntiä -tekstien vaihtua kalvon lämpötilaa muuttamalla, mutta kalvo reagoi ulkopuoliseenkin lämpöön, ja väärät tekstit tulivat herkästi näkyviin jo pienessäkin auringonpaisteessa. Asiakkaat myös valittelivat, että tekstit eivät tahtoneet näkyä pilviselläkään säällä.

Kesällä 2000 järjestelmä otettiin pois käytöstä ja turvauduttiin tilapäisratkaisuun. Loppukesästä 2000 VR lupasi uusia kylttejä kuukauden kuluessa, mutta viivytyksestä tuli paljon pidempi. Tuotantopalvelupäällikön mukaan viivytys johtui siitä, että lämpökalvosysteemiä yritettiin korjata monta kertaa ennen kuin siitä luovuttiin.

Uusi järjestelmä perustuI LCD-näyttöön, joka valaistIIn loisteputkin takaapäin. Ohjaus päästää valon läpi oikeista kohdista, ja näin saadaan tekstit näkyviin.

Uuden järjestelmän toimitti sama yritys, joka rakensi epäonnisen lämpökalvoratkaisun. Liikesalaisuuksiin vedoten VR ei halunnut kertoa järjestelmän hintaa, eikä sitä, onko VR saanut korvausta epäonnistuneesta lämpökalvoyrityksestä ja järjestelmän viivästymisestä.

No, jatkossa ei tarvita opasteita lipunmyyntivaunun löytymiseen HSL lähijunissa, sillä lipunmyynti päättyy junissa vuoden 2016 lopussa ja kesään 2017 mennessä käyttöön tulee toimintamalli, jossa pareina junissa kiertävien lähijunakonduktöörien tehtävänä on ainoastaan asiakaspalvelu, matkalippujen tarkastaminen ja sosiaalisen turvallisuuden luominen näkyvyydellä. Liikenteen tuotannon näkyvin muutos koskee siis VR:n henkilöstöä. Jos lähijunaliikenteen liikennöitsijä vaihtuu kilpailutuksen myötä vuonna 2021, HSL:n liikenteessä työskentelevä VR:n henkilökunta siirtyy liikkeenluovutuksella uuden liikennöitsijän palvelukseen vanhoina työntekijöinä.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Kari Suominen
Kuvasarja: M-juna, länsivantaalaisten ja lounaishelsinkiläisten metro
Lisätty: 21.12.2016 01:19
Muu tunniste
Rautatieinfra: Asemarakennus
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

22.01.2018 15:00 Esa J. Rintamäki: Ja mikähän se konduktöörien "asiakaspalvelu" oikein kattaa? Liputtoman matkustajan ulos heittämistä keskellä ei-mitään?

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!