10.04.2023 / Narvik, Norja

10.04.2023 Narvikin Fagernesin satamassa Railcaren T44 280 tekee vaihtotöitä Kaunis Ironin vaunuilla. Radio-ohjattu 280 on Nohabin valmistama v. 1970, 1235 kW.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Narvik Valtio: Norja
Kuvaaja: Seppo Rahja
Kuvasarja: Pääsiäisenä taas malmiradalla 2023
Lisätty: 14.04.2023 22:35
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Ulkomaat
Vuodenajat: Kevät

Kommentit

14.04.2023 23:50 Jorma Toivonen: Mikähän "lisävaruste" on tuohon käyntisillalle lisätty?
15.04.2023 01:52 Esa J. Rintamäki: Minulle tulee mieleen moottorin tai muuntajaöljyn lauhdutin, asiaa tarkemmin tuntematta. Veturihan on dieselsähköinen.

Voi myös olla suodatinsysteemikin, mene tiedä.
15.04.2023 04:44 Timo Salo: Öljyyn nuo "patruunat" liittyy, muttei lauhduttamiseen. Aikanaan rakennettiin koemielessä hydraulipaineella toimivia tehoservoja (80-luvulla) ja niissä oli tuollaisia suodinasemia. Servotekniikkahan (kuten myös propoventtiilit) vaatii puhtaat öljyt toimiakseen. Muistan nähneeni noita käytössä niin, että noissa oli ISO vaihtoventtiili tulo- ja menolinjassa, jolla valittiin kumman suodinpatruunan kautta öljy kulki...
Onneksi kuitenkin sähköservot yleistyivät ja luotettavuus nousi heti jättiloikan! Öljyn ongelmana on nimenomaa tehonsiirrossa/säädössä sen voimakas lämpeneminen ja öljyyn kertyvät pienet partikkelit, jotka "jumittivat" liikkuvat osat milloin mihinkin asentoon... "Parhaissa" järjestelmissä saattoi olla jopa kolminkertainen suodatus ja öljyn reguloinnin tuottama lämpö oli lähes hallitsematonta!
80-luvulla kokeiltiin muitakin "hulluja" ideoita, vai miltä kuullostaa pneumatiikalla toteutettu logiikka? Parhaat ideat jäivät elämään, mutta olin aitiopaikalla näkemään ne LUKUISAT epäonnistumiset! :-(

Verrataanpa vielä sähköä ja nestepainetta ominaisuuksiltaan. Molempia voi säätää ja muutenkin suureet vastaa toisiaan lähes identtisesti. (Paine=jännite, Virtaus=sähkövirta, putken sisähalkaisija=johtimen poikkipinta jne...) Molempien säädössä muodostuu lämpöä, eli sähkössä se on vaan helpompi hallita. Vain reguloiva (säätävä) tehokomponentti lämpiää ja se on "helppo" jäähdyttää. Sensijaan öljyn lämmetessä lämpö siirtyy hetkessä koko järjestelmään aiheuttaen kaikenlaista ongelmaa lämpötilan muuttuessa. Esim. analogia-aikana nollapistesäädöt olivat hankalia juurikin lämmönvaihtelujen takia. 90-luvulla PWM-tekniikka alkoi yleistymään oikein kunnolla jäädäkseen elämään. Ajatus öljyllä tehdystä PWM-säätimestä on lähinnä huvittava, pelkästään paineiskujen takia, jotka saattaavat suorastaan "räjäyttää" putket vaihtoon... (jokainenhan tietää tämän kolauksen, kun esim. vipuhanan "lyö" kiinni, niin koko talon putkisto kolahtaa. Isompi paine=isompi kolaus... ) Sähköllä tuon edellämainitun "takapotkun" poisto on helppoa. DC-piirissä ison jännitekeston omaava tehodiodi toimii hienosti ja AC-piirissä taas ns. RC-piiri hoitaa asian. (R=resistance C=capasitance) Mutta koitappa rakentaa nestepiireihin vastaavat komponentit, voi sitä jousien ja luistien jumiutuvaa määrää... :-)
Eiköhän tämä aivopieru riitä tälle aamulle.... :-)
15.04.2023 14:04 Esa J. Rintamäki: Loistavaa, Timo ja kiitokset!
15.04.2023 16:00 Reijo Salminen: Kiitokset, Timo, tämä on tämän palstan ehdotonta kermaa että saamme lukea asioista joita ei google tai mikään muukaan tietolähde anna mitään vinkkejä.
15.04.2023 17:48 Timo Salo: Kiitos palautteesta! Kiva, että joku jaksaa lukea noita minun aamuyön inspiraatioita/horinoita, tai mitä sitten ovatkaan. :-)
16.04.2023 14:41 Teemu Saukkonen: Kyllä kieltämättä termostaattikin paukahtaa, jos on remontissa pantu kierto väärin päin. Hyvä ettei mennyt "kakkoset" housuun kun termostaatti meni kiinni aamuyöllä. Ei tietnkään kerralla, ja kuulosti kuin olisi vasaralla hakattu patteria. Tuli hiljaista kun korjasivat virheensä.
16.04.2023 15:55 Timo Salo: Tämänlaisia Teemun kertomia juttuja tapahtuu uskomattoman paljon, kun vaan "aletaan asentajaksi" ymmärtämättä yhtään mitään koko alasta. Kuinka paljon ihmisten asunnoissa onkaan "virityksiä" jotka eivät tule ilmi kuin esim. sähkö-/vesilaskun koossa. Itsellekkin avautui juuri hiljattain viritys, joka tehtiin sähkölaskun pudottamiseksi. Lämminvesiboileri (220 ltr, pysyy kuumana normaali vedenkäytöllä n. 2 vrk) oli tarkoitus lämmittää vain halvalla pörssiyösähköllä, mutta kuinka ollakkaan "terävä" asentaja oli kytkenytkin kiukaan boilerin sijaan lämpiämään yöllä 22-06 kellolaitteen kytkemänä! Hupsista!

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!