??.??.1955 / Kirkkonummi Porkkalan vuokra-alue, Kirkkonummi

??.??.1955 Veturi Kirkkonummen asemalla.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Kuvalähde: Ylen kuvanauha (Lisännyt: Jouni Halinen)
Kuvasarja: Junaliikennettä porkkalan vuokra-alueella 1955-1956
Lisätty: 06.12.2024 17:28
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Syksy

Kommentit

07.12.2024 05:35 Esa J. Rintamäki: Suomen tunnetuin kirkkonummelainen, (Saksikäsi-Edwardin "salarakastajatar") Riikka Purra ei taitaisi myöntää säästösyistä rahaa vastaavan lokomotiivin saamiseksi muistomerkkiveturiksi Kkn aseman puistoon?
07.12.2024 18:30 Teppo Niemi: Millä perusteella Kirkkonummi? Samaan veturiahan oli kuvattu aiemmin Kauklahdessa.
07.12.2024 19:27 Jouni Halinen: Sama veturi oli vuorotellen Kirkkonummella ja Kauklahdella, joten se ei ole peruste kuvauspaikkaan. Katsoin että ratapiha on liian laaja Kökkeliksi. Katsoin myös, että noita Eliaksen mainitsemia valopylväitä ei ole näkyvissä. Löysin K-nummelta mielestäni kuvaan sopivan rakennuksen. https://kirkkonummi.karttatiimi.fi/link/​3ZVaSm Katsoin myös vanhaa ilmakuvaa Kökkelistä (jota en nyt löydä) ja siitä en löytänyt sopivaa rakennusta.

Toisaalla kirjoitin, että syksyllä (-55) kuvaus Kirkkonummella ei vielä ollut mahdollista. Joten kuva saattaa hyvinkin olla Köklaxsista, tai sitten ei. Mutta onko sillä nyt oikeastaan niin suurta merkitystä, muutama kilometri sinne tai tänne. Olis pitänyt laittaa nimen kohdalle ?, niin kuin laitoin muihin kuviin joiden kuvauspaikasta olin epävarma. Eliashan tämän sijainnin osaa varmaan meille kertoa?.
07.12.2024 20:09 Jouni Halinen: …..Ja jonka ilmakuvan Kökkkelistä vuodelta 1956 nyt löysin http://bot.fi/3z6t Vesitorni/halkkoliiteri näkyy kuvassa myös selkeästi. Eli Teppo tässä perusteet sijaintitiedolle. Ps. katsokaa vuoden 1950 ilmakuvaa, ratapihalla on tuhoton määrä rautatievaunuja.
07.12.2024 20:41 Jouni Halinen: Tämä on oikeastaan aika fiksu kuvapalvelu, tässä kun osa uusistakin ilmakuvista on mustavalkoisia. On helpompaa verrata sitä vanhempiin kuviin. Tässä esim. vuoden 2006 ilmakuva. Ei heti uskoisi kuvaa niinkin uudeksi, pikaisesti sen paljastaa siksi parkkeeratut autot ja liikenneympyrä, ja kun vielä tuon (viljellyn vai ei?) pellon suuri määräkin hämää. Oikealla on vielä tasoristeys, muistan että oli aika vilkas paikka vuosituhannen kieppeissä, puomit vähän väliä alhaalla. Oliko tämä vielä ”lajinsa viimeinen” rantaradalla, rahaa uusimiseen kun ei meinannut millään löytyä. Valmistuiko eritasoratkaisu 2005 +/- jotain? http://bot.fi/3z6u
07.12.2024 21:08 Jouni Halinen: Kun nyt katsoin muita ilmakuvia, niin vuoden 2010 ilmakuvassa eritasoliittymä on työn alla. Kun kuvista katsoo, niin peltoja ei ole taidettu viljellä enää herran aikaan?, tietääkö H Peltola asiantilan?. Kun näitä peltotilkkuja katselee niin ne ikään kuin ”huutavat” että ”rakentakaa minuun rykelmä tornitaloja”. Eihän PKS-seudulla ole tänä päivänä niin pientä Juna/Ratikka/Bussi/Metro ”pysäkkiä” etteikö sille rakenneta ”pilvenpiirtäjä” keskittymää. Tässä ei ole lähimmillään kukon-askeltakaan lähijunan ovelle ja vielä yhden talon sokkeliin Alepa ja pitsateria niin avot. Mutta katsotaan mitä tapahtuu kun tämä lama tästä helpottaa.

Postitalokin näkyy selvästi, meidän koppari ei tuottanut sielä oikein yhtään mitään, alle 100 egeä kuussa kun joissain päästiin melkein tonniin kuussa. mutta se oli pelin henki eli jossain parempi tuotto ja jossain taas huonompi. Meillä oli koneita Posteissa ympäri Suomea (1991-2006) noin 150 kappaletta (Hanko/Rovaniemi ja Pori/Joensuu). Saattaapi täälläkin olla vielä joku meidän asiakas?. Koneet olivat siis meidän firman omistamia eli Helsingin CopyTeam Oy:n eivät Postin, tätä usein ihmeteltiin, että voiko olla näin.

Tämä tasoristeys tuli tuli minulle tutuksi 90-luvun alussa kuin tein vielä itse kuukausikierroksen Espoon posteissa, (rahojen nouto, paperin vienti ja toimintakunnon tarkistus ja postirouvien tervehtiminen/joululahjan antaminen). Tulin Kökkeliin aina Kivenlahdesta ja jatkoin sielta Espoon keskukseen ja sen jälkeen Graniin jossa siinäkin osui kohdalle tasoristeys (Kilon länsipäässä). Kun meillä oli -90 luvun alkupuolelta lähtien koneita kaikissa Uudenmaanläänin kaupungeissa, niin muistelisin että tasoristeyksiä olisi ollut enää Porvoon radalla Nikkilä? mutta päärädalla ei enää ollenkkaan?. Ovatko muistikuvani oikeita?

Sitten on vielä se millä olen myös arvioinut kuvauspaikkoja, eli katsonut videota ennen räpsäystä ja sen jälkeen ja siitä sitten arvioinut kuvauspaikkaa. Sitähän ei voi tietää kun yksittäistä kuvaa täällä katselee.
08.12.2024 16:41 Teppo Niemi: Oletko tarkastanut, mitä tietoa kuvauspaikasta ja ajankohdasta löytyy KAVIn arkistoista?

Uskon, että jos ilmoittamasi kuvauspaikka on oikea, niin sieltä löytyisi mielenkiintoisia asiakirjoja asiaan liittyen ja jopa täälläkin osin julkaistavaksi.
08.12.2024 21:24 Jouni Halinen: En nyt jaksa enää vatvoa tätä. Niin kuin toisessa kuvassa kirjoitin, niin tietoa vuokra-alueelta rajavyöhykkeineen on tuskin mitään tietoa yhtään mistään syyskuun 1944 ja syyskuun 1955 välillä saatavilla. Suomihan ei perustanut Porkkalan ympärille edes samanlaista linnoitus/valvonta vyöhykettä (Harparskog-asema) minkä se perusti Hangon vuokra-alueen vastaiselle rajalle vuonna 1940. Eli Suomi tuskin edes pyrki hankkimaan minkäänlaista tietoa alueelta koko toteutuneen vuokra-ajan aikana. Pyrittiin vain hoitamaan asiat piiruntarkasti niin kuin sovittu on, ilman minkäänlaista provokaatiota, että nl ei saa mitään syytä laittaa siellä olevaa divisioonaa (Hannu Peltolan mainitsema) liikkeelle kohti Helsinkiä. Veturi on kuitenkin todennäköisesti Kökkelissä, vaikka osa todisteista muuta kertookin. Odotan vielä Eliaksen kommenttia.
08.12.2024 23:41 Eljas Pölhö: En minä tiedä missä kuva on otettu enkä kyllä ole kauhean kiinnostunutkaan siitä tiedosta. Mitään sopivaa vertailukuvaa Kirkkonummelta en havainnut, vain raidekaavion https://vaunut.org/keskustelut/index.php​?topic=15561.0 . Onko taustan puu ja puskat samat kuin kuvassa https://vaunut.org/kuva/172107 vai ei? Minun arvaukseni siitä ei ole sen parempi kuin kenenkään muunkaan. Kuva voi hyvin olla Kauklahden raiteella 4 asemalta vähän länteen, tai sitten ei. Onko taustalla menossa juna kohti Helsinkiä? Kauklahden tapauksessa se silloin ajaisi raiteen II kautta. Kauklahden valotolpat puuttuvat, mutta kuva on rajattu niin ettei se ole mikään varma havainto. Kirkkonummella veturi seisoisi raiteella III, mutta oliko siellä puita aseman länsipuolella paikassa, missä ei enää ole välilaituria I ja II eikä II ja III raiteiden välissä? Voi jäädä vähän niukaksi, kun vesitorni tulee vastaan ja raiteen 6 ja I raiteen laiturin väli ei liene pusikoita täynnä. En minä näe tässä mitään muuta selvää tunnistetta kuin mainitut puut. Ehkä lievästi kallistuisin Kauklahden puolelle, mutta tämä ei ole fakta.
13.12.2024 19:36 Juha Toivonen: Hirveä "neuvostomörkö" Suomen maaperällä. Vasten Suomalaisten tahtoa olivat tänne tulleet.
14.12.2024 09:32 Hannu Peltola: Olisin itse äänestänyt kuvauspaikaksi Kökkeliä. Ratapihat olivat kummassakin aika samankokoiset, mutta Kirkkonummen oli pidempi. Tämä voisi olla otettu Kökkelin raiteelta 5 ja kuvan oikealle puolelle jäisi vielä raide 6.

Huomatkaa veturin ja tavaravaunun välissä kohti Helsinkiä matkaava juna. Tämä S-sarjan veturi olisi voinut juuri tuoda junan Kökkeliin, jota nyt suomalainen veturi kiskoo kohti itää.

Veturi on S-sarjan 2-6-2 Prairie-tyypin veturi, joiden valmistus alkoi jo 1910. Vuonna 1925 valmistus siirtyi sarjaan Su.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!