23.10.2008 / Gotha-Tabarz, Saksa

23.10.2008 Thüringer Waldbahn kulkee nimensä mukaisesti keskellä metsää. Linja lähtee Gothan päärautatieasemalta kulkien noin 20km päähän Tabarziin. Matkalla on keskellä ei yhtään mitään kolmioraide, jossa vaunut kohtaavat ja kolmas vaunu kuljettaa matkustajat keskelle noin 10km mittaista sivuraidetta Fröttstädt - Friedrichroda. Raitiovaunusta voi vaihtaa DB:n kiskobussiin kolmella eri asemalla. Tuntuu suomalaisesta hassulta kun ei yhtään mistään menee junia ei yhtään mihinkään tunnin välein ja niissä riittää matkustajia...

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Gotha-Tabarz Valtio: Saksa
Kuvaaja: Leo Männistö
Lisätty: 28.10.2008 00:00
Muu tunniste
Sekalaiset: Kapearaiteinen
Sijainti: Linjalla
Ulkomaat
Vuodenajat: Syksy

Kommentit

28.10.2008 12:10 Leo Männistö: Lisätietoja osoitteesta: http://www.waldbahn-gotha.de/
28.10.2008 18:05 Timo Salminen: Hetkinen, taisin matkustaa tällä vuonna 2002, ja kyllä siinäkin vuorossa tosiaan riitti vallan kiitettävästi matkustajia.
28.10.2008 18:38 Tuukka Ryyppö: Tuossa ei mistään mihinkään kulkemisessa on kyse Saksan suuremamsta väestöntiheydestä sekä siitä, että asutus on keskittynyt kyliin. Suomen väkiluvusta suurehko osa asuu omakotitaloissa, joista on yhtään mihinkään kilometrien matka, mikä entisestään hankaloittaa joukkoliikenteen järjestämistä. Saksassa taas kahden parisataa asukasta nielevän kylän välisen tien taittaminen on ihan realistista myös mummopyörällä. Ja matkan varrella ei sitten ole talon taloa, kun Suomessa olisi talo per 150m..1km. Jos ei harrasta nimenomaan sitä kylästä toiseen pyöräilyä, näyttää maisema kylän sisällä tai reunallakin ollessa olevan jokseenkin verrattavissa siihen mihin on Suomessa tottunut.
28.10.2008 18:38 Timo Salminen: Lunttasin tuossa hiukan, ja olen näemmä matkustanut metsärataa Gothasta Waltershausen-nimiselle rautatieasemalle ja sieltä edelleen Valaalla Fröttstädtiin (olen aikanaan ainakin itse kirjoittanut jälkimmäisen nimen toisen tavun ä:llä). Epäilemättä Fröttstädtistä oli edelleen yhteys Erfurtiin. Majapaikkani oli nimittäin siellä ja jollakin minä loppumatkan sinnekin olen mennyt.
28.10.2008 19:08 Tuukka Ryyppö: Tämän keskustelun ja kuvatekstin tiedot eivät nyt täsmää kartan tietojen kanssa: http://www.bueker.net/trainspotting/map.​php?file=maps/germany/germany.gif . Kartan mukaan Fröttstädt (ä:llä) sijaitsee kaksiraiteisella Erfurthista (via Gotha) Kasselin suuntaan kulkevalla sähköistetyllä radalla. Ja radan uskon kyllä kaksiraiteiseksi, koska Erfurt-Kassel on liian tärkeä rata yksiraiteiseksi. Googlen ilmakuvien perusteelal Tabarziin ei myöskään kulkisi mitään rataa. Olen hämmentynyt.
28.10.2008 19:16 Timo Salminen: Erehdynköhän, kun väitän, että Waltershausen olisi ollut metsäradan pääteasema? Näin muistelisin. Sen kautta kai sitten kulki Friedrichroda - Fröttstädt -valas, ja yhteys Erfurtiin selvisi äskeisestä Dakkuksen kommentista.
28.10.2008 19:34 Leo Männistö: Ei ei ei ei. Tämä raitiotie kulkee Gothasta Waltershausenin kolmioraiteen (liityntä raitiovaunulla Waltershausen Bf:lle), Waltershausen Schnepfentalin ja Friedrichroda-Reinhardsbrunnin (Gothan lisäksi näillä asemilla voi vaihtaa DB:n junaan) kautta Tabarziin. Friedrichroda-Fröttstädt (kyllä, se on äällä) on siis yksiraiteinen ja sähköistämätön ja ajetaan valaalla. Fröttstädt ja Gotha taasen ovat kaksiraiteisella sähköistetyllä radalla, Eisenach ja Erfurt seuraavat isommat paikat suunnissa länsi ja itä. Eli radalta jolla on itsessään kahdessa eri paikassa vaihtoyhteys valaaseen ajetaan vielä yhdellä vaunulla kolmannelle asemalle liityntäliikennettä... Ja kuitenkin Gotha on näistä kaikista paikoista ainoa, jossa esimerkiksi ICE pysähtyy.
28.10.2008 19:48 Tuukka Ryyppö: Niin, eli tässä on kyse raitiovaunusta, jota ei tuohon karttaan ole siis merkitty. Millainen oli kalusto? Tatraa?
28.10.2008 19:50 Tuukka Ryyppö: Miksi muuten ette korjaile kuvatekstejänne kun huomaatte niissä virheen, toveri Männistö? Olen huomannut samaa vaivaa kohtuullisessa osassa kuvianne.
28.10.2008 20:02 Leo Männistö: Korjattu. Juurihan tuossa päivänä eräänä ison kasan päivittelin näitä, toveri Ryyppö. Jeps, Tatraa täälläkin, erittäin viimeisenpäälle laitettuna ja puunattuna. Vaunut olivat erittäin puhtaita sekä ulkoa että sisältä. Linjoilla 1 ja 4 oli Tatroja ja linjalla 2 GT6-vaunuja. GT6 liian kankea näihin kaarteisiin? Kuva on siis raitiotieltä, paikoitellen DB:n Friedrichroda - Fröttstädt- rata kulki aivan tämän raitioradan vieressä. (Käyttäjä muokannut 28.10.2008 20:02)
28.10.2008 21:49 Sami Hovi: Tämän seudun raideliikennekokonaisuus on kyllä varsin mielenkiintoinen. Thüringenin osavaltio harkitsi vastikään Fröttstädt - Friedrichroda -välin, jota siis tällä hetkellä operoi DB 641-sarjan "Valailla", lakkauttamista, mutta antoi sille sitten vielä armonaikaa toistaiseksi.
28.10.2008 23:23 Leo Männistö: Tossa tulee aika monta rengasmatkaa mahdolliseksi hyvinkin pienellä alueella. Äkkiseltään tulee mieleen jo tässä läpikäytyjen mahdollisuuksien, kaikkine variaatioineen, lisäksi Gotha-Neudietendorf-Plaue-Gräfenroda-Gotha, Gotha-Bad Langensalza-Erfurt-Gotha ja vielä hieman pidempi lenkki Eisenach-Gotha-Gräfenroda - Zella-Mehlis -Wernshausen-Eisenach.Rataverkon "silmäkoko" on huomattavan pieni tuolla alueella. Suurin osa junista liikennöi tunnin välein ja "runkolinjana" voinee pitää Eisenach-Halle (Saale) RB/RE junaa ja Erfurt-Gotha-Bad Langensalza RE-junaa (joka jatkaa toisessa suunnassa Zwickauhun ja Chemnitziin ja toisessa suunnassa Göttingeniin, junat ajetaan 612-sarjan dieselmoottorivaunuilla ja niitä pätkitään ja yhdistellään vähän missä sattuu, kuin porkkanoita aikanaan täällä)
29.10.2008 00:00 Sami Hovi: Lisämausteena vielä se, että pitkähkö (162 km) kahden osavaltion alueelle ulottuva RB-reitti Halle (Saale) - Eisenach hoidetaan edelleen melko vähiin käyneillä saneeratuilla ja osittain tönkkäjarrullisilla Halberstadt-itävaunuilla sarjoista By, ABy ja Bybdzf (ohjausvaunu).
29.10.2008 18:32 Tuukka Ryyppö: En mä osaisi kyllä sanoa 162km pituista RE-reittiä erityisen pitkäksi. Yleensä RE-reitin pituus määräytyy jokseenkin osavaltion leveyden/pituuden mukaan, kun kukin osavaltio rahoittaa oman RE-liikenteensä. Linjat ulottuvat yleensä sen verran naapuriosavaltion puolelle (paitsi tietysti jos naapuri jo kätevästi liikennöi oman osavaltion puolelle), että vaihtoyhteys naapuriosavaltion liikenteeseen toimii.
29.10.2008 18:33 Tuukka Ryyppö: Sori, tietty tässä välissä RB, ei RE. Täältä pääkaupungista katsoen RE:n ja RB:n ero on vähän epäselvä ja ne päätyvät aika somasti samaan läjään aivojen sopukoissa. Landella varmaan osaavat asiaa paremmin ajatella.
29.10.2008 18:39 Tuukka Ryyppö: Kas, Samille kiitos. En ollut ajatellutkaan, että ne vaunut ovat DDR-tuotantoa. Taas paikka olla ylpeä seudustaan. On meinaan parhaasta päästä junamatkailun tunnelmaa, jota olen kokenut nuo vaunut. Jotenkin samaa kuin Unkarin syrjäseutujen regionalliikenne.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!