??.04.1987 / Leningrad, Neuvostoliitto

??.04.1987 Isoja on koneet isossa maassa ja miten pieniltä Suomalaiset näyttävätkään siinä rinnalla

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Leningrad Valtio: Neuvostoliitto
Kuvaaja: Jorma Attila (Lisännyt: Museorautatieyhdistys Ry)
Kuvasarja: Leningradin reissu Huhtikuussa 1987
Lisätty: 23.09.2013 03:44
Muu tunniste
Ulkomaat
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

23.09.2013 08:34 Jouni Hytönen: Veturi näyttäisi olevan asetettu muistomerkiksi 1.12.1986 ja se on rakennettu v. 1954. Jos nyt oikein ymmärsin, tuolla sanotaan, että matkaa olisi taitettu 1 833 423 km.
23.09.2013 12:34 Martin Hillebard: Vetopyörät muistuttavat tyyppiä Boxpok joita asennettiin ainakin USA:ssa viimeisimpiin valmistettuihin höyryvetureihin klassisten valettujen puolapyörien sijaan. En tunne tarkkaan niitten ideaa ja rakennetta mutta ilmeisesti kyse on jonkinlaisista levypyöristä.
1954 rakennettuna kuvassa näkyvä veturi voi hyvinkin sisältää sen ajan "uusinta uutta".
! Katsoin Wikipediasta ja siellä ON hakusana boxpok. Artikkeli mainitsee lyhyesti että pyörä on "made of box sections" puolien sijalla josta analyysistä en tullut hullua hurskaammaksi.
Kuva tai pari siinä kyllä oli vetopyöristä ja olivat saman oloiset kuin tämän kuvan neukkuveturissa.
23.09.2013 16:28 Antti Häyhänen: Saksan wikipedian artikkeli http://de.wikipedia.org/wiki/Eisenbahnrad tietää kertoa, että kyseessä on tosiaan Boxpok-tyyppiset pyörät. Näiden (pää)idea on kaiketi se, että tämän tyyppisillä valupyörillä pyörän saa helpommin tasapainoon kun nuo ovaalit aukot voidaan vapaammin sijoitella tasapainon saamiseksi vs. pinnapyörän massiivinen vastapainoklunssi. Taitaa siis sanoa, että "massa on tasaisemmin jakautunut pyörälle." Tietäen koneenosien dynaamisen mitoittamisen haastavuuden, tuo voinee ihan hyvin pitää paikkaansa.
23.09.2013 18:41 Markku Blomgren: Eikös se vastapainoklunssi ollut nimenomaan voimansiirron vastapaino? Vai tasoitettiinko niillä myös kulkuominaisuuksia?
23.09.2013 20:36 Antti Häyhänen: Uskoisin, että sen vastapainoklunssin (mikä lienee kiskokalustossa oikea termi?) päätarkoitus on tosiaan olla voimansiirron vastapaino. Menemättä sen enempää tasapainotuksen problematiikkaan uskoisin että tuolla Boxpox-konstruktiolla on haettu parempaa dynaamista tasapainoa. Tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että akseli on tasapainossa myös korkeammilla pyörimisnopeuksilla. Wikipedia-artikkelin mukaan tuolla konstruktiolla saadaan myös paksumpi kehä pyörälle jolloin se on jäykempi (näin keskipitkällä korkkarisaksalla) ja luultavammin myös tasapaksumpi verrattuna pinnapyörään. Näin ollen voisi olettaa, että pyörä pysyisi pyöreänä isommilla nopeuksilla ja kuormituksilla mitä pinnapyörä. Tuo Boxpok (BOXed sPOKe) näyttää myös olevan valurille helpompi konstruktio varsinkin isommissa pyöräkooissa - siinä näyttäisi olevan vähemmän paksuuden vaihteluita mitä pinnapyörässä, näin ainakin omaan silmään. En tosin osaa arvella mikä vaikutus dynaamisella tasapainotuksella on höyryveturin pyöräkerroissa, voi olla että koneiston määräävänä kriteerinä on ollut valuosien lujuus (kehänopeus) eikä dynaamiset rajat ja että näin ollen Boxpok-konstruktio on pelkkä valmistajan hifistely... Isoista liikkuvista massoista on kuitenkin kyse.
24.09.2013 22:02 Martin Hillebard: Käsitykseni mukaan, vanhanajan veturisuunnittelijoille vetopyörien vastapainot olivat sitä juuri kierto- ja kytkintankojen massoille. Kaikesta huolimatta, veturin kulkiessa se kohdisti rataan nk. Hammerblow forces, suomeksi vasaranlyönti-voimat. Jotka rasittivat raidetta.
Koneissa joiden perus-ideana on edestakaisin lyövä mäntä lie erittäin vaikeata, kompensoida tämänsukuisia voimia.
25.09.2013 13:19 Ilkka Hovi: Minulla on käsitys, että Boxpok pyörän yksi ominaisuus oli mahdollisuus tasapainoittaa paremmin vastasivun koneiston antamat voimat pyörän puolelle. Suuremmilla nopeuksilla höyryveturien vetopyörät piti tasapainoittaa myös "ristiin". Ongelmana ilmeni kun isoilla 2-10-2 vetureilla ajettiin liian lujaa, voimat väänsivät kiskot mutkalle. Pyörään kohdistuu muitakin voimia kuin paino kiskoa vasten. Konevoima aiheuttaa vääntöä pyörän rakenteeseen, joten pyöreä levy kestää paremmin vääntöä kuin puolat. Juuri puolien katkeaminen 1930-luvun isoilla vetureilla, aiheutti uuden pyörätyypin keksimisen. Ensin näitä pyöriä käytettiinkin pikajunaveturiessa. Useissa voimakkaissa tavarajunavetureissa käytettiin edelleen puolapyöriä (esim PRR:N J1 sarjan 2-10-4 veturit.)
25.09.2013 21:24 [Tunnus poistettu]: Ehkä Boxpok pyörä kestää paremmin myös kiskonjatkoksien aiheittamia lyöntejä. Eikös myös Sr1 vetureissa ollut "ensiasennusrenkaina" Boxpok pyörät? Ainakin vanhimmissa.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!