Kommenttihaku


Kirjoittaja:



Haettava teksti:



Kommentin sijainti:



Kaikki ehdot
Mikä tahansa ehdoista

Kaikki kommentit / Hakutulokset


kuva 23.02.2023 20:47 John Lindroth  
  Tyylikäs talvikuva!
kuva 23.02.2023 20:38 Kimmo Huhta  
  Aika myöhään on tämä teollisuusraide tehty. Vuoden 1975 kartassa ei vielä näy raidetta eikä hallia.
kuva 23.02.2023 20:31 Esa J. Rintamäki  
  Hyvin mielenkiintoisia kommentteja, sanoisin.

Minua kyllä kiinnostaisi myös vertailu tavaraliikenteen prosenttiosuudet tyyliin: rautatiet - rekkaliikenne - lentokoneet. Vesiliikennekin.

Rekkaliikennehän "ryöpsähti" USA:ssa omalla tavallaan kansallisen moottoritieverkoston myötä. Lentoliikenteessä esimerkiksi jo ikääntyneitä, mutta silti hyväkuntoisia Boeing 747:ia on muutettu rahtikoneiksi.

Tavaraliikenteen huonona puolena tosin on sen suurempi alttius eräässä mielessä "sattumanvaraisuuteen"...? Enkä tällä tarkoita sellaisia säännöllisiä kuljetuksia, sellaisia kuin meillä olevaa Raahe - Hämeenlinna - rullajunasysteemiä.

Ellei se paljon kehuttu ilmastonmuutosvastarinta kovin etene, edessä on selvästikin rautateiden uusi tuleminen.
kuva 23.02.2023 20:06 Antti Tapani Häkkinen  
  Asialla kuin asialla on toki kääntöpuolensakin :)

Yhdysvaltojen rautatiet toki tuottavat massiivista voittoa, mutta muilla tavoin en luonnehtisi niitä erityisen hyviksi. Esimerkiksi yhden neljästä suurimmasta rautatieyhtiöstä, Norfolk Southernin toimitusten täsmällisyys on alle 50% ja tässä tapauksessa täsmällisyyden raja on 24 tuntia, eli siis huomattavan korkea

Ja vaikka PSR periaatteessa lisääkin tehokkuutta, on silläkin huonot puolensa: PSR:n myötä junapituudet ovat kasvaneet pidemmiksi, kuin kohtausraiteet ja koska rautatieyhtiöt ovat Yhdysvalloissa suurelta osin haluttomia investoimaan ratainfrastruktuurin kehittämiseen, on tämä johtanut siihen, että junat seisovat pitkiäkin aikoja linjalla, mikä on hidastanut tavarakuljetuksia ja heikentänyt täsmällisyyttä huomattavasti.

Haluttomuus investoida on näkynyt myös kaksiraiteisten ratojen, samoin kuin sähköistyksen puutteena. Europpassa kumpaakin on nähty huomattavasti enemmän, juurikin siitä syystä, että meillä julkinen taho on tehnyt suuret investoinnit välittämättä siitä, että missä ajassa investointi maksaa itsensä takaisin. Yhdysvalloissa rataverkon yksityinen omistus on johtanut juuri siihen, että investointeja ei tehdä, koska niiden pitäisi maksaa itsensä takaisin.
Sähköistyksen puute sitten taas tietenkin tarkoittaa paitsi korkeampia liikennöintikustannuksia, myös huomattavasti suurempia päästöjä. Toki näin harrastajana itseeni nuo jenkkidieselit kovastikin vetoavat, mutta se ei taida tässä olla se painavin tekijä :D

PSR:n negatiivsiin vaikutuksiin luettakoot myös työehtojen heikentyminen - tänä päivänä suurelta osalta suurilla rautatieyhtiöillä työskentelevistä puuttuu ennalta sovitut työajat, vaan puhelu tulee milloin sattuu ja lyhyellä varoitusajalla, että tuleppa töihin.

Siitä, miksi rautateiden henkilöjunaliikenne Yhdysvalloista aikanaan hävisi kirjottaisi useammankin kirjan (kuten siitä varmasti on kirjoitettukin!) mutta asiaan vaikuttivat suuresti liittovaltion 1950-luvulla aloittamat massiiviset investoinnit moottoritieverkon rakentamiseen, sekä se, että lentoliikennettä tuettiin huomattavasti enemmän kuin rautateitä. Kuten arvata saattaa, niin yhtäkkiä matkustajajunat eivät tuottaneetkaan voittoa siihen malliin kuin ennen ja koska rautateiden yksityinen omistus edellyttää voittoa tuottavia rautateitä, tarkoitti se matkustajaliikenteen karsimista. Amtrak taas on koko olemassaolonsa ajan kärsinyt puutteellisesta rahoituksesta, sekä siitä, että se joutuu olemaan ikäänkuin muiden rautatieyhtiöiden "armoilla".

Yhdysvallat tekee - ja ennen kaikkea on menneisyydessään tehnyt - rautateiden suhteen monta asiaa oikein, mutta myös monta asiaa väärin. Milläköhän tavalla rautateitä sitten pitäisi hoitaa, tiedä häntä, eipä taida siinä lajissa kukaan ihan täydellinen olla.
kuva 23.02.2023 19:52 Onni Tikkala  
  Varsin komea otos tämä!
kuva 23.02.2023 19:21 Timo Anttila  
  Taitaa olla ovi jo vaihdettu. Hyvin käy silti yhteen ikkunaristikoiden kanssa.
Räystäskourusta vesi peltilipalle. Siitä hetki alamäkeä ja takaisin räystäskouruun...
kuva 23.02.2023 19:02 Timo Anttila  
  Vaihteen vakiovarusteena lumiharja telineessä...?
Hienoa.
kuva 23.02.2023 18:55 Timo Anttila  
  Oiva esimerkkikuva pienoismallivaunujen maalaamiseen.
kuva 23.02.2023 18:11 Teppo Niemi  
  Olisiko satamien ahtaajien lanolla.jotain tekemistä asian suhteen?
Mihinkä tavara varastoidaan, jos sitä ei saada laivattua suunnitellusti.
kuva 23.02.2023 18:00 Mikko Ketolainen  
  T7146 tuli kuvattua ja samalla reissulla myös VET 11264 Pihtiputaalta Jyväskylään. Dv12 2611 oli tämä yksinäinen kulkija ja 103 oli T7146:n veturina.
kuva 23.02.2023 16:36 Mikko Ketolainen  
  Peruttu on T7032 Hankasalmelta Haminaan.
kuva 23.02.2023 15:40 Teppo Niemi  
  Löytyisikö rainerin kysymykseen vastaus kuvan https://vaunut.org/kuva/160634 kommenteista ja taas tuolta https://vaunut.org/kuva/159656 voisi löytyä vastausta viimeiseen kysymykseen.
kuva 23.02.2023 15:16 Rainer Silfverberg  
  Minä vuonna päättyi puisten ykkösluokkan päivävaunujen aktiivikäyttö?
Muistan nähneeni sellaisia vielä 1975 tai 76 paikkeilla, tyypillisesti viikonloppupikajunissa, mutta sen jälkeen ainoat jäljelläolevat taidettiin alentaa kakkosluokaksi?
kuva 23.02.2023 14:55 Hannu Peltola  
  Asia on juuri, kuten Jussi kirjoitit! Koko lähtökohta rautateiden kehitykseen on Yhdysvalloissa ollut erilainen kuin Euroopassa ja se on johtanut erilaiseen lopputulokseen. Suoraan ei voi sanoa, että esimerkiksi Yhdysvalloissa rautatiet olisivat vanhanaikaisempia kuin Euroopassa tai että Euroopassa rautatieinvestoinnit olisivat tehokkaampia.

Yhdysvalloissa kehitystä ohjaa tosiaan vahvasti liiketoiminnalliset näkökulmat, mutta ei pidä myöskään aliarvioida todella kovan kilpailun vaikutuksia. Rautatiet kilpailevat verisesti toistensa kanssa sekä luonnollisesti maantie- ja ilmaliikenteen kanssa. Yhdysvalloissa liiketoimintaan liittyy myös yritysten oma vastuu, suurikin yritys saattaa kaatua, jos se epäonnistuu päätehtävänsä toteuttamisessa ja rautatieyhtiön osalta konkurssi saattaa vaikuttaa myös laajaan rataverkkoon.

Matkustajaliikenteessä selvää on, että pitkänmatkan liikenne ei voi kilpailla suoraan lentoliikenteen kanssa. Halpalentoyhtiö lentää muutamassa tunnissa Chicagosta esimerkiksi länsirannikolle ja lipun hinta voi olla halvimmillaan muutamia kymppejä. Junalla puhutaan helposti parin-kolmen päivän matkasta ja hintataso on jo pelkästään matkan keston takia korkeampi. Amtrak onkin selvästi pyrkinyt profiloimaan pitkänmatkan yhteydet elämysmatkailuksi, matka kestää oman aikansa ja maksaa selvästi enemmän kuin lentomatka, mutta samalla matkustaja kokee matkan aitona elämyksenä. Palvelu Amtrakilla kuten kaikkialla muuallakin Yhdysvalloissa on aivan huippuluokkaa. Minulla on omaa kokemusta kesällä 2011 tekemästäni Empire Builder -matkasta Chicagosta Seattleen ja takaisin ( https://vaunut.org/kuvat/?s=4525 ) ja tämä matka on jäänyt muistoihin yhtenä parhaimmista lomakokemuksista koskaan! Toisaalta selvää on, että pitkänmatkan junaliikennettä on todella hankalaa saada kaupallisesti kannattavaksi ja Amtrak onkin vaatinut liittovaltion tukea koko olemassa olonsa ajan.

Paikallinen tai alueellinen henkilöliikenne on ollut Yhdysvalloissa nopeasti kasvava alue viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Ongelmana on, että suuri osa lähellä asiakkaita olevista rautatieyhteyksistä purettiin 1950-1970 -luvuilla ja nykyisin jäljellä olevat tavaraliikennereitit eivät suoraan tue hyvää henkilöliikennettä. Hyviä alueellisia esimerkkejä kuitenkin on, kuten esimerkiksi CalTrain ja Amtrak California Kaliforniassa: https://vaunut.org/kuvat/?s=3264

Tavaraliikenteessä yksi merkittävä näkökulma on mittakaavaero: yhtiöiden, liikennelajien ja tavaravirtojen määrät sekä alueiden koot ovat Yhdysvalloissa aivan toista kuin Euroopassa. Vaihteluväli on myös huomattavasti suurempi, esimerkkinä toimii hyvin vaikka juuri Mainen alue. Yksittäisenä yhtiönä PanAm Railways huolehti todella huonosti rataverkostaan (esimerkiksi kuva https://vaunut.org/kuva/159066?s=1 ) ja tämän seurauksena suuri osa koko Mainen rataverkosta on ongelmissa ja pudotettuna Class 1 -roskarataluokkaan. Toisaalta osa yhtiöistä, kuten St. Lawrence and Atlantic Railroad ( https://vaunut.org/kuva/159068?s=1 ) tai Eastern Maine Railway ( https://vaunut.org/kuva/159049?s=1 ) ovat hoitaneet infran viimeisen päälle kuntoon ja radoilla ajetaan erittäin raskaita tavarajunia kuusiakselisilla dieselvetureilla ja 35 tonnin akselipainoilla parhaimmillaan 97 km/h nopeuksilla. Tavaravirroissa on myös valtavan suuri alueellinen ero, esimerkiksi mantereen ylittävillä pääradoilla liikenne Tyynemeren satamiin on kasvanut viimeiset 40 vuotta ja monet rautatieyhtiöt ajavat eri reiteillä jopa 15000 tonnin tavarajunia parhaimmillaan muutaman minuutin vuorovälein, mutta silti kapasiteetti on loppumassa kesken ( https://vaunut.org/sarja/2343 ). Alueellisesti Powder Riverin alue ( https://vaunut.org/kuvat/?s=4532 ja https://vaunut.org/kuvat/?s=4399 ) on yksi selkeä poikkeus, liikenne on niin mittavaa, että osalla aluetta on käytössä kolmiraiteinen päärata, jolla liikkuu 15000 tonnin junia parhaimmillaan minuutin vuorovälein.
kuva 23.02.2023 13:11 Antti Grönroos  
  Länsisatamaan (Kantasatama) oli maanantaina liikennettä ellei toi kaivinkone käynyt myös siellä. Vaunuja Kantasataman ratapihalla on ollut jonkin aikaa.
kuva 23.02.2023 13:07 Kimmo Huhta  
  Näyttää siltä, että myös Muhkuri on ollut pitkään vailla kuormausta. Taas yksi tavaravirta Turussa on kuihtunut. Kaksi vielä jäljellä. Hupaisalta tuntuu lukea 'Juna suomalaisessa maisemassa' -kirjan kuvailua Toijala-Turku-rataosan tavaraliikenteestä kirjan julkaisun aikoihin. Mainittiin muistaakseni kymmenen päivittäistä tavarajunaa.
Kuvasarja:
Esiripun takana tapahtuu...
 
23.02.2023 12:54 Timo Salo  
  Hieno kuvasarja sattumana ja tuttu mies työnsä ääressä...
kuva 23.02.2023 12:27 Timo Salo  
  Kuullostaisi järkevältä, lietteestä vaan on täällä Etelä-Suomessa hiukan erilainen käsitys. (paskaisempi, tuo vesi on varmaan juomakelpoista, jossei ole poronraatoa yläjuoksulla)
kuva 23.02.2023 11:58 Petri Soronen  
  Lietejoki saa alkunsa Lietejärvestä, joka taas on Lietekylän vieressä. Kylässä ei ole nykyään kovinkaan montaa asuttua taloa eikä näytä olleen ennenkään isoa maanviljelystä ympärillä. Lietejärven ympärillä toisaalta on laajoja suoalueita, joten nimi voi siitä juontua.
kuva 23.02.2023 11:46 Jussi Laukkanen  
  Me eurooppalaiset saatamme pitää amerikkalaisia rautateitä vanhanaikaisina juurikin mainittujen alhaisten nopeusrajoitusten, mutkittelevien kiskojen ja puupölkkyjen takia. Kysymys on pohjimmiltaan erilaisesta ansaintalogiikasta. Koska valtaosa amerikkalaisista radoista on yksityistä liiketoimintaa ja radan omistava yhtiö on myös se, joka omaa rataansa pääasiassa käyttää, radan luokitustaso valitaan sellaiseksi, joka parhaiten palvelee yhtiön tuottavuutta. Ei ole mitään järkeä yli-investoida radan kuntoon. Lyhyellä matkalla junan taloudellisesti kannattavaksi nopeudeksi voi riittää niinkin alhainen nopeus kuin tuo mainittu 10 mph.

Taloudellinen katsanto liiketoiminnassa on USA:ssa tuottanut kaikkiaan hämmästyttävän kilpailukykyisen rautatiejärjestelmän. Tosin tämä koskee ainoastaan tavarakuljetuksia, matkustajien kuljetus taloudellisesti kannattavasti on onnistunut hyvin harvoilla yhteysväleillä sitten 1950-luvun jälkeen. Se on ollut kaukoliikennettä hoitavan valtiollisen Amtrakin ongelmana yhtiön koko olemassaolon ajan. Tilannetta ei yhtään helpota, että Amtrak on suurimmassa osassa reittejään tavaraliikennettä hoitavien yksityisten rautatieyhtiöiden "vuokralaisena". Northeast Corridor on poikkeus, koska Amtrak omistaa osuudesta ainakin 80 %.

Tavaraliikenteessä suuret rautatieyhtiöt heräsivät 90-luvulla tajuamaan, että niiden omistamat ratalinjat ovat "rajallinen voimavara". Uusia yhteyksiä ei pystytä enää nykymaailmassa rakentamaan liian korkeiden perustamiskustannusten takia. Tästä seurasi looginen päätelmä, että tätä rajallista voimavaraa täytyy yhtiön hyödyntää maksimaalisella kannattavuudella. Syntyi Precision Scheduled Railroading, jossa palvellaan etupäässä tuottoisimpia asiakkaita eli suuria asiakkaita, joille voidaan tarjota kokojunakuljetuksia. PSR:n ansiosta pystyttiin esimerkiksi järjestelyratapihoja sulkemaan ja tarvittiin vähemmän vaunuja, vetureita ja henkilökuntaa. Tämän on väitetty huonontaneen rautateiden palveluntarjontaa erityisesti satunnaisesti kuljetuksia tarvitsevien asiakkaiden osalta. Suomessa valtiollinen yhtiö tuntuu päätyneen melko samanlaiseen ratkaisuun omassa tavaraliiketoiminnassaan. Toisin kuin USA:ssa, Suomessa ja Euroopassa yleensäkin ratainfran taso määräytyy lähinnä matkustajaliikenteen vaatimusten mukaan ja radan ylläpidon vastuut ja kustannukset on irrotettu liikennöinnistä.
kuva 23.02.2023 11:29 Esa J. Rintamäki  
  2638 muutettiin vuoden 1978 tienoilla BT-virkatarvevaunuksi, joten kyllä se korjattavaksi oli menossa.
kuva 23.02.2023 08:07 Antti Grönroos  
  Juu, siksi noita harjataan mutta olisi se hyvä jos liikennettä taas olisi.
Kuvasarja:
Rautatiemuseo
 
23.02.2023 07:56 Timo Salo  
  Kiitos Elmeri kuvista (sarjasta), joita taisin tuossa "mielipidekyselyssä" kaivata lisää...
Kuvasarja:
Raakapuuta Suomussalmelta
 
23.02.2023 07:53 Hannu Peltola  
  Koko sarja koostuu upeista talvisista kuvista ja tämä dokumentoi hienosti tämän hetkisen tunnelman Ämmänsaaren radalla!
kuva 23.02.2023 07:53 Timo Salo  
  Nuo vanhat holvisillat on aina pieniä taideteoksia!

Mistä lie Lietejoki saanut nimensä?
kuva 22.02.2023 23:49 Mikko Ketolainen  
  Näkyy julian mukaan olevan junilla T7145 ja T7146 ajoa Suolahden suuntaan ja sieltä pois kesäkuulle saakka.
kuva 22.02.2023 22:43 Miska Sallinen  
  Vuoden päästä tätä kuvaahan on varmaan hieman vaikea ottaa... Kiva kun lisätään edes vähän kuvia näistä tulevista Espoon kaupunkiradan asemista, jotka tulee muuttumaan lähitulevaisuudessa paljon.
kuva 22.02.2023 22:32 Petri Nummijoki  
  Tätä kuvasarjaa katsellessa tuli jotenkin mieleen, että Lättähatuissa ei tainnut olla minkäänlaisia kahvinkeittomahdollisuuksia vaan kuljettaja oli täysin omien eväiden varassa? Vai olenko väärässä? Oliko Sm1-2-junissakaan asiat sen paremmin? Dm4-vaunuissakaan ei ole ainakaan kuvissa sattunut silmiin kahvipannuja mutta kiito- ja pikajunakäytössä veturimiehistö saattoi varmaankin hyödyntää junan kahvilaosaston palveluita.
kuva 22.02.2023 21:52 Petri Soronen  
  Lunta on taas paljon. Tulisi jo kevät ja kesä…
kuva 22.02.2023 20:47 Tuomas Pätäri  
  7031:a korvaamaan ei näyttäisi olevan asetettu edes mitään veturijunaa eli oletettavasti myös 7032 vielä perutaan. Toinen vaihtoehto toki että huomenna tulee pika-aikataulu jollekin, jolla Ferrin veturi kulkeutuu Hankasalmelle.
kuva 22.02.2023 19:32 Timo Salo  
  Omituisen "laikukas" kommutaattori. Pitäisi olla tasaisen tummankiiltävä pinta! Hionta ajankohtainen? Lamelleja irtoamassa? Vyyhtisulkuja? Hiilipaineet? Hiilipään laakeri kaput? Linjaus pielessä?
Ainoa mikä on varmaa, niin tuolla ei kannata ajaa...
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/86846/Oppari.pdf?sequence=1&isAllowed=y
kuva 22.02.2023 19:29 Timo Salo  
  Ihanteellinen paikka yhdistää pari harrastetta... Upea kuva!
kuva 22.02.2023 18:15 Mikko Ketolainen  
  Huomenna olisi jälleen Fenniarailin T7145 ja T7146 liikenteessä Suolahden suunnalla. Täytyy etsiä "passipaikka" huomenna. Julian mukaan myös Fenniarailin T7032 Hankasalmelta Haminaan on liikenteessä huomenna. Tämän päivän Fenniarailin T7031 Kouvola lajittelusta Hankasalmelle on peruttu.
kuva 22.02.2023 14:19 Jan Jahkola  
  Tero, kiitos infosta, enpäs tiennytkään/muistanut tuota.
kuva 22.02.2023 14:02 Eljas Pölhö  
  Liikennepaikkoja oli Chur (lähtöasema 0,0 km), Chur Stadt (0,8 km), Chur Sand (1,4 km) ja kaupungin rajalla Sassal (2,2 km).
kuva 22.02.2023 13:56 Jan Jahkola  
  Kiitos kuvasta! Juna näyttääkin tässä lähestyvän mennyttä Kunnarin tasoristeystä.
kuva 22.02.2023 13:48 Markku Naskali  
  Palveliko kaupungin asukkaita vähän ratikan tapaan, vai hyödynsikö vain maastoon tehtyä kulkuväylää ja pysähtyi ehkä vain yhdelle asemalle?
kuva 22.02.2023 12:48 Hannu Peltola  
  Julkaisin saman kuvan Great Northern -ryhmässä ja siellä heräsi vakava keskustelu, kumpi olisi todennäköisempää: näin kirkas aamu klo 3.50 Everettissä Puget Soundin merenlahden rannalla vai voisiko olla mahdollista, että Fast Mail olisi ollut useamman tunnin myöhässä? Kumpikin vaikuttaa äärettömän epätodennäköiseltä... (EDIT vielä, kuvaa julkaistessa tarkistin Great Northernin aikataulun ja vuoden 1938 aikataulussa Fast Mail lähti Everettistä tasan 3.50. En tosin tarkistanut vuoden 1950 aikatulua, voi olla, että junan kulkua olisi muutettu myöhemmäksi!)
kuva 22.02.2023 12:39 Hannu Peltola  
  Kiitos Pasi vinkistä, täytyy ottaa Combine Zm työkalupakkiin! Tässäkin kuvassa olisi ollut tilausta 5 eri kohtaan tarkennetulle kuvalle.
kuva 22.02.2023 12:31 Esa J. Rintamäki  
  Tein hiukan omaa pikku tutkimustyötä, jonka tulokset ovat nyt tässä. Kyseessä on siis vertailu kolmen eri veturityypin kesken.

Veturit ovat: SJ:n sarja R (Eh2-2'2'), eli englantilaiseen tapaan: 0 - 10 - 0. Motala ja Nohab valmistivat 5 tenderiveturia (nrot 974 - 978) vuosina 1908 - 09. Niitä käytettiin Kiiruna - Narvik - malmiradalla tavaraliikenteessä. Malmiradan sähköistyksen valmistuttua ne sijoitettiin vuonna 1935 Norra Stambanalle. Kaksi veturia myytiin sittemmin Gävle - Dala - rautatielle. Viimeiset veturit hylättiin 1973, niiden oltua varmuusvarastoituina.

R - sarjan vetovoiman laskentaan käyttämäni arvot: sylinterin halk. 70 cm, sylinterin iskunpituus 0,64 m, kattilan työpaine 12 kg/cm^2 ja vetopyörien halk. 1,3 m. (R-sarjan suurin sallittu ajonopeus oli 50 km/t ja paino työkunnossa 84,8 tonnia).

TGOJ:n sarja Na, (SJ:n oma sarja Na oli tyystin eri tyyppiä!), D1'h2, eli englantilaiseen tapaan: 0 - 8 - 2 T. Norsk Maskinindustri A/S valmisti kaksi veturia, nrot 12 ja 13 vuonna 1922. Niissä oli märkähöyrykattila! LKAB eli Luossavaara - Kiirunavaara AB käytti niitä malmivaunujen järjestelyvetureina. Veturit myytiin vuonna 1936 TGOJ:lle ja ne saivat numeroikseen 90 ja 89.

Na - sarjan laskennassa käytetyt arvot: sylinterin halk. 57,5 cm, sylinterin iskunpituus 0,64 m, kattilan työpaine 12 kg/cm^2 ja vetopyörien halk. 1,25 m. (Na - sarjan suurin sallittu ajonopeus oli 40 - 45 km/t ja paino työkunnossa 81 tonnia.

VR sarja O1 eli 1942 alkaen Vr3 (Eh2), eli englantilaiseen tapaan 0 - 10 - 0 T. Hanomag ja Tampella valmistivat yhteensä viisi veturia vuosina 1924 ja 1926. Niitä käytettiin järjestelyvetureina. Sarja hylättiin vuonna 1977.

Laskenta-arvot: sylinterin halk.57 cm, sylinterin iskunpituus 0,65 m, kattilan työpaine 12 kg/cm2 ja vetopyörien halkaisija 1,27 m. (Vr3 paino työkunnossa 77,9 tonnia ja suurin sallittu ajonopeus 45 km/t.)

Vetovoiman laskemiseen käyttämäni laskukaava oli Väinö Airaksen höyryveturikirjassa. Siten kaava voidaan tulkita olleen aikansa kuva, mutta varsin käyttökelpoisena se kelvannee vieläkin. Kolmesta veturista kaksi on tankkivetureita ja TGOJ:n Na on ainoa märkähöyrykone, muissa on höyryn tulistin. Kaikki kolme veturia olivat kaksisylinterisiä.

Kaava: Z = (a x d^2 x s x p)/D [kg]

a = 0,65 kaksoiskoneistolle, myös Ruotsissa. Saksassa käytettiin arvoa 0,75 ja Englannissa 0,85.
a = 0,50 yhdyskoneistolle (lienee pyöristetty ylöspäin arvosta 0,47).
d = sylinterin halkaisija [cm]
s = sylinterin iskunpituus [m]
p = kattilan työpaine [kg/cm^2]
D = vetopyörien halkaisija [m]

Vetovoiman yksikkönä on kg, vaikka nykyaika kovasti vaatisikin sitä ilmoitettavaksi Newtoneina [N]. Kilogramma on jotenkin helpommin hahmotettavissa.

Tulokset:

SJ:n sarja R: Z = 18 816 kg
TGOJ:n sarja Na: Z = 13 204 kg, kun kerroin on 0,65. Ruotsalainen Lokomotivlära suosittelee käytettäväksi kerrointa 0,70, jolloin Z = 14 220 kg.
VR:n sarja O1/Vr3: Z = 12 970 kg.

Nämä ovat siis teoreettisia, mutta keskinäiseen vertailuun hyvin käypäisiä.

Henschel Taschenbuch vuodelta 1935 esittää kaavan:

N = (Z x V)/270 eli teho hevosvoimina. Tällä vetovoima ja ajonopeus sidotaan toisiinsa tehoksi.

Z = vetovoima [kg]
V = ajonopeus [km/t]

Siten, saadun vetovoiman mukaan laskettuna:

SJ:n sarja R: N = 3 484 PS
TGOJ:n sarja Na: N = 2 106 - 2 370 PS, tai 1 956 - 2 200 PS (kertoimella 0,65 tai 0,70, nopeuksilla 40 tai 45 km/t).
VR:n sarja O1/Vr3: N = 2 161 PS.

Joten R oli oikea hirmu veturiksi!

Todellisuudessa kattilateho (höyrytyskyky!) lienee merkitsevämpi. Edellä lasketut tehoarvot antavat eväät suunnittelutyön jatkamiseksi, seuraavana vaiheena Taschenbuchin mukaan olisi veturin ja junan kulkuvastuksien laskeminen ja tarkastelu Strahlin käyrien avulla.

Erään vertailutekijän saisi laskemalla myös kustakin veturityypistä metripainon, mutta se ei vaikuta tehoon, vaan riippuu pikemminkin siitä, mitä kaikkea veturiin on laitettu välttämättömien pääosien lisäksi. Eron saa aikaiseksi silläkin, kun hytin tekee joko 5 mm teräslevystä tai 3 mm alumiinipellistä. Veturissa olevan painon kuljettaminen olisi siten poissa varsinaisesta päätehtävästä, eli junan (hyötykuorman) kuljettamisesta.

Mäntähöyryveturin suunnittelun lähtökohdat ovat Taschenbuchin mukaan:

Lakisääteiset määräykset veturin rakenteesta ja käytöstä
Raideleveys
Liikkuvan kaluston läpikulku-ulottuma
Suurin sallittu akselipaino
Veturille päätetty suurin sallittu ajonopeus
Radan ominaisuudet:
- kaltevuudet (mäkisyys)
- kaarteet
- vesi- ja polttoainetäydennyspaikkojen keskinäinen etäisyys
- kääntöpöytien pituus
- siltojen kantavuus

Veden ja polttoaineen saatavuus yleensäkin
Vaadittu teho (riippuu junapainoista, nopeudesta, radan mäkisyys ja kaarteisuus).

Lisämäärityskysymyksiä näiden lisäksi on parisenkymmentä. Esimerkiksi 16.: kuinka korkealla puskimet ovat kiskon selästä mitattuna?

Monet kiitokset:

Petri Nummijoelle, sytytit kipinän vetovoimavertailun laatimiseen.
Juhani Katajistolle, kommentistaan kuvassa https://www.vaunut.org/kuva/156090
Eljas Pölhölle tekstistään R-sarjasta keskustelupuolella.

Joo, ei uskoisi pienenä, kuinka hauskaa on suurena.
kuva 22.02.2023 10:34 Esa J. Rintamäki  
  Eikä siitäkään kovin kauaa ole, kun naiset luokiteltiin miesten omistusesineiksi. Tämä näkyi muun muassa kymmenessä käskyssä, kohdissa 7 (älä tee huorin) ja 10 (älä himoitse lähimmäisesi vaimoa jne).

Huorintekokielto koski raamatullisessa mielessä vain naimisissa olevia naisia. Aviorikos toteutui silloin, kun naimisissa oleva nainen harrasti seksiä vieraan miehen kanssa = loukkasi miehen yksinoikeutta omaisuuteensa (jälkeläistuotantokoneena).

Jos naimisissa oleva mies harrasti seksiä vieraan naisen kanssa, niin tämähän ei sitä teknistä huorintekoa ollut, joten rangaistus teosta käsitti vain päänsilitystä.

10. pykälässä nainen rinnastettiin omistettavaksi käyttöesineeksi samaan tapaan kuin talo, palvelija, pelto, härkä ja aasi.

Naisrauhan julistaminen aikanaan tuli tarpeeseen, vaikka nykyaikanakin on porukkaa, joiden mielestä se ei koske tosi karpaaseja.
kuva 22.02.2023 09:56 Vertti Kontinen  
  On kyllä hieno otos!
kuva 22.02.2023 09:29 Jouni Halinen  
  Yksi mun kaveri kertoi minulle joskus 90-luvulla, että hän tekee itselleen "peltoauton". "Resepti" oli seuraava: ostetaan 2 kpl remeli 343:sia rälläköidään ne etuoven takaa halki ja hitsataan etupäät vastakkain. Näin muodostuisi auto, jossa on nelipyöräohjaus, neliveto (moottorit kummassakin päässä) mukaan laitetaan lopuksi repullinen servomoottoreita ja sensoreita. Tämähän onnistuisi "remeli" Volvo kun liikkuu taaksepäin samaa vauhtia kuin eteenpäin, mutta eihän se onnistu takavetoisia malleja käyttäen. En ole kuullut hänen projektistaan mitään sitten 90-luvun.
kuva 22.02.2023 08:42 Pasi Seppälä  
  Taiteellisen komea otos. Hienoja valoefektejä pimeydessä. Kyllä tykkään.
kuva 22.02.2023 08:41 Pasi Seppälä  
  Olen käyttänyt Combine Zm-ohjelmaa pienoismallikuvauksessa. Noin kymmenkunta eri tarkennuksella otettua kuvaa ohjelma osaa yhdistää yhdeksi kuvaksi, jossa on kattava syväterävyys. N-skaalan kuvaaminen kun on muuten varsin haastavaa juuri tuon kapean tarkennusalueen takia.
kuva 22.02.2023 08:33 Kari Haapakangas  
  Sukupuolisuojattu oma tila.

Kuulostaa hyvin modernilta, paitsi että nykyään tuonne olisi tietenkin pääsy myös...

No jaa, eipä käydä SITÄ keskustelua rautatiesivustolla.
kuva 22.02.2023 08:26 Kurt Ristniemi  
  Kysyinpä ChatGPT:ltä samaa vielä ruotsiksi. Vastaus tiivisti mielestäni oleellisen:

"Dessa rum var en nödvändighet eftersom kvinnors resor under 1800-talet och tidigt 1900-tal var mycket annorlunda än de är idag. Det var vanligt att kvinnor reste ensamma eller med andra kvinnor, och det var viktigt för dem att ha en trygg och bekväm plats att vila och ta pauser på under resan."

Naisrauhasta oli kyse.
kuva 22.02.2023 08:19 Kurt Ristniemi  
  Kysyin ChatGPT:ltä myös milloin Suomen rautatieasemille saatiin naistenhuone?

ChatGPT vastasi:

"Ensimmäinen naistenhuone avattiin Suomessa Helsingin rautatieasemalla vuonna 1874. Aluksi naistenhuoneet olivat varsin vaatimattomia ja niissä oli vain muutamia penkkejä ja pöytiä. Naistenhuoneen perustamisessa oli kuitenkin kyse enemmän periaatteellisesta kysymyksestä, sillä naisten oikeuksien puolustajat halusivat tarjota naisille samanlaiset mahdollisuudet matkustamiseen ja matkan varrella levähtämiseen kuin miehille.

Ajan myötä naistenhuoneiden varustelu ja määrä paranivat huomattavasti Suomen rautatieasemilla. Esimerkiksi Helsingin rautatieasemalle valmistui uusi, moderni naistenhuone vuonna 1912, joka oli varustettu muun muassa sohvilla, peileillä, lavuaareilla ja pienellä keittiöllä. 1900-luvun alussa myös monet muut Suomen suuret kaupunkiasemat, kuten Tampereen ja Turun rautatieasemat, alkoivat tarjota naistenhuoneita matkustajille.

On kuitenkin huomattava, että vaikka naistenhuoneet tulivatkin osaksi rautatieasemien palveluita jo 1800-luvulla, naisten oikeudet ja tasa-arvo ovat kehittyneet Suomessa vasta ajan myötä. Esimerkiksi naisilla oli Suomessa oikeus äänestää vasta vuodesta 1906 alkaen, ja naisten oikeudet työelämässä ovat parantuneet merkittävästi vasta viime vuosikymmeninä."

En voi kuin ihmetellä, mistä lähteistä ChatGPT käsityksensä hakee. Se kun ei lähteitään kerro.
kuva 22.02.2023 08:14 Kurt Ristniemi  
  Ihmeekseni en onnistunut löytämään mistään lähteestä selitystä sille, miksi rautatieasemilla - ja muissakin julkisissa rakennuksissa -oli naistenhuone. Niinpä kysyin kaikkitietävältä ChatGPT:ltä (joka muuten antaa väärää tietoa Helsingin - Hämeenlinnan rautatiestä):
Miksi rautatieasemilla oli naistenhuone 1800- ja 1900-luvuilla?

ChatGPT vastasi:
Rautatieasemilla oli naistenhuone 1800- ja 1900-luvuilla useista syistä. Yksi tärkeimmistä syistä oli se, että matkustaminen oli tuohon aikaan hyvin erilaista kuin nykyään. Matkustajat viettivät usein pitkiä aikoja junissa tai asemilla, ja naistenhuoneet tarjosivat naisille oman yksityisen tilan, jossa he voivat levätä, syödä ja käyttää wc:tä.

Naistenhuoneet olivat myös tärkeitä siksi, että matkustaminen oli tuohon aikaan yleensä varattu vain varakkaammille ihmisille, ja usein matkustajat olivat miehiä. Naistenhuoneet tarjosivat naisille oman tilan, jossa he eivät joutuneet alttiiksi miehille tai miehisen kulttuurin normeille. Tämä oli erityisen tärkeää naisten oikeuksien kehityksen ja naisten vapautumisen aikakaudella.

Lisäksi rautatieyhtiöt ja asemat halusivat tarjota asiakkailleen mahdollisimman mukavan matkustuskokemuksen ja naistenhuoneet olivat osa tätä kokemusta. Naistenhuoneet tarjosivat naisille mahdollisuuden levätä ja rentoutua, ja niissä saatettiin tarjota erilaisia palveluja, kuten juomia tai pikkupurtavaa.

On kuitenkin tärkeää huomata, että naistenhuoneiden olosuhteet ja varustelu paranivat vasta ajan myötä, ja naistenhuoneiden puuttuminen tai huonot olosuhteet ovat kertoneet siitä, miten yhteiskunta ei ole aina tarjonnut naisille samanlaisia mahdollisuuksia ja mukavuuksia kuin miehille.
kuva 22.02.2023 07:22 Teemu Sirkiä  
  Kiitos Tuomas huomiosta. Tarkistin koordinaatit alkuperäisestä kuvasta, ja olin laittanut sijainnin hieman sivuun. Korjasin koordinaatit kuvaan 124957 kohdilleen.
kuva 22.02.2023 04:47 Esa J. Rintamäki  
  Minä jo ajattelin, että Flirt olisi ekstraamassa metron lisävuoroina...?