19.12.2014 / Riihimäki asema

19.12.2014 Ensimmäisenä Dr16-sarjan veturina 2823 sai sisuksiinsa uuden Atlas Copcon valmistaman apukompressoripaketin (tosin vanhakin oli saman valmistajan). Vain neljä pulttia ja johdotukset, ennen taisi joutua erikseen asentamaan kompuran ja moottorin, vaativat kaikenlaista säätelyä oikean asennon aikaansaamiseksi. Tuosta johdetaan 28bar:n paine 6-männän päälle ja niin hyrähtää 12-sylinterinen Pielstick hyrisemään.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: G.Anttalainen (Lisännyt: Jorma Toivonen)
Kuvasarja: Eilien koeajo
Lisätty: 26.12.2014 23:30
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

27.12.2014 00:26 Robert Sand: Onpas hienon näköinen!
27.12.2014 11:21 Teemu Saukkonen: Kaikkea ei ole pilattu designilla: Muoto seuraa toimintoa (paitsi nykyään)
27.12.2014 22:02 Markku Blomgren: Joskus on pitänyt muistaa kysyä Dr16:sen kompurasta, mutta tässähän se vastaus tulikin, eli sähkömoottorin pyörittämä laitos. Dr16 ei taida saada käyntiin jollei kone ole kytkettynä valtakunnan verkkoon? Vai riittääkö akuista puhti ilmasäiliön täyttöön?
28.12.2014 00:29 Kimmo T. Lumirae: Eiköhän akuissa ole sen verran henkeä, että Pielstick hörähtää käyntiin. Jo 1500 V kaapelin kytkentä junarunkoon edellyttää päämoottorin sammuttamista kytkentätyön ajaksi ja on se tietenkin saatava käyntiinkin sen jälkeen.
28.12.2014 01:03 Jorma Toivonen: Tämähän on vain päämootorin käynnistämiseen tarkoitettu kompressori? Varsinaisen paine-ilman tuottamiseen jarrujen yms. tarpeeseen on oma kompuransa - Knorr-Bremse VV450/150-3 - joka toimii hydrostaattisella voimansiirrolla (näin ainakin suunniteltiin, mikähän lie todellisuus (?), Robert voinee selventää asiaa...)
28.12.2014 01:38 Arto Lopia: Kai siinä on käynnistysilmalle oma säiliönsä, jota tämä kompressori siis lataa ja josta saadaan ilmaa starttaamiseen, vaan jos se säiliö on päässyt tyhjentymään eikä ulkoista virtaa ole saatavilla, niin tehdäänkö akustosta saatavasta virrasta jollain invertterillä tuon kompressorin tarvitsema vaihtovirta? Kun tuo veturi kuitenkin sähköä käydessään tuottaa, niin tuntuu vähän hassulta että jarrujärjestelmälle paineilmaa tuottava kompressori olisi jollain nestekytkimellä tms. liitetty suoraan pääkoneeseen? Valistakaa tietäjät meitä, itse en aiemmin koko laitteen toimintaa sen enempää ole edes pohtinut, enkä siis tiedä mittää, kunhan pohdiskelin :)
28.12.2014 15:49 Kimmo T. Lumirae: En tunne laitetta tarkemmin mutta tuossahan voisi olla tasa(seka)virtamoottori? Tällöin sitä voitaisiin käyttää akuista enempi vähempi suoraan. Ja tosiaan tuolla vain täytetään joku pienehkö käynnistysilmasäiliö, josta poksautetaan Jorman mainitsema 28 bar Pielstickille pyöräyttämään se käyntiin. Ja olen varma, että akuissa on kapasiteetti mitoitettu sen mukaan, että niillä saadaan käytettyä tätä apukompuraa niin kauan, että se 28 bar saadaan kasaan.

Erilaisia sähköisiä kompuroita, joita on käytettävä ainakin joskus käyttöönottovaiheessa, on (ollut) muussakin kalustossa; Dr12:n ainoa kompressori oli sähkötoiminen, ja sitä oli käytettävä akkuvirralla niin kauan, että saatiin riittävästi paineilmaa sähköisten kontaktorien sulkemiseen, mm. käynnistyskontaktori, joka yhdisti vastaavasti päägeneraattorin akustoon ja näin pyöritti MAN:in käyntiin. Edelleen Sr1:ssä on todella pieni apukompressori, jolla saadaan erilliseen säiliöön 5 bar painetta, ja tällä nostettu virroitin ja liipaistua pääkatkaisija eli pk kiinni ja sen jälkeenhän on sähköä koko valtakunnan verkon verran erilaisiin käyttötarkoituksiin; sama systeemihän on Sr2:ssa ja Sm:iä en muista ja kaikkia mallejahan en edes tunne. Dr13:n käynnistys vastaavasti oli täyssähköinen, eli veturi käynnistyi vailla paineilman henkäystäkään ja vasta päämoottori(e)n käynnistyttyä päämoottor(e)issa mekaanisesti kiilahihnavälityksellä kiinni ollut, erittäin tehokas kompressori alkoi tuottaa paineilmaa.
29.12.2014 02:05 Topi Lajunen: Kaikissa Sm:issä on apukompressorit. Sm1/2:ssä on sille manuaalinen kytkin, kun taas uudempi kalusto osaa käynnistää sen automaattisesti, mikäli painetta ei ole mutta akkujännitettä on. Mitä nyt Sm3:ssa pitää muistaa yrittää nostaa etuvirroitinta, sillä jostain italialaisesta syystä ohjausjärjestelmä ei osaa pumpauttaa taaemman vetoyksikön apukompressoria. :)
21.02.2015 01:39 Oskari Kvist: Tämä kompuran moottori näyttää kyllä ihan normaalilta kolmivaiheiselta oikosulkumoottorilta.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!