Kommenttihaku


Kirjoittaja:



Haettava teksti:



Kommentin sijainti:



Kaikki ehdot
Mikä tahansa ehdoista

Kaikki kommentit / Hakutulokset


kuva 29.05. 01:24 Esa J. Rintamäki  
  Herra Jorma: teorian toteuttaminen on nähdäkseni koulutuskysymys, tai pikemminkin koskee asian sisäistämistä. Siis sillä tasolla ettei höyryveturia mennä noin vain särkemään ylikuormituksilla tai - nopeuksilla. Yksistään jo paineastioihin liittyvät määräykset olivat sangen tiukkoja, ainakin mitä tulee vastuisiin.

Normaalin käytön rajoissa pysyminen sallinee kuitenkin mahdollisuuden tilapäisiin poikkeamiin. Niin, ja uskon sinun aikanaan tienneen hyvin myös käytönvalvonnan merkityksen ja sen kuinka se toteutettiin.
kuva 29.05. 01:03 Mikko Otava  
  N43 on korkeusjärjestelmä ja 85.00 on 85 m korkeus lähtötasosta.
kuva 28.05. 23:41 Pietu Tuovinen  
  Kuten kuvatekstissäkin lukee, Sr3 otti vetovastuun Oulussa. Torniosta saavuttiin Dv12 2608:n johdolla: https://vaunut.org/kuva/174624
Laurilan ja Tornion välillä on pitkäaikaisjännitekatko 31.5. asti ja Tornio-Haaparanta välillä 1.6. asti.
kuva 28.05. 23:17 Jorma Toivonen  
  Varsin syvällisesti on Esa pohdiskellut höyryhepojen teoreettisiä nopeuksia, entä todellisuus? Kuvassa tosin pää-osan esiintyjän lienee Dr13-sarjan diesel-veturi - näinhän sivustolla loikitaan asiaioista toisiin...
kuva 28.05. 23:03 John Lindroth  
  Esa! Hienoa yhteenvetoa!Yksi mielenkiintoinen detalji on myös se kuinka kangen laakerin Veeka toimii keskipakoisvoimalla päästäen aina tietyn öljymäärän joka kierroksella kangen tappia voitelemaan!Tämä ainakin saksalaisissa vetureissa.
kuva 28.05. 22:32 Esa J. Rintamäki  
  Herrat Tero ja Mikko "Miquelito" M.: - minun mielestäni on aivan täysin turhaa haaveilla Mierontien uudelleen rakentamisesta siiheksi, jos joskus jokin harva Natosotajuna sillä kolkuttelisi? Ei kertakäyttörautatietä, se ei toimi.

Niin, ja kuinka suurella todennäköisyydellä tai varmuudella Nato ylipäätään surkeaa pikkuvaltiotamme niin sanotusti "suojelisi" mikäli kriisiä pukkaa? Pahimmassa tapauksessa saisimme vain pari pahvilaatikollista huonolaatuisia "Made in Peoples Republic of Korea"- merkkisiä eriparisia villasukkia. Suomi on silkkaa pikkupennosta isojen kaupankäynneissä. On ollut sitä ennen ja on vastakin, luulottelipa isohampainen triathlonistipresidenttimme mitä hyvänsä.

Viides artikla ei mitenkään takaa sitä, että sitä edes vaivauduttaisiin noudattamaan. Kaikki riippuu kuitenkin politiikasta ja pohjimmiltaan äänestystuloksista.

Ja itse asiassa Nato-esikunnassa haahuilee pelkästään heikkolahjaisia sattumakenraaleja suojatyöpaikkojensa seurustelu-upseereina. Ylentelemällähän epäpätevistä ja tuurijuopoista operettikenraaleista on ennenkin päästy eroon.

Suomen olisi ollut kaikkein parasta pysyä sillanrakentajana ETYK-hengessä, meillä olisi ollut osaamisen takia hyvä maine siinä. Nyt ollaan niin vitusti "arvopohjaisia realisteja" eikun realismia on se, että arvot ovat pohjalla!

ETYK-henki on päästetty unohtumaan. Mitä tilalla? - Sotakohkaamista!!! Taasko meidän nuoria ihmisiämme tullaan uhraamaan tykinruuaksi jonkin ihmeellisen "arvopohjan" takia?

Tavaraliikenne olisi se paras motivaatio koko touhuun. Siten Mierontie tarjoaisi kevennystä Turun, Rauman ja Hangon satamille. Mäntyluoto olisi "käden ulottuvilla", mikäli ajatellaan itäisessä Suomessa toimivia vientiä harjoittavia yrityksiä. Mikäli niitäkään sitten perustettaisiin?
kuva 28.05. 21:33 Tero Korkeakoski  
  Aika vähän on muuten tarvetta tuolle radalle. Vuositasolla puhutaan kymmenistä junista. Kyllä se kulkee Pori-Tampere-Parkano-Niinisalo -väliäkin tai muutamalla rekkalavetilla. Ainoa yhteysväli mihin voisi tulla liikennettä on Pieksämäki-Parikkala, mutta sieltä puuttuu yksi silta mitä ei tunnuta millään sinne saavan.

Nato tuntuu olevan monelle hyvä syy vaikka mihin.
kuva 28.05. 20:29 Asmo Rasinen  
  Eihän näissä aina olekaan muuta kuin pönttöjä. Varsinkin 2022-2024 en nähnyt kertaakaan Tadeja ja harvemmin Typpihappopönttöjä ja umpivaunuja.
kuva 28.05. 19:11 Juha-Pekka Marttila  
  Eli joko Sr3 3315 vetää junaa mistä asti? Sähköt on kuiten jo Tornioon. Laurilasta?
kuva 28.05. 18:03 Juha Toivonen  
  Onhan tuo 2738 aivan huikea näky, nykyisessä VR:n yltiövihreässä hapatuksessa. Ja tuosta 2652 saa ihan kelpo koneen, kun maalaa sen uudelleen, ja unohtaa maalauksessa nuo suorastaan rietastelevat ja mauttomat vihreät raidat.
kuva 28.05. 16:55 Juho Rintala  
  Ja nyt tämä veturi syttyi sitten palamaan.
kuva 28.05. 16:43 Antti Havukainen  
  Joskus tullut seurattua asiaa kartalta ja moni kuski pysähtyy jo Ahjonsillan kohdalle ennen esiopastinta odottamaan värejä. Tällöin juna ehtii kulkutien muodostumisen jälkeen kiihdyttää edes hieman ennen Porvoonkadun tasoristeyksen hälytysosuudelle saapumista, joka alkaa Ahjon edesmenneen kevyen liikenteen tasoristeyksen kohdalta.
kuva 28.05. 16:30 Mikko Mäntymäki  
  Olisiko NATO jäsenyys hyvä syy avata Pori-Niinisalo-Parkano-Haapamäki-Jyväskylä reitti uudelleen 25t/aks kantavuudella? Tosin rautatiekuljetuksia voi suorittaa myös Vaasa-Seinäjoki-Haapamäki-Jyväskylä-Pieksämäki reitillä.
kuva 28.05. 16:22 Noah Nieminen  
  Joo, viimeks kun kuvasin, niin ensin pysähty, ja sitten kun sai vihreän, vasta silloin alkoi kellot soimaan ja valot välkkymään.
kuva 28.05. 15:54 Samu Matosaari  
  Sais luvan pysähtyy ennen ku tasari aktivoituu.
kuva 28.05. 13:44 Rasmus Viirre  
  Enpä ole huomannut tuollaisia ”suurin piirtein -kaavoja” Ruokosuolta Ykspihlajaan kulkevissa junissa. Sillä välillä kyllä junatkaan eivät yleisesti ole näin pitkiä.
kuva 28.05. 11:47 Jouni Ijäs  
  Nytkö tämäkin sitten ajetaan sähköllä?. Viime sunnuntaina oli Sr1:n vetämänä
kuva 28.05. 07:24 Linus Mansner  
  Olen nähnyt tuon junan 4 kertaa ilman pönttöjä ja ne ovat olleet 2 kertaa Maanantaina, kerran tiistaina
ja kerran Perjantaina
kuva 28.05. 07:08 Jimi Lappalainen  
  Viikonloppuisin on yleensä vain säiliövaunuja.
kuva 28.05. 05:16 Kimmo Säteri  
  Kerkesitkö muuten havainnoimaan, kuinka vilkasta tuo rajanylittävä liikenne on? Tiedä sitten helpottaako tilannetta yhtään se, miten erilaisessa poliittisessa leirissä Slovakia tällä hetkellä on Ukrainaan verrattuna...
kuva 28.05. 05:10 Kimmo Säteri  
  Kas. Laiturialueet ovat muuttuneet kliinisempään muotoon Slovakiassakin sitten edellisen vierailuni. Tosin edellisestä vierailustani on aikaa vaatimattomat (köhköh...) 16 vuotta.
kuva 28.05. 01:41 Esa J. Rintamäki  
  Aika vekkulia, etualan kiskossa saksalaisperäinen K-Oberbau!
kuva 28.05. 01:31 Esa J. Rintamäki  
  Pohdiskelin edellä kerrottua Hv3:n huimaa nopeutta ja kehittelin joitakin ajatuksia, oman teknisen tietämykseni tason pohjalta. Sopii huomata, että en ole sen kummemmin veturinsuunnitteluun koulutettukaan, mutta yleisiä koneenrakennusperiatteeita on kuitenkin olemassa sekä Eljakselta aikoinaan saamani Henschel - Taschenbuch on tuossa käsillä.

Kun se perkeleen Meineke-Röhrsin Dampflokomotiven-kirja on eBayssä ilmeisesti junarosvojen hinnoittelema!

VR 1937-historiikissa kerrotaan, kuinka H8- ja H9-sarjoille tehtiin vuonna 1934 ajonopeuden korotus 80 -> 95 km/t:iin. VR 1937:n mukaan "junissa oli keskimäärin 29 akselia, ja junan paino n. 260 tonnia". Nopeuden korotukseksi tehtiin "koneistoon tarvittavat muutokset". Junien säännönmukainen nopeus oli 1934 edelleen sama 80 km tunnissa.

No niin, kulissikaarta ei mielestäni tarvinnut pidentää, sillä täytösasteita ei kovin suuressa määrin kannata korottaa (tuhlaa höyryä ja siten polttoaineita!).

Täytös tarkoittaa sitä, että kuinka suuren höyryannoksen luisti laskee sylinteriin "paisumaan" so. työtään tekemään. Nuoremmille lukijoille havainnollistamiseksi: paineessa oleva höyry työntää mäntää ulkoilman painetta vasten.

Eli: paine-ero tekee työliikkeen, joka kiertokangen avulla muutetaan männän edestakaisesta vetopyörien pyöriväksi liikkeeksi.

Käsitykseni mukaan höyryveturin ajonopeuteen vaikuttaa luistin ennakko mäntään nähden. Jos tutkitaan Hv1-3 (ex H8 ja H9) koneistoa, on käyttöpyöräkertaan kiinnitetty ns vastakampi. Ilmeisesti vastakammen asentoa oli hiukan säädetty nopeuden nostopuuhien yhteydessä.

Nyt päästäänkin koneiston nopeuksiin käsiksi: tärkeinä tekijöinä on ns mäntänopeus, joka on suurimmillaan männän iskun puolivälissä. Nopeus on nolla kuolokohdissa (samaa joudutaan miettimään myös autonmoottoreissa).

Henschel - Taschenbuch (vuodelta 1935): koskien veturin ajonopeuksia: - keskimääräinen männän nopeus suurimmalla ajonopeudella ei pidä olla suurempi kuin 8 - 9 metriä sekunnissa. Tällä on vaikutusta männän iskunpituuden suuruuden valintaan.

Henschel antaa koneiston minuuttikierrosluvun laskukaavaksi: n = 5305 (V/D), jossa [V = nopeus km/t ja D = vetopyörän halk. mm].

Itse olen laskenut tavalliseen tapaan: (oli kivaa laskutikkuharjoitteluakin!)

Hv1-3 (ex H8 ja H9): koneiston kierrosluku nopeudella 80 km/t = 242,5 kierr./min. Vetopyörän halk. = 1750 mm.
Nopeudella 95 km/t on kierrosluku: 288,0 kierr./min. Ero ei ole suuri, n. 45 kierrosta minuutissa.
Henschelin kaavalla tulokset ovat samoja.

Suoraan verrannolla laskemalla mäntänopeudeksi saisi 80-nopeudella: n. 7,6 m/s ja 95:llä: 9,0 m/s.

Hr1 "Ukko-Pekalla" kierrosluvut ovat:
110 km/t = 307,1 kierr./min. Mäntänopeus: n. 10,5 m/s, ei paha vielä!
90 km/t = 251,2 kierr./min.
80 km/t = 223,3 kierr./min.

Höyrykoneen koneiston osien suhteen kierrosluvulla on tosiaan väliä. Edelleen Henschel: erään asiaan kuuluvan taulukon mukaan suositus maksimikierrosluvuksi [pääradoilla, etutelillä tai Krauss-Helmholtzin (meillä Tr1 Ristossa)] n = 340 kierr./min.

Edelleen Kraussin telillä (meillä Tv1 Jumbo) suositellaan max = 300 kierr./min. Tv1:llä se on 60 km/t nopeudella 227,4 kierr.min:ssa.

Edellä mainituilla kierrosluvuilla on väliä mm kammentappien halkaisijamitoista riippuvat kehänopeudet. Kehänopeuksilla on oma vaikutuksensa mm kammentappien liukulaakereiden voitelun laatuun. (Mitä vahvempi tappi, sen suurempi kehänopeus jopa matalillakin kierrosluvuilla.)

Oma merkityksensä on myös ns pintapaineella. Hyvin tärkeä osuus on myös laakerivälyksillä: - höyryveturissa ajon aikana kytkintankojen välykset vaihtavat jatkuvasti paikkaa vaakasuunnassa.

Sir John L. ja Juhani Katajisto muistanevat Tr2 Trumanin laakerinkalkatukset näiden kulkiessa.

Höyryvetureissa kierto- ja kytkinkanget on suunniteltava siksi tukeviksi, ettei esimerkiksi kiertokanki pääse nurjahtamaan eli taipumaan hallitsemattomasti kangen suunnassa vaikuttavien voimien (mäntävoimien!) takia. Tämä vaikuttaa tietenkin osien painoon.

Edestakaisin liikkuvien massojen takia höyryveturin veto- ja kytkinpyöräkerrat vaativat vastapainojen erityistä järjestämistä. Henschel Taschenbuchista löytyy tarvittavat laskukaavat tätäkin työtä varten.

Perinteisesti höyryvetureissa oikeanpuoleiset kammet kulkevat 90 ast. vasemman edellä. Tämä siksi, että veturi saataisiin ilman apua liikkeelle, vaikka toinen koneisto olisikin kuolokohdassaan.

Eli: kampikoneisto EI OLE siten kuin polkupyörän polkimet. Tasapainoon vaikuttavat staattinen ja dynaaminen tasapaino. Asia on helposti järjestettävissä "helpoissa" pyörähdyskappaleissa, kuten esimerkiksi keskipakopumpun juoksupyörissä.

Höyryvetureissa tilanne on toinen:
Ivalon kirja: "keskipakovoima aiheuttaa, että veturin kulkiessa kammentapin napa, tappi, kiertokangen laakeri ja kangen isopää vetävät pyörää omalle puolelleen sitä voimakkaammin, mitä nopeammin veturi kulkee."

Ja: "kun siis tappi on alhaalla, lisääntyisi pyörän paine kiskoa vastaan (amerikaksi: "Hammer-blow" eli vasaranisku), mutta kun tappi on ylhäällä, kevenisi paine (paino?) samalla määrällä." Lisäksi tulee huomioon otettavaksi myös veturin luikertelu.

Tämä keveneminen ja paineen lisäys on tasattu vastapainoilla.

Siten: nopeuksien nostossa jouduttiin ajattelemaan myös vetopyöräkertojen vastapainoja. Omasta mielestäni vastapainot tarkoittavat juuri yhtä ja sopivinta ajonopeutta, mille niiden suunnittelu on niitä laskenut. Hooveella kyllä tietenkin pääsee päästelemään kovempaakin vauhtia, mutta juuri höyrykoneiston rakenne ja mitat aiheuttavat omat rajoituksensa.

Siten Laaksomiehen Hv3 995:n ohjaamon kylkeen maalattu nopeusmerkintä on tyystin ERI juttu kuin autojen huippunopeus.

Lopputulemana: höyryveturin ajonopeuteen vaikuttavat:
- veturin paino
- veturin rakenne (joistakin komponenteista oli jo edellä puhetta.)
- junalaji (tavarajunilla ei nyt niin hätätäkiirettä tarvitse pitää.)
- radan kunto ja erityisesti kantavuus!!!
- aikataulu
- ratojen mäkisyys (C5 nyykähteli Pollarinmäessä aikoinaan, mutta sopi paremmin Oulun radalle.)
- lämpötilakin!!! (Pakkasella kattilaan menevä polttoilma on paöjon kylmempää kuin juhannuksen aikaan.)
kuva 27.05. 23:07 Jukka Voudinmäki  
  Tai toinen. Muistelen kerran nähneeni täällä kuvan Maukkulasta. Sen lisäsi tänne eräs joensuulainen harrastaja, joka on poistunut sivustolta kuviensa kera jo useita vuosia sitten. Menee varmaan 2010-luvun alkuvuosille.
kuva 27.05. 22:49 Kimmo Huhta  
  Vähän ennen Ilomantsia oli muinen Maukkulan linjavaihde. Pääsisikö joku Itä-Suomen harrastaja ottamaan linjavaihteen paikalta tänne kuvan? Se olisi vorgin ensimmäinen Maukkula-otos.
kuva 27.05. 21:56 Simo Virtanen  
  NATO:n standardien mukainen ratkaisu.
kuva 27.05. 16:32 John Lindroth  
  Komea ilmestys! Nördlingenin museon S3/6 ,18478 vuodelta 1918 oli ajossa ainakin 2/25.(Tiedon mukaan veturi on käyttökunnossa.lähde Eisenbahn Museumsfahrzeuge!
Veturin kattila ym ajat päättyy 17.8.25 ja veturi suunnitellaan korjattavaksi tämän jälkeen .Tätä ennen kuitenkin tullaan suorittamaan lukuisia ajoja.Tiedot tarkemmin Nördlingenin sivuilta!
kuva 27.05. 16:27 John Lindroth  
  Veturi on valmistetta Krauss vuodelta 1903.
kuva 27.05. 14:31 Ilari Eskelinen  
  Tämä vaunu tuhoutui tulipalossa 23.10.2024.
kuva 27.05. 13:12 Jouni Hytönen  
  Kuvassa on tosiaan vaihteenkosketin, joka valvoo vaihteen asentoa.
kuva 27.05. 12:55 Juhani Pirttilahti  
  Kuvassa on Siemensin vaihteenkosketin kytkentää asetinlaitteeseen ja asennon valvontaa varten, mitä tuskin Niinisalossa tarvitaan mihinkään.
kuva 27.05. 12:35 Jari Välimaa  
  Ohjaimessa oli käsivälitteisen lisäksi siemensin sähkömoottori, josta päättelin että sähkökäyttöinen. lisätty kuva
kuva 27.05. 11:53 Antti Ojala  
  Yhdyn kehujiin, eritt. hieno kuva. Rautahepo on piiskattu täyteen lähtövalmiuteen ja ylikin. Mikä kuvassa aiheuttaa aivosolmua, on kuva-ala veturin edessä. Toisaalta se voi olla ylivalottunut höyrypilvi tai nauttinut r e t u s s i a. - Onko herra Erkin tietokone konstitolkun l. tekoälyn mädättämä? Minulla on kohteliaiden poliisisetien huolellisesti tarkastama Windows 7-tietokone. Hakivat ja palauttivat laitteen oikein poliisiautokyydillä.
kuva 27.05. 11:34 Riku Outinen  
  Mistä ihmeestä tästä voi saada käsityksen että tämä olisi sähkövaihde?
kuva 27.05. 11:01 Jouni Hytönen  
  Kätisyys ja tunnus sopisivat Haapamäen kyllästämön entiseen linjavaihteeseen. Se ei kyllä sielläkään ollut sähkökääntöinen. https://vaunut.org/kuva/135117
kuva 27.05. 10:53 Jouni Hytönen  
  Tämähän on jostain muualta vapautunut ja Niinisaloon siirretty vaihde ja se on voinut aikaisemmin elämänkaarensa aikana olla sähkökääntöinen vaihde. Mutta käsiasetinhan tuossa on. Mistä voisi päätellä, että se olisi Niinisalossa sähkökääntöinen? Tuskin tulee olemaan.
kuva 27.05. 10:33 Ilmari Tommola  
  Vaunu edustaa S-Bahnin käytöstä poistunutta 485-sarjaa, jota valmistettiin alkujaan Itä-Berliinin lähiliikenteeseen. Sarja saatiin kokonaisuudessaan käyttöön vasta vuonna 1992, Saksojen yhdistymisen jälkeen, ja viimeiset vaunut hylättiin vuonna 2023. Rainerin mainitsema lempinimi juontuu junien itäsaksalaisesta värityksestä, joka muistutti erehdyttävästi kokistölkin värimaailmaa.
kuva 27.05. 09:24 Juha Toivonen  
  En muista kertomusta enää täysin yksityiskohtaisesti, mutta asia tuli tuolloin ikään kuin sivukertomuksena, keskustellessamme ko henkilön kanssa juuri tästä Riihimäen 1970 törmäyksestä. En muista sitäkään, tultiinko sieltä junan kanssa, vai olisiko kenties tultu pelkällä veturilla? Siirtoajo? Oliko edes Seinäjoelta asti, vaiko joltakin väliasemalta? Seinäjoki - Haapamäki oli kuitenkin rataosa. Tuolloisesta tarinatuokiostamme on kulunut jo lähes 35 vuotta, joten kaikki yksityiskohdat eivät ole enää muistissani. Toki voi olla totta, kuinka juttua olisi paranneltu, jopa ihan alkuajoilta lähtien (1960-luku). Kerroin vain, kuinka muistan sen minulle kerrotuksi.
kuva 27.05. 09:21 Juha Toivonen  
  Onhan tässä onnettomuudessa ollut todella poikkeavia ja mielenkiintoisia yksityiskohtia enemmänkin. Jossakin uutisessa mainittiin, kuinka nopeuspiirturin nauha oli repäisty pois paikaltaan? Toisaalta ylempänä tässä viestiketjussa mainitussa kirjassa kerrotaan, kuinka juna olisi ajanut 88 km/h Seis-opasteen ohi ja myös ilmeisesti jo aiemmin jolkutellut varsin reipasta vauhtia. Tavallisen tavarajunan suurin sallittu vauhti tuolloin 75 km/h. Mikä mahtoi olla kyseisen junan paino, ja oliko venakkojen lisäksi myös Suomalaisia vaunuja? Yhdessä kuvasarjan kuvassa näkyy palanen törmäyksen vastaanottaneen ruuhkapaikun tuhoutunutta puuvaunun kylkeä. Menikö enemmän kuin yksi vaunu hylkyyn?
kuva 27.05. 09:14 Mikko Mäntymäki  
  Tuo näyttää että Niinisalon rata tulee saamaan raskaamman kiskotuksen. Miksi puupölkyt?
kuva 27.05. 09:08 Petri Nummijoki  
  Olisiko kuvan https://vaunut.org/kuva/32098 kommenteissa mainittu juhannusaaton 1938 P1:n saavuttama noin 120 km/h nopein tunnettu H-sarjan vetureiden ajo? Mutta nämä lienevät optimioloissa saavutettuja ennätyksiä. Muistaakseni Jukka Nurminen kirjoittaa jossain 70-luvun Resiina-lehdessä, että Hv1-3-vetureiden normaali huippunopeus oli 90-105 km/h. Ko. veturithan oli alun perin mitoitettu nopeudelle 80 km/h, joten ilmeisesti pelivaraa ei mahdottomia määriä jäänyt ainakaan laiskemmilla yksilöillä sen jälkeen, kun suurin sallittu nopeus nostettiin arvoon 95 km/h.

Toinen asia on, että miten mukavaa lämmittäjän toiminta on takaperin ajettaessa, jos vauhtia on paljon yli sallitun 50 km/h? Voihan se kesähelteellä menetellä mutta junia ajetaan myös talvella tai vesisateessa. Tietysti juuri tästä tapauksesta säätila ei ole tiedossa mutta yleisesti ottaen 50 km/h takaperin ajettaessa lienee perusteltua.
kuva 27.05. 08:48 Petri Nummijoki  
  Minkä vuoksi tenderiveturilla olisi pitänyt ajaa Seinäjoelta Haapamäelle takaperin, kun Seinäjoella oli parikin kääntöpöytää sekä Haapamäellä kääntöpöytä ja kolmioraide eli edes kääntöpöydän ruuhka tai jonkinlainen vikaantuminen ei pakottaisi jättämään veturia kääntämättä? Eri asia sitten, jos kysymys oli matkalle sammuneen junan noutamisesta vaikka Niinimaalta Seinäjoelle eli ajettiin Seinäjoen ja Haapamäen välillä eikä koko matkaa. Täsmälleen kerrotussa muodossaan asia kuulostaa kyllä vähän siltä, että juttu on saattanut parantua ajan kuluessa.
kuva 27.05. 08:48 Juha Toivonen  
  Mikä mahtoi olla todellinen saavutettavissa oleva huippunopeus Hv 1-3 sarjoilla? Tuskin jäi "vain" 95/km/h?
kuva 27.05. 08:42 Eljas Pölhö  
  Esimerkki vanhojen postikorttien uskottavuudesta https://vaunut.org/kuva/101515
kuva 27.05. 07:32 Jari Välimaa  
  VR:n mukaan asiakas on aina väärässä ?
kuva 27.05. 04:26 Esa J. Rintamäki  
  Tulkoon nyt mainituksi, että herra Heikin mainitsema "DR" oli poliittisesti eri asia kuin Harppi-Saksan DR. Juridisestihan ne olivat sama asia, näin ainakin piti olla toisen maailmansodan jälkeisiä kalustojen omistussuhde-epäselvyyksiä ratkottaessa miehitysvaltojen silmien alla.

Voisin itse suositella käytettäväksi "DRG" eli Deutsche Reichsbahn-Gesellschaft puhuttaessa Weimarin tasavallan ja natsiajan Reichsbahnista. Siinä mielessä DR lyhenteenä olisi mielleyhtymänä helposti tarkoittamassa Itä-Saksaa.

DRG-lyhennettähän ei nyt niin kovin pitkää aikaa itse Reichsbahn käyttänyt.

Kärryistä pudonneet: lähettäkää mielensäpahoittamisestanne lasku Stalinin ja/tai Hitlerin perikunnille.
kuva 27.05. 04:07 Esa J. Rintamäki  
  Herra Heikki, Moottori II kertoo samaa moottorityyppiä käytetyn Otso 2 - pienveturissa.

Sir John, niin Oktoberfestin aikanako vähintään? "Da wo die blaue Isar fliesst..." (G'suffaa!)
kuva 27.05. 03:51 Esa J. Rintamäki  
  Tenderi edellä oli suurin sallittu yleisesti 50 km/t. JOS tutkitaan Hv1-2-3:n kulissikaarta, niin se on yhtä pitkä nivelkohtansa ylä- ja alapuolella. Teknisesti on siten ollut mahdollista heittää "ratti pohjaan" taaksepäin. Semminkin, kun ainoa nopeusrajoitin on mittarissa oleva punainen poikkiviiva asteikossa.

Se vaan, että tenderin telit kun Hooveellä eivät ole ominaisuuksiltaan verrattavissa etupään teliin. Reipasta menoa raskaskätiseltä kuljettajalta kyllä (lieneekö ollut "urheilumiehiä"?).

Kun vaan tietäisi, että onko laatikko ollut täynnä vettä (tarpeeksi kovaa ajettaessa iso vesimäärä saattaa kaataa tenderin kaarteessa) ja että oliko Alavuden soraraiteen kolmioraide ollut käytössä ja tuliko milllaisen junan kanssa? Vaiko veturina siirtoajossa?

No, vähänkään erikoisemmista ihmisistä "tulee" helposti "legendoja" ja jo eläissään. Ihmiset nyt vaan ovat sellaisia. Myös niinkin koneellisen esineen hallitsevat kunnioitetut herrat höyryajan veturimiehet, vähintään ovat Jumalasta seuraavat ja vielä ylöspäin...

Maa, ilma, tuli, vesi, - intiaanien neljä peruselementtiä. Niitä ei kuka tahansa "Arska Pieriäinen" kyennyt hallitsemaan samalla vaivattomuudella kuin höyryveturin kuljettajat.
kuva 27.05. 02:39 Juha Toivonen  
  Muistan kuulleeni 1990-luvun alussa eräältä vanhemmalta rautatieharrastajalta, kyseisen menehtyneen veturinkuljettajan aiemmasta ns "varsin räväkästä ajotyylistä" 1960-luvulla. Muistini mukaan minulle tuolloin kerrottiin, kuinka ko kuljettaja oli jokunen vuosi taaksepäin, mm peruuttanut Seinäjoelta - Haapamäelle jollakin Hv3 sarjan veturilla, - suurelta osin 95 km/h vauhdilla. Jos näin on todella tapahtunut, niin ilmeisen reipasta menoahan tuo on ollut. Mikä muuten oli tuolloin suurin sallittu takaperin ajon vauhti kyseisellä veturityypillä?
kuva 27.05. 02:04 John Lindroth  
  Kuvan raitiovaunu tuntee tyyppimerkinnän M4. Jos matkailla haluaa täytyy tietää että Muenchen on Saksan kallein kaupunki!
kuva 27.05. 00:34 Heikki Jalonen  
  Ilmalla jäähtyi, Luftgekühlt. Tuossa 250 Uranuksessa oli (kuten nimikin paljastaa) Deutz-moottori. Tuon auton valmistuessa (KHD-aikaa) se oli talon ihan oma valmiste.

Moottorin tyyppi tarkemmin F12L714, 19-litrainen V12 imukone ja 250 hevosvoimaa melko rauhallisilla 2300 u/min.

Suurin osa noilla spekseillä tehdyistä autoista taidettiin maalata maastonvihreiksi. Osa sitten punaisiksi ja siniset vilkut katolle. Alustat varmaan poikkeuksetta läpivetäviä. Ei ollut mikään tarkan markan vaihtoehto KTK-hommiin mullan ja pullan ajoon...