Kommenttihaku


Kirjoittaja:



Haettava teksti:



Kommentin sijainti:



Kaikki ehdot
Mikä tahansa ehdoista

Kaikki kommentit / Hakutulokset


kuva 04.12.2024 08:12 Kari Haapakangas  
  Vaan eikö vasemmalla puoliksi kuvasta rajautuva ole silli, näyttäisi ainakin olevan ehta akuankka -kaulus asusteena. Ilman kaula-aukon näkemistä ei voi sanoa onko kyseessä puolisotilaallisen pursiseuran vaiko punalippuisen edustaja...
kuva 04.12.2024 06:32 Teppo Niemi  
  Ja kuvassa näkyy myös 'pieni' Kauklahden halkokatos ja vesitornikin, jota Porkkala -kuvasarjassa ihmeteltiin.
kuva 04.12.2024 03:08 Teppo Niemi  
  Tulihan sitä tietoakin....
Eikös tuo silta liittynyt Jorvaksen tiehen, joka siis aikoinaan kulki tuon sillan ylitse. Ja tarkempaa kuvauspaikkaa pohtiville tiedoksi, että juna on menossa Turun suuntaan.
Kyseinen siltahan oli käytössä pitkään, joskin painorajoitettuna. Nyttemmin korvattu uudella.
kuva 04.12.2024 02:35 Esa J. Rintamäki  
  Kuvan vaunu, Ei 22177 muutettiin vuonna 1954 Eik-sarjaan kahvilaosastovaunuksi nro 22343. Edelleen, vuonna 1975 siitä tuli virkatarveasuntovaunu BT 01335.
kuva 04.12.2024 01:59 Esa J. Rintamäki  
  Kuvassa näkyvä linjuri minua kiinnosti sen verran että rupesin kaivelemaan lisätietoja: Yle Areenan uutisfilmeistä näkyi bussin kyljessä oleva ESLL:n logo.

Kirjassa "Pula-ajan bussit 1945-1956" on luetteloitu Etelä-Suomen Linja-Liikenteen kalustoa:

- Sivulla 141 on kaksi mainintaa ESLL:n busseista, joiden korin valmistaja on Wiima, vuosimallin ollessa 1955. Muut saman ajan bussit ovat Akro/Kutter-korisia, joiden takaikkunat puolestaan ovat vanhanaikaisempia kuin kuvassa.

Tämän Wiima M-54:n kori oli perinteinen puukori, takaikkunan ja viimeisen sivuikkunan alareunoissa on lievää korkeuseroa.

Mahdollisesti on kyseessä joko ESLL # 5, UR-767, alustana Mercedes-Benz OP 311. Tämän alusta oli akseliväliltään aika lyhyt. TAI ESLL # 9, UD-873, alustana Sisu B-68.

Kuvan bussin rekkarista ei saa minkäänlaista tolkkua, vaikka kuinka itkisi. Paikkalukuna Sisulla oli 40 ja Mersulla 34.

Itse kallistun pitämään kuvan bussia ESLL # 9:nä, eli Sisuna. Mersu siis oli niin sanoakseni tumppibussi.

"Z" tuli Uudenmaan läänin rekkarilaattakirjaimistoon vasta vuonna 1958.

Suomen Turistiautolla, jota näkyi filmissä ainakin yksi, oli kyllä tällaista Wiimaa paikkurina Helsingissä noihin aikoihin, joten siinä muuten olisi ollut myös takaovi. Tätä paikkuritakaovea ei kuvan bussissa ole. Niin ja STA:n ja ESLL:n maalauskaavion värisävyt ovat turhan lähellä toisiaan: harmaanvalkeaa ja sinistä. STA:n mainittuja paikkureita oli muutama tullut uutena ajoon helmikuussa 1956.

Kivana yllärinä filmissä oli nähdä loviisalaisen Hj. Holmströmin Volvo-bussi # 39, UM-399, joka samalla valmistuessaan oli ollut pyöreänokkaisen "Hainhammas"-Kutterin eli korimallin Kutter 2 prototyyppi. Sen pystykalterimaskiakin oli talviverhon raosta nähtävillä sen verran, että tunnistus oli helppoa.

Ilmiselvästi loviisalainen jouti tilausajoon vakituisten vuorojensa välillä...?
kuva 04.12.2024 01:26 Esa J. Rintamäki  
  Tytskyn polkupyörässä alumeettipellistä prässätty ylen tyylikäs ketjunsuojus.
kuva 04.12.2024 01:15 Jouni Halinen  
  Hannu: Näkyykö tässä Walhalla, tuolla taka-alalla se kuitenkin on. Oliko se joku nuorisoseuratalo vai mikä?. Siellä pidettiin 70-luvulla nuorisodiskoa talvisin. Kesällä käytiin Björkhagenissa, siellä soitti sen ajan kovimmat bändit mm. Hurriganes. Se oli Mankin kohdalla. Sitä taisi pyörittää joku urheiluseura. Nämä olivat niin kovan mestan maineessa, että mekin lähdettiin suurella porukalla kundien kanssa Kontulasta asti näihin Geimeihin.

Kerran torkuttiin loppuyö siinä urheilukentän/radan/joen vieressä ja lähdettiin sitten aamusella kävelemään rataa pitkin Helsinkiin päin. Käveltiin tunnelin läpi ja päästiin Espoon asemalle juuri sopivasti kun aamun ensimmäinen juna saapui ja siitä sitten Stadiin ja ostamaan vetisiä yön yli höyrykattilassa lilluneita Möttösiä (lihapiirakoita, jos joku ei tiedä) asemahallissa olevasta myyntipisteestä. Oli aika pitkä ja uuvuttava keikka, mutta nuorena sitä jaksoi kummasti.
kuva 04.12.2024 01:04 Esa J. Rintamäki  
  V. 1951 Turistin mukaan Kökkelissä ja Tähtelässä veturinvaihtoihin ja ikkunaluukkutalkoisiin oli varattu aikaa yleensä seitsemän - kahdeksan minuuttia junaa kohden.

Ja tunnetusti aika on "luikua ainetta", kuten Stephen Hawking aikoinansa trossasi. Oli muuten oikeassa.

Ja kyllähän nuo koppalakkijannut näyttävät olevan ihan suomalaisia skoudeja. Lättäjaloistakin tuon nyt näkee!

Harmaassa manttelissa ja karvalakissa talsiva setä on taasen näitä "pääkonttorin poikia" kauhean vyönsolkensa kanssa.

Niin ja "aatteen miehistä" oli kaikkein arpinaamaisimmat ja naamaan muutenkin haavoittuneita sodan käyneitä ukkeleita valittu vahtimaan "tunnelireissun" aikana vaunujen eteisissä vintovka pykälässä. Eikä arpinaamaisuus suinkaan johtunut "Sotsialiststseskii Reguspatoff" - partateristä...

Ainakin saivat amerikkalaiset lehtientoimittajat kauhistella ruskisoltaattien ulkonäköä. Ja niin samalla sai kotomarkilla Joe McCarthy aihetta alkaa hehkuttamaan kommarikauhuaan...! Mitenkä nyt aikaa saikaan tolkuttoman ryyppäämisensä lomassa.
kuva 04.12.2024 00:50 Esa J. Rintamäki  
  Esimekiksi lakissa olevat "tereet" eli kapeat valkoiset saumanauhat kuuluivat laivaston univormuihin. Sekä virkapuvun perinteellinen "laivastonsininen" väri, jota käytetään eri maiden merivoimissa joka puolella maailmaa!

Usko tai älä, niin Unkarin laivaston amiraali Miklos Horthynkin (sodanaikaisen Unkarin diktaattori) virkapuku oli myös laivastonsininen. Unkarin laivaston toiminta-alueenahan oli Tonava.

Valkoisia tereitä EI OLLUT CCCP:n maa- eikä ilmavoimien univormuissa, ei paraatiasuissakaan. Puhumattakaan sisäministeriön (NKVD - MVD - NKGB ja vastaavien) ja rajavartijoiden joukoista.

Lakin kokardissa on ankkuri ja ylimpänä pieni punatähti työkaluilla koristeltuna. Muilla aselajeilla lakkimerkit olivat tyystin erilaisia, jopa Aeroflotin lentohenkilöstölläkin.
kuva 04.12.2024 00:31 Rasmus Viirre  
  Tyypillinen sumuinen kesäyö Keski-Pohjanmaalla.. :) Hienoa!
kuva 03.12.2024 23:31 Vertti Kontinen  
  Tässä ollaan itseasiassa raiteella 4. Kakkosraide on laiturin toisella puolella ja raide 3 aseman eteläpäässä
kuva 03.12.2024 22:59 Tauno Hermola  
  Kun tässä kuvassa https://vaunut.org/kuva/172126 on kenraaliluutnantti Sergei Kabanov, niin mistä yksityskohdista voi päätellä, että nykyisessä kuvassa olisikin amiraali "laivaston vetimissä"?
kuva 03.12.2024 22:46 Mikko Ketolainen  
  Tuossa noin pari kuukautta sitten menin tästä läheltä ohitse ja huomasin, että tämän tien yläpäässä oli kyltti jossa olisi lukenut mahdollisesti, että varoituslaitos ei toimi. Ihmettelin tuota kylttiä ja tänään kun tuosta ohi ajoin, muistin katsoa tuonne alas tasoristeyksen suuntaan ja tien varressa oli tosissaankin kyltti, joka ilmoitti, että varoituslaitos ei toimi. Takana tulleen auton vuoksi en voinut hirveästi vauhtia hiljentää, mutta jos en aivan väärin nähnyt, niin tähän tasoristeykseen on asennettu puomit. Yritän tarkistaa tilannetta huomenna.
kuva 03.12.2024 22:44 Heikki Jalonen  
  Ja kyllä Jimi: ovet ovat Faiveleyn. Ihme ja kumma sinänsä, koska Waidhofen-an-der-Ybbs on niinkin lähellä...
kuva 03.12.2024 22:42 Heikki Jalonen  
  Kuvan junayksiköt ovat Jenbacher Werken (tytäryhtiönsä Integral Verkehrstechnik kautta) valmistamia, jääden samalla tehtaan viimeisiksi kiskokalustotuotteiksi. Valmistajan tyyppimerkintä tuolle yksikölle on S5D95.

Yksiköiden käyttöönotto tapahtui 1998, sarjan koko oli kaikkiaan 17 yksikköä. Erinäisiä lastentauteja ilmeni ja tehdas joutui tekemään kalliita korjauskierroksia. Myös tulipaloja sattui tavallista enemmän.

Juna oli suunniteltu modulaariseksi eri kapasiteeteilla, suurin yksikkö olisi voinut olla noin 11-osainen. Junayksiköiden keskinäinen kytkentä/irrotus on täysin ohjaamosta hoidettavissa, ulkona käymättä. Näin myös BOB operoi, Münchenistä lähdettiin kolmella tai neljälläkin yhdistetyllä yksiköllä (yhdellä lähtöajalla samalla viivalla ja yhdellä kustannuksella siis) ja juna jaettiin matkalla pienempiin osiin kun eri määränpäiden radat haarautuivat. Takaisinpäin tultaessa junat taas vastaavasti yhdistettiin ja ruuhkaiseen määränpäähän Müncheniin saavuttiin ratakapasitettiia säästäen.

Junayksiköiden voimansiirto on diesel-hydraulinen, voimanjako erikoisesti epäsymmetrinen A'A'1'1'1'A'. Moottoreita on 3 kappaletta, tyypiltään MAN D2876LUH, yksikköteholtaan 315 kW (perusmoottorityyppi on muuten sama kuin Dm12-kiskobusseissa, tosin eri varianttina). Yksikön jatkuva yhteisteho on 900 kW. Epäsymmetrisen vetotavan selittää se, että yksikön A-päässä on 2 moottoria, B-päässä vain 1. Siitä myös johtuu, että A-päässä ovat molemmat pyöräkerrat vetäviä, B-päässä vain ensimmäinen. Kukin moottori vastaa siten yhden pyöräkerran
voimantuotosta. Moottoreiden määrä on dieselkäytön sanelema vaatimus. Sähkökäytöllä rakenne olisi ollut normaalimpi, mutta sellaista vain ei tilauskirjoihin koskaan saatu.

Pyöräkertojen ohjaus ei perustu tavalliseen telirakenteeeseen eikä vapaasti itseohjautuviin pyöräkertoihin, vaan koko juna on kytketty yhdeksi aktiivisesti ohjatuksi kokonaisuudeksi. Keskinäinen ohjaus toimii hydraulisesti. Juuri tämä kytketty ohjaus mahdollistaa sen, että (kuvassa pidempinä näkyvät sivuovilla varustetut) matkustajaosastot (väliosat 2 ja 4) ovat ilman pyörästöjä, päätyvaunun ja keskimmäisen välivaunun (osa 3, 2 juoksuakselia) kannatuksella olevia. Kuten kuvasta voi havaita, päätyvaunut ja erikoisesti välivaunu 3 ova erikoisen lyhyitä. Ilman aktiivista ohjausta junan kulku olisi täysin epästabiili. Erikoinen ratkaisu juontaa juurensa junan konseptin mukaiseen modulaarisuuden vaatimukseen. Rakenne mahdollistaa myös täysin matalan lattian (h780) läpi koko junan, täyttäen siten vaativatkin PRM-kriteerit.

Suurin nopeus junayksiköllä on 140 km/h. Akselipaino 19,5 t, bruttomassa noin 85 t. Alkuperäinen sisutus tarjosi 164 istumapaikkaa ja noin 200 seisomapaikkaa. Sisutuksia on mutettu, alunperin tarjolla oli myös matkustusluokka 1.

Junan aivan alkuperäinen konsepti oli kehitetty ehdotuksesksi Wienin metrojärjestelmän kapasiteetin nostotarpeisiin, tarkoituksena olisi ollut joustavasti yhdistää vanhaa (erittäinkin vanhaa) kalustoa uudempiin lisäosiin ja kasvattaa siten nopeuksia ja kapasiteettia. Metro-suunnitelma ei koskaan edennyt konseptiastetta pidemmälle.

Junayksiköitä operoi vuoteen 2020 asti BOB (Bayerische Oberlandbahn), sen jälkeen ne ovat palvelleet Regiobahnin liikenteessä Düsseldorf-Wuppertal-seudulla.
kuva 03.12.2024 22:34 Jouni Halinen  
  Tässä vielä länsipuolen rajan paikka, raja kulkee jonkinmoista jokea/ojaa pitkin, josko paikka täsmentyisi tänne. Tästä karttaan http://bot.fi/3z66 ja tästä ilmakuvaan http://bot.fi/3z67 Saako tätä yhdistettyä kuvan paikkaan?. Minun mielestäni ei oikein, liikaa peltoa minusta.
kuva 03.12.2024 22:32 Jimi Lappalainen  
  Onpas tutun näköiset ovilehdet :)
kuva 03.12.2024 22:18 Petri Nummijoki  
  Filmien selostuksia ei tosiaan kannata ottaa täysin kirjaimellisesti. Esim. filmin https://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/09/08/maailman-pisin-tunneli lopussa kerrotaan junan saapuvan Tähtelään ja vaunujonon eteen vaihdetaan suomalainen veturi kuljettamaan junaa kohti Turkua mutta selvästihän siinä ajetaan Pr1-veturi tällä samalla paikalla Helsinkiin lähdössä olevan junan eteen.
kuva 03.12.2024 22:12 Alvin Koistinen  
  Hieno syksyinen kuva!
kuva 03.12.2024 20:59 Rainer Silfverberg  
  Kirkkonummen asemalla ei ollut maantiesiltaa 1956 mutta Jorvaksessa oli.
kuva 03.12.2024 20:42 Teppo Niemi  
  Eli Eljaksen kommentti tukee sitä, ettei vetureita käännetty Porkkalan alueella. Kaikissa kuvissa, joiden osalta junan kulkusuunnasta ei ole epäilystä, veturien savutorvet ovat länteen päin.

Tästä lienee apuja useimpien kuvien paikkojen tunnistukseen.
kuva 03.12.2024 20:23 Eljas Pölhö  
  Ei ole kääntöpöytää vuonna 1939 käytetyssä raidekaaviossakaan. Vuosina 1937 ja 1938 julkaistiin veturitallin laajennussuunnitelmia, joissa oli vaihtoehtoina kääntöpöytä tai vaihdeviuhka.
https://vaunut.org/keskustelut/index.php?topic=15561.0

Neuvostoliiton Porkkalan merisotatukikohdan rautatiellä (lyh. "Porkkalan rautatiellä”) ei tainnut olla mitään kääntömahdollisuutta vetureille. Lähimmät kääntöpöydät olivat Pasilassa ja toiseen suuntaan Karjaalla. Suomalaiset suunnittelivat Rödbrottin kivilouhoksen vaihteelle tilapäistä kolmioraidetta, mutta en tiedä tehtiinkö sitä koskaan. Kävin TAE:n kanssa paikalla joskus 1969/70 tienoilla tutustumassa tilanteeseen, mutta mitään jälkiä siitä ei tainnut olla, vaikka maaston puolesta se olisi ollut mahdollinen. Itse louhoksestakaan ei löytynyt mitään rautatiehistoriallisesti mielenkiintoista sivuraiteen pohjaa lukuunottamatta.
kuva 03.12.2024 18:21 Lasse Holopainen  
  Valkoinen turvateippi on n e ä m m ä omiaan viher-harmaan veturin keulassa täällä Suomenmualla.
kuva 03.12.2024 18:20 Jouni Halinen  
  1954/1956 ilmakuvasta näkee, että kääntöpöytää ei ole laisinkaan, kiskot vain haaroittuvat tallin pilttuisiin, onko niitä nyt 5 kpl? Talli on purettu vuoteen 1992 mennessä. https://kirkkonummi.karttatiimi.fi/link/3ZT35J

Kun kaikki videot katsoin läpi, niin ainakaan niissä ei näkynyt kolmioraidetta. Eikä myöskään vuoden 1960 kartassa ole mitään viitteitä siitä. Senhän olisi saanut helposti rakennettua siihen haarakohtaan mistä rata erkanee Rantaradasta Båtvik:kiin. https://kirkkonummi.karttatiimi.fi/link/3ZUjdv

Kun katsoo vuoden 1956 ilmakuvaa, niin siinä näkyy ihan selkästi sotasatama, mutta tuossa 1960 kartassa siitä ei ole merkkiäkään.
kuva 03.12.2024 18:18 Esa J. Rintamäki  
  "Länteen, itään, länteen, itään,
ei tee mitään, ei tee mitään,
kun vain on mieli rohkeaaaarrrrggghh!" - Tauno Palo (englanniksi: "Tyrone Fire") elokuvassa "SF-paraati" (vuodelta 1939).

Jolloin suurin osa arvon läsnäolijoista oli Kirkkonummen "Varuboden"-osuuskaupan hyllyssä - margariinipaketissa, hekå hekå!
kuva 03.12.2024 17:22 Jouni Halinen  
  Kaikkein parhaimmat jätskit sai 60/70- taitteessa Loviisan saaristossa, kun ensin ventattiin kauppa-autoa laiturilla kesäkuumalla tunnin verran ja lopulta auto tuli ja eikun jätski ostoksille.
kuva 03.12.2024 16:51 Teppo Niemi  
  Hannuhan kirjoittaa 2.12. 8:52 kuvaussuunnan ollen itään.

Eli kuvaussuunta on länteen, johon suuntaan myös junakin on menossa.
kuva 03.12.2024 16:46 Teppo Niemi  
  Jounin kommenttiin liityen: Kuinka pitkä kääntölava oli Kirkkonummella vuokra-alueen aikana? Miten kuvissa esiintyvien veturien käännöt on mahdollisesti hoidettu? Oliko Vuokra-alueella kolmioraiteita tai kääntölavoja muualla kuin Kirkkonummella.
kuva 03.12.2024 15:55 Eljas Pölhö  
  Veturin sarja ja numero näkyy puskinpalkissa, paitsi että kolmas numero on vähän piilossa.

Sanoisin kuitenkin ЭР (ER tai Er, kumpaakin käytetään*) 773-31, mikä tekee siitä ČKD 2820/1952.
* R kuuluisi olla yläindeksi, mutta en onnistu toistamaan tähän

(770 olisi vuodelta 1950, 775 olisi Mávag vuodelta 1956, ei oikein mahdollinen, 778 ei ole)
kuva 03.12.2024 15:34 Markku Naskali  
  Olikohan sama auto joka kävi mm. Itä-Pakilan siirtolapuutarhalla?
kuva 03.12.2024 14:00 Petri Nummijoki  
  Tarkoitettanee filmiä https://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/09/08/porkkalan-palautus-tuli-yllatyksena kohdasta 1:17 eteenpäin. Ei siinä oteta minusta kantaa, kumpaan suuntaan juna on tässä kuvassa matkalla. Seuraavassa kohtauksessa juna saapuu kyllä Kauklahteen mutta on selvää, ettei kysymys ole täsmälleen samasta junasta vaan aivan eri otoksesta, koska Kauklahteen saapuvassa junassa veturi on tenderi edellä, vaunuja on yksi vähemmän tähän kuvaan verrattuna ja konduktöörivaunu on junan perässä, kun tässä se on etupäässä.

Filmillä näkyvä puomi ei varmastikaan ole täsmälleen rajan kohdalla vaan muutaman sadan metrin päässä siitä ja vastaavasti Neuvostoliiton puolella on ollut oma vartiointipisteensä ja oletettavasti paljon massiivisemmin turvajärjestelyin.
kuva 03.12.2024 13:30 Rainer Silfverberg  
  Se oli Finnlines -varustamo joka hankki maa-alueet Kantvikistä suursatamaa varten ja painosti sillä Helsinkiä. Finnlinesilla oli käytännössä monopoli laivarahdeissa Suomesta Euroopaan ja olisi ollut valtava tappio Helsingille jos uusi satama olisi ollut varustamon eikä kaupungin omistuksessa.

Molempia suursatamia vastustivat luonnonsuojelijat, helsinkiläiset olisivat halunneet sataman Kirkkonummelle ja päinvastoin.
Jonkun tontin Kampista joutui Helsinki antamaan Finnlinesille että sovinto saatiin aikaiseksi ettei se lähtenyt omaa satamaa Kantvikiin rakentamaan.
kuva 03.12.2024 13:06 Jouni Halinen  
  Video etenee niin, että rajamies avaa puomin https://vaunut.org/kuva/172102?s=1 seuraavassa kohtaa videolla juna lähestyy puomia (yllä oleva kuva) ja seuraavaksi videolla näkyy kun veturi ohittaa rajapuomin. Faktaa on se että Suomi on oikealla puolella (mm. kameramiehen sijainti) ja neuvostoliitto vasemmalla (nl veturi). Luulisi että puomi aukeaisi Suomen puolelle päin, nythän rajamies joutuu käymään joka kerta ”neuvostoliitossa” kun hän puomia kääntelee, mutta näin kuitenkin tapahtuu. Ja se on myös fakta että kyseessä on itäpuolen raja ei länsipuolen. Video kertoo sen että juna tulee vuokra-alueelta päin ja kuvakin kertoo että näin tapahtuu. Ihan kylmällä päättelyllä (ei mutua) asia ei oikein voi muulla tavoin olla. Eihän juna tule Kauklahdesta vuokra-alueelle päin vaan se tulee joka tapauksessa vuokra-alueelta Suomeen päin. Eli idän puolella se tarkoittaa kohti Kauklahtea.

Olis pitänyt ottaa videoilta ns. timestampit, en ottanut, nyt olisi aika duuni kaivaa ne videoilta esiin. Mutta jos joku sattuu tämän kohdan videolta näkemään, niin kertoo sitten vahvistettua faktaa asiasta täällä.
kuva 03.12.2024 12:37 Esa J. Rintamäki  
  Herra Jouni, mikäli moista sarvipään biologisen habituksen elin-tärkeän osan nimityksellä tarkoitetaan kelluvaa kohoa, joka ennalta määrätyn vedenpinnan alenemisen myötä käynnistää pumpun lisäämään vettä, niin siten asia olisi selvää pässinlih... eikun - munia.
kuva 03.12.2024 12:33 Esa J. Rintamäki  
  Herra Jouni, en itse ollenkaan epäilisi salakuljetusaspektia, mitä tulee Kalashnikoviin.

Puolalaisia on istutettu pistinten voimalla reaalisosialismiin, jonka "ihanana" saavutuksena olivat ns. "Berjozhkat". Kalashnikovin protostahan saisi melko mukavan tukun kahisevia taaloja, joilla sitten rehvastella ympäriinsä!
kuva 03.12.2024 11:34 Petri Nummijoki  
  Jos kuvan https://vaunut.org/kuva/172102 rajapuomi on ollut lähellä punaista viivaa ilmakuvassa https://kirkkonummi.karttatiimi.fi/link/3ZReNP (ja Suomen alue viivan yläpuolella) niin eikö junan olisi maaston puolesta melkein pakko tulla Kauklahden suunnasta ja olla matkalla Karjaalle päin? Karjaalta Kauklahteen päin mentäessä pitäisi kai junan taustalla olla tässä lähinnä metsää ilmakuvasta päätellen mutta Kauklahdesta Karjaan suuntaan mentäessä peltoaukeaa, kuten kuvassa on oikeasti.

Sitten on vielä sekin, että hyväksyikö Neuvostoliitto rajalla tapahtuvaa kuvaamista heidän alueelleen päin? Pitäisin jotenkin pienimmän reisan tienä, että on pyritty kuvaamaan rajalta Suomen suuntaan eikä Neuvostoliiton alueelle.
kuva 03.12.2024 11:04 Jouni Halinen  
  Onko lopullinen totuus nyt se, että juna on menossa länteen. Itse olen kanssa sitä mieltä, koska kaikki isommat fabriikit ovat radan etelä-puolella, eli kuvassa vasemmalla. Eikös myös asema-laiturin paikka kerro siitä. Ja eikös itse asemakin ole aika liki. Pohjois-puolella oli lähinnä asutusta ja postikonttori, se jäi mieleen kun mun firmalla oli siinä 90-luvulla itsepalvelukopiokone ja tuli siellä joka kuukausi käytyä. Korjaan sitten tuon kuvatekstin.
kuva 03.12.2024 10:07 Jouni Halinen  
  Tarkoittaako Esa uimurikytkimellä ns. "pässinmunia"?.
kuva 03.12.2024 10:01 Jouni Halinen  
  Satamaa alueelle suunniteltiin (joillakin tahoilla?) korvaamaan Länsi/Sompa satamat. Mutta eihän Helsinki nyt luovuta hyvää businesta muille. Joku(huolinta?)firma ehti kuitenkin hankkimaan maa-alueet satamaa varten omistukseensa. Jostain kumman syystä? Helsinki vatuloi ko. firman kanssa asiat niin, että kaupunki vaihtoi nämä maa-alueet tonttiin (rakennusoikeudella) Helsingissä. Joten Helsinkiläisillä veronmaksajilla on nyt suurehko merenrantatontti omistuksessaan. Asia meni jotenkin niin, että Vuosaaren satamahanke ei olisi edennyt ilman tätä järjestelyä?. Onko Esalla alueen entisenä asukkaana muistikuvia tapahtuneesta?.
kuva 03.12.2024 09:06 Jouni Halinen  
  Muistan jostain lukeneeni, että aivan ensimmäinen Ak-47 olisi (sala)kuljetettu Suomeen Puolalaisella rahtilaivalla, vuodesta ei ole muistikuvaa. Tämä on kuitenkin erittäin hatara muistikuva.
kuva 03.12.2024 08:49 Juha-Pekka Marttila  
  Voi että.. Mahtava kuva.. Kyllä Lättäpari kalpenee massiivisen sillan symeihin:)
kuva 03.12.2024 07:30 Jari Välimaa  
  Tähän saakka ovat olleet kokonaan kiinni vain tuulikaappi on ollut auki, mutta en huomannut katsoa aukiolo aikoja. Myös parkkipaikanpuoleinen ovi oli auki.
kuva 03.12.2024 05:53 Ari-Pekka Lanne  
  »Tilapäinen erotusjakso.»
kuva 03.12.2024 02:58 Joonas Kauppinen  
  Kuulin tarinan eräältä ex-asentajalta, elikkä veturimekaanikolta että tähän veturiin oltiin tehty kuntotarkastus 1998 tai 1999 ja silloin tarkastuksen yhteydessä huomattiin että suurin osa sisuskaluista oli edelleen hyvässä kunnossa ja pienellä laitolla tämän olisi saanut silloin ajokuntoon. En tiedä pitääkö tarina paikkansa, mutta asentaja oli yli 40 vuotta Vr:llä asentajana.
kuva 03.12.2024 02:38 Joonas Kauppinen  
  Kiitos Jouni, yritän katsella jos löytyisi raja-aidan jäännöksiä maastosta.
kuva 03.12.2024 02:23 Mikko Mäntymäki  
  Jokerit lähti hakemaan KLH mestaruutta niin tuli turpaan ja lensi takasin lähtöruutuun "Helsinki areenalle harjoittelemaan. Tampereelta ne palautetaan, samaan lähtöruutuun. Sitten yrittävät haastaa tapparaa niin siinä lentää koko joukkue "eteläpäätyyn". Tais ne lentää viroon asti...
kuva 02.12.2024 23:04 Esa J. Rintamäki  
  Sir John - Yeah, näin voimme lausahtaa.
Kuvasarja:
Junaliikennettä porkkalan vuokra-alueella 1955-1956
 
02.12.2024 21:57 Esa J. Rintamäki  
  Faija kertoi käyneensä moottoripyörällään 1950-luvun puolenvälin tienoilla Kivenlahden sillalla katsomassa puomia ja rajavartijaa.
kuva 02.12.2024 20:56 Eljas Pölhö  
  Koskee pääosin ajanjaksoa 1930-1990: Yleisesti ottaen Käskylehdissä/Virallisissa tiedoituksissa annettiin seisakkeiden sijainti sillon kun se päätettiin avata. Myöhemmät muutokset mainittiin vain harvoin ja usein vaativat tariffikilometrien muutoksen. Muutokset, jotka tehtiin käyttäjien pyynnöstä tasoristeykseltä toiselle tai lähemmäs jotain muuta kulkuväylää (uusi kärrytie tai maantie), löytyvät Liikenneosaston yleisten asioiden kirjelmistä. Liikennepaikkakortistot antavat tilanteen vuosikymmenen alussa ja muutokset ovat kiinni päällystöaseman kortin ylläpitäjän aktiivisuudesta. Eniten muutoksia oli aikataulukirjojen vuosittaisissa rataosaselostuksissa ja niiden päivityslehdillä. Nämä rataosaselostukset taidettiin jossain vaiheessa muuttaa useamman vuoden kerrallaan voimassaoleviksi.

Pienet muutokset voivat johtua tiealueen leventämisestä (seisaketolppaa siirretty) tai muilla liikennepaikoilla asemarakennuksen koon muutoksesta. Isommat muutokset voivat johtua koko rataosan uudelleenmittauksesta rataoikaisujen takia, uudesta asemarakennuksesta, asemarakennuksen purkamisesta ja mittauksen siirtymisestä joko ratapihan keskipisteeseen tai tulovaihteelle sekä asemarakennuksettomilla liikennepaikoilla myös ratapihan pituuden muutoksesta.

Niittylahden 613+478 on saattanut olla myös painovirhe jonain vuonna. En voi enää tarkastaa vanhoja painettuja rataosaselostuksia (50-80-luvuilta), koska omani ovat tuhoutuneet. Muut lähteet eivät muodosta samanlaista jatkuvaa sarjaa.
kuva 02.12.2024 20:53 Rainer Silfverberg  
  Vasemmanpuoleinen herra on tukikohdan komentajana v 1951-56 toiminut kenraaliluutnantti Sergei Kabanov, joka toimi myös 1939-40 Hangon tukikohdan komentajana.
kuva 02.12.2024 18:59 John Lindroth  
  Kivasti onnistunut otos!